Johanna tipsar: Så kan du göra ditt eget te

9296

Med tre veckor kvar till avresa mot Tanzania och en hel del uppsatsskrivning i skolan har det blivit väldigt lite skrivande här tyvärr. När jag trodde att våren var på väg med allt det medför vaknade jag en dag med ett tjockt snötäcke utanför fönstret.

IMG_20170414_100053

Jag vill i alla fall slå ett slag för att plocka nyttoväxter till egna teer, vare sig en kan göra det just nu i den här delen av landet eller ej. Här kommer några korta tips.

Några saker som brukar komma tidigt är blad av hallon, björk och så småningom nässlor. Vi kan börja i den änden.

IMG_20170414_094006Johannas teskåp.

En blandning av blad från hallon, Kamomill, rölleka och citronmeliss är bra mot mensvärk. Ta de sorterna du får tag på, du behöver inte ha alla. Hallonbladen är bra för hormonbalansen liksom röllekan. Kamomillen och citronmelissen är lätt kramplösande. Sedan har jag också förstått att problemen till viss del kan bero på vätskebrist så det är bra att dricka mycket överlag. Självklart är det här olika effektivt för olika personer men de gånger jag har problem med det brukar det vara jättebra.

Torka växtdelarna i torkapparat eller lägg dem fint fördelade på en bricka med tidnings/hushållspapper ett par veckor och se till att de inte ligger för mycket på varandra så det möglar.

Ta sedan lika mycket som du skulle ha gjort till vanligt te, slå på hett vatten och låt dra en kvart.

Till en bra utrensningskur kan en göra samma sak med späda tidiga björklöv (det är massor av björksocker på de bladen så du kan bli lite sockerkletig om fingrarna när du plockar), maskrosblad och nässlor (som också innehåller en massa järn). De här växterna hjälper njurarna lite på traven. Små späda maskrosblad kan också ätas i sallad, det blir lite samma smak som ruccola.

Det sista jag tar upp i det här inlägget är johannesört. Det är bra mot PMS och lindriga depressioner. Det senare vet jag inte med mig att jag har några problem med men när jag är på oförklarligt irriterat humör brukar det faktiskt hjälpa! Var dock försiktig med johannesört eftersom det sänker effekten av p-piller och liknande om du använder sånt.

Min chiliplanta verkar i alla fall inte helt missnöjd med tillvaron. Om du inte har planterat roliga saker på fönsterbrädan är det dags nu. Ta fröer från saker i kylen, låt eventuellt torka lite och plantera. Typ chili, paprika, tomater och frön från frukt. Bara fantasin sätter gränser.

IMG_20170414_100101

Just det här är en chili som heter Golden Cayenne, den är normal/medelstark och jag tog fröna från ett par chilisar jag köpte på en permakulturodling i somras.

johannaskogman

SHARE