Frankfurt – storstad och oas vid floden

5300

Frankfurt. Mitt sista stopp innan jag lämnar Europa för Asien.

Det får bli en längre och härlig stadsguide till Frankfurt när jag återigen har en dator om någon vecka.

Finns så mycket att skriva om denna pulserande, mångkulturella stad intill den mäktiga floden Main.

Men här kommer en liten kort genomgång av min vistelse här.


Centrala Frankfurt ligger precis intill floden och flera broar knyter samman den delade centrumkärnan. Jag tog kameran över axeln och promenerade runt i princip hela dagen.

Byggnader kring torget Römberg.


Jag började med Römerberg, ett torg mitt i stadsdelen Alstadt (Gamla stan). Det ursprungliga torget förstördes i bombningarna under andra världskriget (hela Alstadt förstördes i en bombräd den 22 mars 1944) men har återuppbyggts. Precis vid torget ligger rådhuset Römer, ett mycket vackert hus värt att ta sig en titt på.

Alla byggnaderna kring torget kan utseendemässigt härledas till Medeltiden. Det är rätt häftigt att vandra omkring och titta på dessa byggnader – som ett utomhusmuseum mitt i stan.

Ta dig en stund att vandra runt i Alstadt, det är inte särskilt stort så det är lätt avklarat. Ett stenkast från torget Römerberg ligger Frankfurts Domkyrka. Den heter Kaiserdom Sankt Bartholomeus men trots namnet har den faktiskt aldrig varit en domkyrka. För bara 3 Euro kan du gå hela vägen upp i tornet och få en fantastiskt utsikt över staden. Inget för den klaustrofobiske. Missa heller såklart inte insidan av kyrkan – där går du in gratis.

Taket på insidan av kyrkan.Alstadt och domkyrkan ligger precis vid floden Main. Frankfurtborna älskar sin flod, längs båda sidorna är det promenadstråk, gräsmattor, buskar och träd. Här rastar folk hundar, har picknick i gräset, har gemensamma träningspass, cyklar eller tar en löprunda samtidigt som den lokala kanotklubben har träningspass mitt ute på floden. Missa framför allt inte området som kallas Nizza, här är det extra grönt och träden står i en lång allé runt grusgången.

En av de mest spektakulära broarna över Main är ”Eisener Steg” som den kallas. Järnbron. Den är enbart avsedd för gångare och cyklister. Bron byggdes 1869 och härifrån har du en fin utsikt över floden och stadens skyline med höga skyskrapor, domkyrkan och de grönskande flodpromenaderna. På brons räcken är det överfullt av hänglås med initialer, kärleksfulla par har gjort klassikern och låst in sin kärlek och kastat nyckeln i floden. En gatumusikant spelar klyschigt dragspel mitt på bron och skapar en bra bakgrundskänsla när jag går förbi.

På andra sidan bron väntar det som jag sett framemot. Stadsdelen Sachsenhausen. En mysig stadsdel med små butiker, delikatessbutiker, caféer, restauranger och äppelvinspubar.

Ja du läste rätt. Äppelvin. Om resten av Tyskland bara handlar om öl och vin så är detta äppelvin ett självklart val för Frankfurtborna sedan 250 år tillbaka.

Jag slår mig ner vid en mysig liten restaurant mitt i Sachsenhausens hjärta och beställer in Apfelwein (äppelvin) och Handkäse mit musik (speciellt marinerad ost med rå gul lök) som jag hört att man bör äta till. Testa måste jag ju göra.

Apfelwein och Handkäse mit musik

Apfelwein smakar väldigt mycket som vitt vin och dricks ur vanliga glas. Osten kommer in med en bit mörkt bröd och smör. På tallriken ligger hackad gul lök strödd över osten som inte är varken gul eller vit utan snarare har något genomskinlig geléutseende. Men gott är det. Ostens sälta tillsammans med löken och det grova brödet sitter som handen i handsken.

Något jag nästan undvek under min dag här är den stora shoppinggatan Zeil som ligger precis norr om Alstadt. Här kryllar det av välklädda människor som kryssar mellan märkesbutiken. Jag promenerade snabbt igenom och kände hur stressen kröp sig på. Gillar du mode och shopping är dock det här rätt plats att vara på.

Det får vara allt för den här gången. Nu drar jag till Singapore – hörs där! 

SHARE