Burma, Dag 7: Så hittar du ett tempel i Bagan där du är ensam

1669

Vår första dag kring templen i Bagan blev en dag där vi lärde känna omgivningarna. Vi lärde oss hitta på kartan och fick ett hum om hela området. Vi hann inte riktigt med att besöka alla de ”hemliga tempel” som vi ville.

Men det skulle det genast bli ändring på. I dag fick vi flera ensamma stunder utan andra turister vid mängder av vackra tempel. I detta inlägg tänkte jag dela med mig av några tempel som vi hittade genom att helt enkelt bara lämna den stora vägen.

Vi brummar iväg på en av alla sandvägar som ringlar iväg genom de låga buskarna. De är svåra att upptäcka. Vi låter spontaniteten styra och svänger höger när vi känner för det och vänster när vi tycker det passar bättre. Det var så vi hittade denna guldklimp.

shwe-nan-yin-taw-complex-4

Nummer 1 på kartan (se kartan nedan): Shwe-nan-yin-taw Complex
Det här är mitt bästa tempel i hela Bagan. Just för att det är folktomt, men ändå med riktigt bra utsikt över tempelområdet.

”Shwe-nan-yin-taw Complex” är en större samling tempel. Vi kommer fram till en mindre Pagoda där en annan moped parkerat. Men vi ser att längre ner längs den slingriga sandvägen finns något mer. Vi fortsätter och kommer ner till en mer öppen sandyta omgärdad av flera byggnader. När vi kommer hit är ingen annan här. Ett av templen är låst med stora järngrindar. Men det andra ser ut att vara möjlig att komma in och upp i. Här finns ingen marknad, inga försäljare, ingenting. Två kvinnor sitter inne i skuggan under taket men de tittar bara på oss och ler. Längst in till höger i byggnaden finns trapporna till andra våningen. Utsikten är minst lika magnifik som alla andra tempel (även om de höga och stora såklart är svårslagna). Men poängen med detta är att vi är ensamma.

Utsikten:

shwe-nan-yin-taw-complex shwe-nan-yin-taw-complex-3 shwe-nan-yin-taw-complex-2

Nummer 2 på kartan: ”Bortglömda templet” vid Gaw-daw-palin-templet

view-from-secret-to-gaw-daw-palin-2

Det här templet är inte utmärkt på kartan. Vi fick tipset via en blogg att ta oss hit. Jag kallar det kort och gott det bortglömda templet. För att det är precis det, bortglömt. Härifrån får vi en absolut fantastisk utsikt över vita och mäktiga Gaw-da-palin-templet. Gaw-daw-palin är ett av de mest turistiga templen i hela Bagan med en stor marknad utanför ingången. Det är folk överallt. Det bortglömda templet är bokstavligt talat ett litet stenkast direkt söder om Gaw-da-palins stora ingång. Står du framför Gaw-da-palin kan du till och med skymta templet. Men ingen. Verkligen ingen går de extra 50 meterna för att komma dit. Vi tar av oss våra flip-flop och kliver in. En burmesisk kvinna ligger och vilar bredvid sina sandmålningar hon säljer. Hon reser sig genast upp och hälsar oss välkomna. Vi frågar vad hon heter. Titi, svarar hon.

Titi visar oss upp på våning två där vi har Gaw-da-palin rakt framför oss och träden i trädgården skymmer stånden på marknaden vilket gör att våra bilder ser ut att vara tagna mitt i djungeln. De flesta missar denna vackra vy av Gaw-da-palin för att de är inuti i det istället för i det bortglömda templet. Se själva hur vackert det är:

view-from-secret-to-gaw-daw-palin
Titi visade mig och Leanne runt i det bortglömda templet.

view-from-secret-to-gaw-daw-palin-3 view-from-secret-to-gaw-daw-palin-4

karta

Missa ingenting från Patriks resa genom Burma – gilla Ett annat liv på Facebook:

SHARE