En vanlig dag – i två olika vardagar

1443

I mars lämnade vi Sverige bakom oss och pausade våra svenssonliv på obestämd framtid. Nu har vi varit på en dykresort i Thailand i tre månader och fått en vardag här. Men den skiljer sig rejält från hemma. Så här kan en vanlig dag se ut jämfört med hemma i Sverige.

i Sverige: 04.30: Klockan talar om för mig att det är dags att kliva upp, dock är sängen alldeles för skön. Jag stänger av klockan och drar täcket över huvudet.

NU i Thailand: 06.00.Vaknar upp med ett stort leende i en alldeles för varm bungalow. Trots att fläkten är på full spinn är jag lika svettig varje morgon. Det bruna täcket sparkar jag av mig fort som attans och rusar till duschen.

Vad vi äter till frukost före dykning. Foto: Tobias Lundell
Vad vi äter till frukost före dykning. Foto: Tobias Lundell

DÅ i Sverige: 04.50. Jag ligger fortfarande kvar i sängen trots att jag egentligen måste kliva upp omedelbart.

NU i Thailand: 06.15. Tre snabba steg från sängen står jag äntligen i den iskalla duschen i de blå badrummet för att bli människa igen. Att ta en dusch innan en dag full och dyk i saltvatten kan tänkas konstigt, men det är trots allt ett måste.

Ordning och reda i dykväskan. Foto: Tobias Lundell
Ordning och reda i dykväskan. Foto: Tobias Lundell

DÅ i Sverige: 05.00. Klockan talar ännu en gång om för mig att det är dags att kliva upp. Jag inser i detta ögonblick att jag bara har tio minuter på mig innan jag måste sitta i bilen på väg till jobbet. Borsta tänderna och slänger på mig kläderna i ren panik.

NU i Thailand: 06.30. Mask, kompass och dykklocka packas ner i den svarta ryggsäcken tillsammans med en stor flaska vatten. Fem minuter försent låser vi dörren med våra två hänglås och rusar grusvägen ner till dykskolan.

Vägen till jobbet i Thailand. Foto: Tobias Lundell
Vägen till jobbet i Thailand. Foto: Tobias Lundell

DÅ i Sverige: 05.10. Kommer ut till bilen och inser att det faktiskt snöade igår. Snabbt som attans sliter jag fram isskrapan och börjar skrapa bort isen och snön. Inser nu att jag borde klivit upp när klockan ringde första gången.

NU i Thailand: 06.40. Fortfarande med sömndruckna börjar vi packa både våra egna men även alla elevers väskor. Dykväst, fenor, masker och regulatorer packas i tur och ordning ner i väskor och plastlådor.

DÅ i Sverige: 05.20. Äntligen sitter jag i bilen på väg till jobbet. Dock är den iskall då värmen inte funkar som den ska, inte heller fungerar radion.

NU i Thailand: 07.00. Våra underbara “boatboys” kommer som vanligt med sina stora leenden för att plocka upp alla tunga saker vi behöver ha med oss på båten. Den som är “boatmaster” för dagen ser till så att alla instruktörer samt dykguider har alla sina elever på plats. Sedan tar vi våra väskor och stegar ner till stranden för att kliva på den lilla träbåten.

DÅ i Sverige: 05.50. Framme på jobbet, fortfarande jättetrött försöker jag desperat bli lite piggare genom att hälla i mig två koppar kaffe.

NU i Thailand: 08.00. Alla står beredda i full utrustning för att hoppa i havet. Det är trångt och svårt att hålla balansen på båten men vi alla vet vad som komma skall så det är värt det. Finns det hjärterum så finns det stjärterum som man brukar säga.

DÅ i Sverige: 7.00 Äntligen är höjdpunkten på dagen här, morgonmöte med bästa chefen samt kollegorna. Trots att jag är en morgontrött människa älskar jag att börja jobba tidigt just tack vare morgonmötet.

NU i Thailand: 09.00. Alla kliver ombord på båten igen med världen största leenden. Det finns ingenting som slår känslan som infinner sig väl tillbaka på båten. Att prata om ett dyk du precis gjort med människor som älskar att dyka precis lika mycket som en själv är obeskrivligt.

Foto: Privat
Foto: Privat

DÅ i Sverige: 09.00. Tillsammans med kollegor är det äntligen dags för frukost. Jag älskar att äta frukost, speciellt om det är tillsammans med någon. Jag får en sådan mysig och härlig känsla i kroppen.

NU i Thailand: 10.00. Andra dyket för dagen står runt hörnet. Precis lika glada och förväntansfulla står vi ännu en gång beredda att hoppa ner i havet. Det spelar ingen roll hur många gånger man står beredd, känslan är alltid densamma.

DÅ i Sverige: 11.00. Dags för välförtjänt lunch efter några timmars hårt arbete.

NU i Thailand: 12.00. Väl tillbaka på land är vi hungriga, törstiga och trötta efter en hel dag på havet. Det slutar alltid med att vi äter lunch på precis samma ställe varje gång. Kyckling med basilika och chili med ris samt en fruktshake har blivit lite av en standard för mig.

DÅ i Sverige: 15.00. Stämplar ut för att sedan ta bilen hem till Köping igen. Lika mycket som jag älskar att komma till jobbet älskar jag att åka hem igen.

NU i Thailand: 13.00-17.00. Klockan har äntligen slagit öl. Tillsammans med vänner är det äntligen dags för häng vid poolbaren. Att det är varmare i poolen än i luften spelar ingen roll vi spenderar trots det otaliga timmar där.

DÅ i Sverige: 16.00. Väl hemma slänger jag mig fort som attans i soffan. Allt som oftast somnar jag innan Tobias har kommit hem. Vilket är tur för mig för då slipper jag laga mat.

NU i Thailand: 19.00. Sista målet för dagen, antigen tillsammans med vänner eller hemma. Jag har kommit att älska att laga mat hemma trots att vi inte ens har ett kök.

Chill vid bungalowen. Foto: Tobias Lundell
Chill vid bungalowen. Foto: Tobias Lundell

DÅ i Sverige: 19.00. Vaknar upp i soffan. Vinglar till toaletten för att borsta tänderna för att sedan vingla vidare in till sängen.

NU i Thailand: 21.00. Läggdags efter en fullspäckad dag.

 

Följ Ett annat liv på Facebook för att inte missa något från Linda och Tobias nya liv som dykare:

linda

SHARE