En dag med båt till vackra öar i Filippinerna

962

På Siargao långt österut i Filippinerna (Läs mer här>>) är det lugn, ro och stillhet som råder. Men det finns saker att göra. På hostelet där jag bor anordnar de ”Island hopping”.

När solen gått upp är vi tidigt redo att bege oss iväg. Svenska Sanne och hennes pojkvän som driver hostelet har förberett allt. Vi betalar en liten avgift för att få åka båt och få lunch. Vi kör våra mopeder ner till hamnen i samhället General Luna. Där väntar två klassiska filippinska båtar på vårt lilla sällskap. De är byggda i trä och har pontoner på var sida. Vi är runt tjugo personer som klättrar ombord. Alla bor vi på hostelet och har blivit vänner.

Dags för avfärd. Foto: Patrik Enlund
Dags för avfärd. Foto: Patrik Enlund

Första stoppet på dagen är pytteön Guyam bara en kort färd från Siargao. Här finns bara vit strand och palmer och du kan gå runt ön på tre minuter. Vattnet är kristallklart och bad ett måste. Det är varmt så in i bängen och solen tar. I skuggan under palmerna smörjer jag in mig innan ett dopp i det blå väntar. Vattnet är stilla och vi ligger och bara guppar runt och tänker på ingenting. Vi är i nuet.

Pytteön Guyam. Ett guldkorn i paradiset. Foto: Patrik Enlund
Pytteön Guyam. Ett guldkorn i paradiset. Foto: Patrik Enlund
Pytteön Guyam har en perfekt badstrand. Foto: Patrik Enlund
Pytteön Guyam har en perfekt badstrand. Foto: Patrik Enlund
Klassisk filippinsk båt. Foto: Patrik Enlund
Klassisk filippinsk båt. Foto: Patrik Enlund

Det är känslor, vilja och vädret som styr vår dag. Ingen har en klocka. När vi känner oss färdiga med att njuta av Guyam hoppar vi upp i båtarna igen och de filippinska båtförarna styr snitsigt ut från stranden och tar sikte på den lite större Daco Island som är stor nog att hysa en by med lokala fiskarfamiljer.

På vägen dit utbryter en spontan tävling. Vilken båt går snabbast. Vi hänger i linorna i fören och hejar på vår förare att trycka gasen i botten. Trashtalk mellan båtarna ekar över vattnet. Vår båt visar sig vara för tung och blir enkelt omkörda av våra rivaler – som såklart ger ifrån sig de elaka Disney-skratten.

Vattnen runt de små öarna kring Siargao är fantastiskt vackert. Foto: Patrik Enlund
Vattnen runt de små öarna kring Siargao är fantastiskt vackert. Foto: Patrik Enlund

Daco Island innebär lunch i en liten strandhydda. Medan maten dukas upp får jag frågan om jag vill ha en färsk kokosnöt av vår trevlige båtchaufför. Snitsigt och smidigt pinnar han barfota upp för en hög palm med en machete hängandes vid höften och skär ner en hel hög med stora gröna kokosnötter som faller ner med höga ljudliga dunsar i sanden.

Smidigt klättrar en filippinsk kille upp och skär ner kokosnötter. Foto: Patrik Enlund
Smidigt klättrar en filippinsk kille upp och skär ner kokosnötter. Foto: Patrik Enlund
Färsk kokomjölk är aldrig fel. Foto: Patrik Enlund
Färsk kokomjölk är aldrig fel. Foto: Patrik Enlund
Färska kokosnötter till alla. Foto: Patrik Enlund
Färska kokosnötter till alla. Foto: Patrik Enlund

Han gör sedan ett hål i nötterna så vi med lätthet kan tömma dem på det goda innehållet. Kokosmjölk är bland det godaste en kan dricka en varm dag som denna. Speciellt om nöten kommer från en palm på en paradisö. Jag sträcker nöten högt ovanför huvudet och låter kokosmjölken rinna ner i min torra strupe.

Strandhydda med härlig utsikt. Foto: Patrik Enlund
Strandhydda med härlig utsikt. Foto: Patrik Enlund
Strandhäng. Foto: Patrik Enlund
Strandhäng. Foto: Patrik Enlund
Foto: Patrik Enlund
Foto: Patrik Enlund

Borta i strandhyddan är lunchen serverad. En stor, lång grillad fisk serveras på ett bananlöv. Fram på bordet kommer även en skål med Chicken Adobo. Adobo är en kryddig sås som kan variera med innehåll av paprika, oregano, salt, vitpeppar och vinäger. Det dukas också upp en sallad med tomat, sallad, äpplen och ostbitar. En riktig festmåltid.

God fisk till lunch serverad på ett "banana leaf". Foto: Patrik Enlund
God fisk till lunch serverad på ett ”banana leaf”. Foto: Patrik Enlund
Smarrigt med fisk och Chicken Adobo. Foto: Patrik Enlund
Smarrigt med fisk och Chicken Adobo. Foto: Patrik Enlund

Efter lunch tuffar vi vidare med båtarna mot Naked island som den kallas. Det är bara en långsmal sandbank. Helt kritvit sand. Uppe på den högsta sandkullen har någon placerat vad som påminner om ett partytält med en bänk under. I övrigt är ön helt ”naken”.

Hela sällskapet sitter i sanden och ser hur solen sakta går ner. Det känns inte som en sådan här härlig dag kan sluta på ett bättre sätt.

Naked Island. Namnet är förståeligt. Bara sand. Foto: Patrik Enlund
Naked Island. Namnet är förståeligt. Bara sand. Foto: Patrik Enlund
Solnedgång på Naked Island. Foto: Patrik Enlund
Solnedgång på Naked Island. Foto: Patrik Enlund
SHARE

2 COMMENTS

Comments are closed.