En månad utan utgifter – i Australien

1596

När jag väl hade bestämt mig för att fyra månader i Australien inte skulle räcka och att mitt resande istället skulle vara under många år insåg jag att min budget inte skulle hålla. Jag ville fortfarande resa runt och hade redan planerat inför hela östkusten. På grund av detta kunde jag heller inte slå mig ner och jobba under några veckor då de flesta arbeten kräver att man stannar i minst två månader. Jag förstod snabbt att jag inte kunde se det här som en lång semester utan var tvungen att ändra mina vanor för att få så lite utgifter som möjligt. Noll utgifter under en månad kan väl inte vara så svårt?

När jag väl hade bestämt mig gick allt smidigare än väntat. Steg ett var alltså att få jobba för gratis boende på ett hostel. ”VOLUNTEERS WANTED” löd en stor skylt på dörren redan på det första hostelet jag besökte. Efter en kort diskussion med receptionen blev jag utrustad med en mopp och trasor för att genast sätta igång. Tio timmars städning i veckan och ett gratis boende var fixat.

Ett litet tips när man jobbar för boende på ett hostel är att se till att alltid få skiften när man städar köket. Att städa köket är lika med att rensa kylskåpen och att rensa kylskåpen är lika med att ta hand om all mat som andra backpackers lämnar efter sig när de reser vidare. Så genom att moppa golven två timmar per dag fick jag plötsligt en säng att sova i och mat så det räckte för att bjuda alla på festmåltider varje kväll.

Men att stanna på ett hostel och inte göra annat än att äta och sova när man befinner sig i Australien är ju inget alternativ. Man måste ju ge sig ut på utflykter också. Misstaget många begår när de reser är att genast bege sig till en resebyrå för att boka alltför dyra utflykter i området. Sanningen är att man enkelt kan göra det mesta av dessa saker om man bara har en bil, eller en vän med en bil. Varför ska man boka en rundtur med buss till de sju vackraste vattenfallen runt Cairns för hundra dollar när man kan ta bilen dit och endast betala en ensiffrig summa för bensinen? Varför ska man boka en dyr guidad tur till Whitsundays eller Fraser Island när man kan gå till hamnen och se vem som är på väg dit med sin egen båt?

För endast några få dollar levde jag drömmen många lägger ner hela sina besparingar på. Jag såg allt jag ville se och gjorde allt jag ville göra utan att betala mer än vad som egentligen är nödvändigt. Något annat som jag flitigt utnyttjade var alla promo-kvällar de flesta travel agencys anordnar där de bjuder på gratis pizza och goon- en dröm för de flesta resenärer på en budget.

Innan jag själv begav mig till Australien blev jag irriterad på människor som skrev om att man inte skulle tänka på ekonomin, att allt som hade med pengar att göra skulle lösa sig när man väl var där. Det är väl lätt för er att säga när ni säkert har föräldrar som betalar för allt eller en blogg som drar in flera tusen kronor i månaden. Det fungerar inte för alla. Jag inser nu att jag hade fel. När man reser runt träffar man så många backpackers som reser runt med endast några få mynt i sina fickor men som ändå klarar sig hur bra som helst, och när det väl krisar sig rejält är det lätt att pausa resandet ett tag för att få ett riktigt jobb. Att klara sig utan pengar är inte svårt alls och även om det är så mycket dyrare att resa i Australien än i t.ex. Asien spelar det ingen roll när man inte behöver betala för någonting.

Så därför tänker jag nu skriva det som jag innan blev så irriterad över: Oroa er inte över ekonomin. Allt som har med pengar att göra kommer att lösa sig när ni väl är där. Att man inte har tillräckligt med pengar innan man börjar resa är ingen ursäkt för att inte följa sina drömmar.

Allt går om man bara bestämmer sig.

elsa
SHARE