Fantastisk dykning på Sipadan

2205

SPONSRAD ARTIKEL


Det pågår ständigt debatt kring var man kan hitta den mest exotiska dyksemestern – men en plats som är svår att slå är ön Sipadan.

Sipadan som ligger utanför Borneos östkust i Malaysia har ett fantastiskt bra rykte. Vattnen runt ön ses nämligen som en av de bästa platserna för dykning i världen.

Att Sipadan ligger 5 grader norr om ekvatorn gör dessa vatten speciella. Ön reser sig likt en pelare 1 000 meter upp från havsbottnen. Här hittar du otroliga sköldpaddor och kan se på när formationer av barracudor och spöklika ”manta rays” sveper runt i havets djup. Har du tur kan du få se skymten av stora stim med hammarhajar eller mängder av den häftiga och stora fisken “bumphead parrotfish”.

Även om Sipadan ser ut som ett tropiskt paradis så är det ett skyddat område, vilket innebär att man inte kan bo där. Sipadan är en nationalpark och dyk- och snorklingsföretagen måste ha tillstånd för alla personer som åker in i nationalparken. Det finns bara 120 tillstånd varje dag och de är utspridda över företagen i området. Det innebär att varje företag bara har ett fåtal tillstånd att erbjuda per dag. De 120 tillstånden inkluderar förutom alla turister även all personal och båtchaufförer. Ni kan ju bara tänka er vilken konkurrens det blir bland turisterna. Det brukar vara en kö på 2-3 månader, så boka i tid! Semporna är samhället på fastlandet dit du ska ta dig för att kunna dyka Sipadan.

Det är långt bort, lite bökigt att komma hit men dykningen är svaret på varför så många turister väljer att göra den långa resan. Med mer än 3 000 olika fisksorter att se är det uppenbart varför detta är ett paradis för dykare.

Då Sipadan inte går att bo på har du egentligen bara två val. Semporna på fastlandet eller den närliggande ön Mabul. Då Semporna  tyvärr är lite skralt ställe när det kommer till att spendera en kväll på väljer många turister att bo på just Mabul och det omtyckta Scuba Junkie Mabul Resort

Detta ger dig inte bara chansen att koppla av med ett par öl på den utmärkta restaurangen som har ett eget band som rockar loss med flera klassiska hits, rummen har också wifi så du kan hålla kontakten med vännerna där hemma.

Oavsett om du visar upp dina bilder från de tropiska öarna på Instagram eller om du adderar lite glamour till ditt hotellrum med casinospelen på Betway.com så kommer du helt klart vakna upp nästa dag och känna dig redo för dagens dykning.

En annan bra sak med Scuba Junkie är att det troligtvis är den bästa dykskolan i området, du får bra guidning och får dyka på de bästa platserna i området.

Se till att du kollar in den underbara Coral Garden där du kan ta fantastiska undervattensbilder och missa inte Turtle Patch där du kan se de kända Hawksbill-sköldpaddorna när det är säsong mellan april och september.

SHARE