En glimt av Tokyo

1086

Husen ligger tätt och sträcker sig mot skyn. Liksom i en regnskog där träden skjuter i höjden tävlandes om solljuset, tycks begreppet ”högst vinner” gälla även i staden. Takterrasser och smala gator får mig att bli sugen på att ”göra en James Bond”, springa över taken och hoppa från ett hus till nästa. När jag spanar uppåt ser det ut som om det skulle vara fullt möjligt.

Neonskyltarna som täcker husfasaderna skiftar i alla möjliga färger, det är stort, mycket och galet i städernas stad, Tokyo.

Här finns massor att se och göra, du kan spendera vecka efter vecka utan att ha sett allt. Med andra ord behöver du aldrig känna dig uttråkad. Här kommer fem smakbitar på vad Tokyo har att erbjuda.

Foto: Amanda Sundin
Karaoke är ett måste. Foto: Amanda Sundin

Sjung karaoke
Japanerna gillar det skarpt och karaokeställena poppar upp som svampar här och var när vi vandrar omkring.

Det är inte den typen där man ska upp på en scen och göra något form av framträdande. Vi blir tilldelade ett rum, det finns olika storlek beroende på gruppstorlek. Sedan är det bara att köra loss!

Kolla upp innan så att det finns engelska låtar. Man betalar per timme, ibland ingår alkohol i priset annars går det att köpa till.

Efter en stund är alla i gruppen inne i den härliga stämningen och dolda artistdrömmar blommar ut i en galen dans på bordet.

Foto: Amanda Sundin
Foto: Amanda Sundin

Besök världens mest trafikerade korsning
Det gäller inte fordonstrafik, utan fotgängare. I korsningen vid Shibuya station får trafiken från alla håll rött samtidigt. Det tar inte många sekunder innan  korsningen svämmar över av människor. Så fort det slår om till grönt kommer de som en flodvåg och tar sig över korsningen kors och tvärs, från alla håll.  Spektaklet kan beskådas från Starbucks precis intill eller från ett av alla fönster på Shibuya station.

I korsningen finns också statyn på hunden Hachiko som är känd som världens mest lojala hund. Han väntade vid stationen varje dag på att hans husse skulle komma hem från sitt jobb på Tokyo universitet. En dag kommer inte husse hem, men Hachiko väntar på samma plats vid tidpunkten husse brukar återvända från jobbet, i många år efter sin husses död.

Robotshow. Foto: Amanda Sundin
Robotshow. Foto: Amanda Sundin
Foto: Amanda Sundin
Foto: Amanda Sundin

Robotrestaurang i Shinjuku
Om än något turistigt så kan jag inte annat än gapa redan på vägen ner för trapporna till lokalen där spektaklet ska äga rum. När jag kliver ner för trappstegen är jag övertygad om att jag är påväg ner till Alice i underlandet.

Det är inte som namnet antyder ett ställe dit du går för att äta, utan en show. Det säljs karamellpopcorn och annat tilltugg.

Det är dansande robotar, ljusshower, musik och galenskap. Det är utflippat och för mycket av allt, precis så som du föreställer dig att en show i Tokyo ska vara.

Foto: Amanda Sundin
Foto: Amanda Sundin

Besök en spelhall
De finns överallt, spelhallarna. Det är våning efter våning av liv och rörelse, med ljudnivån på max. Nu menar jag inte en av de hallar där alla sitter framför varsin datorskärm.

I den här typen av spelhall kan du tävla mot dina kompisar i ett bilrace eller utmana dem i att spela trummor. Det finns en rad olika tävlingar och utmaningar och varför inte avsluta med en groupie i en av alla fotoautomater. Där kan ni ta ett foto som mangafigurer och sedan är det bara fantasin som sätter stopp på vad ni kan åstadkomma i redigeringsprogrammet.

Foto: Amanda Sundin
Foto: Amanda Sundin

Se staden från ovan
Betala en slant för att få se utsikten från Tokyo Tower eller Tokyo Skytree. Annars kan du ta hissen till våning 45 på Tokyo Metropolitan Government Building, helt gratis. Runt 30 sekunder, sedan är du uppe på 202 meter och får en fantastisk vy över staden. Klara dagar kan du se ända till Mount Fuji, som är Japans högsta berg.

Känslan att kvällstid se ut över jättestaden är speciell. De glittrande ljusen sträcker sig så långt ögat kan nå, och bilar ser ut som leksaker långt där nedanför.

amanda

SHARE