Hoppa till innehåll

Fem platser att besöka i Stockholm

ARTIKEL I SAMARBETE MED EXTERN PARTNER


 

Sveriges huvudstad har en hel del att bjuda på. Oavsett om du är på ett kort besök eller bor i staden och undrar vad det finns att göra här, finns alltid något att upptäcka. Här listas fem av de mest kända platserna där du både kan finna historia, kultur och konst.

Dramaten

Den mest omtalade teatern i Sverige mer känd som Kungliga Dramatiska Teatern i Stockholm – ofta kallad Dramaten. Eftersom de största regissörerna har satt upp sina pjäser där och huvudrollerna har spelats av stora skådespelare från varje tid har Dramaten en enormt stor betydelse för Sveriges kulturarv. Detta har bidragit till dess välkända rykte. Än idag flockas regissörerna där för att få sätta upp sina pjäser och när de stora namnen är inblandade är det fullsatt, både när det gäller nya och äldre pjäser.

Det är inte många som vet att Dramaten faktiskt har byggts upp med hjälp av lotteripengar. Folk idag gillar att spela på lotterier som EuroMillions, eftersom det är en underhållande aktivitet och det verkade även vara populärt längre bak i tiden då försäljningen av lotterna lyckades uppnå en budget på hela 2,5 miljoner kronor för ett nytt Dramaten! Dock överskred byggandet sin budget ganska snabbt med de pompösa dekorationerna. År 1908 stod Dramaten färdig i Nybroplan och var Sveriges mest påkostade byggnad. Idag kan du ta del av ett stort och varierat utbud vad gäller pjäserna som spelas på Dramaten. Här finns något för all publik i alla åldrar. Allt från Strindbergs gamla klassiker, Ibsen och Shakespeare till nyheter som Liv Strömqvist.

drottningholm-palace-2446665_1920

Drottningholms Slott

Vill du uppleva en högklassig och historisk miljö, är en dagsutflykt till kungafamiljens bostad på Drottningholm att rekommendera. Kungafamiljen flyttade in på Drottningholms slott 1981 och det är fortfarande deras hem. Slottet och parken är öppen för besökare året om och slottets södra del är reserverad för kungaparet.

Drottningholm kom att förbli de kungliga damernas slott då det var tillägnat våra drottningar Katarina Jagellonica, Hedvig Eleonora, Lovisa Ulrika, vår Drottning Silvia. I framtiden kanske även Victoria och Estelle. Det allra första slottet byggdes på 1570-talet men efter ca ett år förstördes det av en brand. Det nya slottet stod klart 1699 vilket är det nuvarande.

Låt dig fascineras av det historiska kulturarvet, de vackra rummen var och en fyllda med berättelser och ta en tur i den fantastiska trädgården!

vasa-museum-1260536_1920

Vasamuseet – mest besökta museet i Skandinavien

Detta är verkligen något för den historieintresserade som vill veta mer om berättelsen bakom det kända Vasaskeppet. Vasaskeppet var ett krigsskepp som kantrade och sjönk efter bara några minuter på sin första resa i augusti 1628. Det sägs att det även fanns kvinnor och barn ombord på skeppet och att mellan 30 och 50 personer dog. Skeppet glömdes bort och låg på havsbotten i 333 år tills det lyftes upp. Idag finns det utställt på Vasamuseet och är 1600-talets mest bevarade skepp. Vasamuseet är idag Skandinaviens mest besökta museum där man kan ta del av guidade turer, filmvisningar, utställningar om livet på 1600-talet och lärorika pedagogiska program för de yngre där de kan fördjupa sina kunskaper om denna period.

Fotografiska

Fotografiska är en konsthall som invigdes år 2010 och ligger i Stora Tullhuset i Stadsgårdshamnen. Det är en av världens största samlingsplatser för modern fotografi. Här kan du årligen ta del av över 20 utställningar med olika teman och det är en internationell mötesplats om och för fotografi. Det är ett av Stockholms mest omtyckta sevärdheter och lämnar ingen oberörd. Förutom de underbara utställningarna finns här även fotokurser, föreläsningar och workshops för fotointresserade. Både för nybörjare och de professionella. Efteråt kan du sätta dig på den enastående restaurangen alldeles vid vattnet som nyligen har vunnit Gulddraken för Stockholms bästa restaurang i mellanklassen.

stockholm-2487052_1920

Operahuset (Operan)

Kungliga Operan är Sveriges nationalscen för opera och balett och ett vackert operahus fylld av historia. Operan grundades av Kung Gustav III år 1733 som hade ett brinnande intresse för opera. Dessvärre mördades kungen på en maskeradbal i sitt egna operahus år 1792. Operahuset stod kvar ca hundra år efter mordet tills det byggdes om år 1898. 1989, efter nästan 100 år som väl använd operabyggnad, genomgick Operan en stor renovering. Då tvättades, målades och reparerades alla utrymmen från stora entrén till operasalongen.  Idag kan du på Operan ta del av både regissörer och solister i världsklass samt njuta av både traditionella klassiker och helt nya verk. Det värnas om tradition samtidigt som gränserna tänjs. Det satsas även mycket på unga och att involvera dem i att utöva kultur. Missa inte att göra ett besök här!

Som du ser finns det en hel del intressanta saker att upptäcka i Stockholm. Vi hoppas att denna artikel har inspirerat dig till några kulturella besök i vår vackra och historiefyllda huvudstad och att dina besök blir lärorika och rofyllda!