Fem maträtter att prova i Sydostasien

421

INNEHÅLLER SPONSRAD LÄNK


 

Är det något Sydostasien är känt för så är det sin färggranna och smakrika mat. Det används kryddor kors och tvärs och det finns nästan lika många maträtter som det finns människor. Här listas fem maträtter som du absolut inte får missa om du reser i Sydostasien.

Momos – Överallt på Kathmandus gator

Momos är små ångkokade degknyten som liknar små piroger. Små momos-restauranger finns överallt bland de små trånga gatorna i Kathmandu. Det bästa sättet att hitta den bästa? Fråga en local! Momos äts i flera länder, men i just Nepal fylls knytena med kyckling eller buffelkött tillsammans med lök, vitlök och koriander. Sjukt billigt fast en ändå blir väldigt mätt. Passa dig för den starka sås som serveras till, börja med att ta lite grann så du vet hur stark den faktiskt är. Annars känns det som du kommer bränna av tungan.

Foto: John Pavelka – original photo here

Dahl Bat – Väldigt populär linssoppa

Vi håller oss kvar i Nepal lite grann – även om just dal bhat är populärt också i Indien och Bangladesh. Vad är då denna populära rätt. I grunden är det en linssoppa som kallas dal som serveras med ris. Normalt serveras den också med en grönsakscurry och stekta grönsaker och papadum vid sidan av. Dahl Bat är vanligt hemma hos de flesta familjer och äts ibland flera gånger per dag. Äter du Dahl Bat på restaurang ska normalt fri påfyllning av faten ingå. Du kan fortsätta äta tills du blir proppmätt.

Foto: Alpha – original photo here

Rogan Josh – Indisk klassiker

En indisk klassiker som finns på flera håll. Den är en rätt med lammkött och den är så otroligt god. Det är benfria lammbitar som fått koka långsamt i yoghurt och traditionella indiska kryddor, bland annat kardemumma, gurkmeja och koriander. En bra rogan josh innebär att köttet bara glider av benen och nästan smälter i gomen.

När man väntar på något gott väntar man alltid för länge. När du sitter där på restaurangen kan du passa på att fördriva tiden med onlinespel i din telefon. På betting24.se kan du jämföra olika bettingsidor och onlinecasinon.

Foto: Ernesto Andrade – Original photo here

Massaman curry – Thailandsfavorit

En klassisk favorit i Thailand. Det är en typ av gul curry med potatis i currysåsen. Välj om du vill ha den med nötkött, kyckling eller med tofu. Finns många varianter, för turisterna har restaurangerna gjort massaman med morötter i. En riktig massaman ska också ha lite jordnötter. Massaman är perfekt för den som vill äta något klassisk thailändskt utan att det är alldeles för starkt.

Khao Soi – från norra Thailand

Ett tips är att prova något annat än det klassiska main stream som det oftast blir i Thailand. Varför inte Khao Soi? Det är en curry-rätt som härstammar från norra Thailand men som växer i popularitet och börjar dyka upp både här och där. Vanligast är den med kyckling som kokas i en krämig, kryddsöt buljong med kokta äggnudlar och sedan garneras med krispiga stekta nudlar. 

SHARE