Ett gruväventyr i Tabergs inre gruvgångar

3246

ARTIKEL I SAMARBETE MED EXTERN PARTNER


 

Det fascinerande berget Taberg ligger cirka 15 kilometer söder om Jönköping i Småland. Här har naturen skapat ett berg av en malmkropp som pressats upp till jordytan för miljontals år sedan. Andra bergarter runt om har med tiden eroderat bort, men Taberg sticker upp 100 meter över det omgivande ganska plana landskapet. Ett fenomen som fick Carl von Linné att kalla det för ”Miraklet i Småland”.

Foto: Guillaume Baviere/Flickr
Foto: Guillaume Baviere/Flickr

Från toppen kan man se nästan hela Småland eller i alla fall över sju mil åt alla håll vid klart väder. På toppen, som ligger 343 meter över havet, finns en toppstuga som serverar mat, kaffe och fika. Här kan du även hålla konferens med en härlig utsikt över landskapet.

Till toppen går det att ta sig både med bil eller genom att följa någon av de vandringsleder som finns. Det finns flera fina vandringsleder som passerar Taberg. Karta över lederna går att få gratis från Jönköpings kommun. En vandring till toppen kan ge en tankeställare om hur det såg ut när gruvdriften startades någon gång på 1400-talet.

Taberg erbjuder inte bara en vacker utsikt, utan det går även att färdas inåt och nedåt i berget, i de gamla gruvgångarna. Följ med på en spännande visning av gruvan och få reda på mer om alla de olika mineralerna som finns här. Hör historier om hur livet tedde sig för en gruvarbetare förr i tiden. Kanske du till och med kommer att få höra ifrån Bergsfrun, ett väsen som hemsökt gruvan ända sedan 1400-talet.

Foto: Guillaume Baviere/Flickr
Foto: Guillaume Baviere/Flickr

Under sommartid finns allmänna visningar, som det går att följa med på. Från slutet av april till och med oktober, går det att boka gruppvisningar. Gruppvisningen kan anpassas efter olika teman. Varför inte hålla ett kalas eller bröllop i den spännande gruvmiljön? Under visningen får du veta mer än bara om gruvdriften. Du får nämligen även veta mer om bergets spännande geologiska historia och om hur det bildades någon gång för 1 200 000 000 år sen, någonstans utanför Australien.

Gruvbrytningen i Taberg har sin egen historia. Troligen börjades det att tas ut malm från berget redan på 1300-talet för att sen brytas under mer organiserad form under 1400-talet. Kung Gustav II Adolf uppmärksammade den rika tillgången på malm och bildade 1618 ett gevärsfaktori i Jönköping. Detta faktori flyttades senare och blev starten till vad vi idag känner till som Huskvarna AB. På 1800-talet konkurrerades gruvan ut av de rika Norrlandsgruvorna och fick falla i träda. På 1940-talet startades dock driften igen och pågick fram till 1960-talet.

Som du märker så har Taberg en gedigen historia och mycket att upptäcka. När du ändå besöker trakten så passa på att boka in lite fler äventyr, som kanotpaddling eller fiske. Den som vill komma tillbaka till civilisationen kan ta en tur in till Jönköping. Förutom shopping och restauranger, arrangeras där årligen världens största digitala festival Dreamhack. Då träffas tusentals dataspelsentusiaster och kopplar ihop sig för att spela tillsammans. Festivalen är känd för att pågå dygnet runt. För att hålla uppe energin ratas det som kanske intas på andra festivaler, nämligen starkare drycker. På Dreamhack är det däremot kultdrycken Jolt Cola som gäller.

SHARE