Göra istället för köpa: Salvor!

1720

Hej gott folk! Så länge jag kan minnas har jag varit skeptisk mot storföretag, att någon annan får betala priset för att vi ska få billiga konsumtionsvaror och att inte veta vad saker innehåller. Trots att snön lyser med sin frånvaro i stora delar av landet är det många som får problem med torr hud.

I det här inlägget tänkte jag berätta lite om mina salvor som jag kokar ihop hemma på spisen. Busenkelt och en fantastisk present till den som har allt.

Salvor

Jag gör mest ringblomssalva, den är bra till det mesta. Självsprickor, torra fötter, antiinflammatorisk och lätt sårläkande!

Grundreceptet för en salva är 15-20% bivax beroende på hur fast en vill ha den (här kan en experimentera, mer vax för en fastare salva) och vanlig matolja (helst ekologiskt såklart). Burkar och vax brukar jag i regel köpa färdigt men själva ringblommorna kan du fixa själv om du har några.

Det finns olika sätt att dra ut de nyttiga ämnena ur växter, ett sätt är olja. Fyll en burk med färska ringblommor och häll på vanlig rapsolja eller olivolja så att blommorna täcks. Låt sedan burken stå i ungefär tre veckor och sila bort blommor och växtdelar. Nu kommer vi till själva salvan.

Väg upp så mycket bivax du behöver och häll sedan på din olja. Det går att göra direkt i en burk men jag brukar ha en särskild glasägare. Det är särskilt smidigt om en gör en liten större sats. Ställ bägaren i vattenbad i en kastrull (annars bränner det lätt). Nu är det bara att värma på tills vaxet smälter. Det kan se så här vackert ut. Sedan häller du upp den på burkar.

img_20160628_132621

Om du vill ha i några droppar eterisk olja (alltså inte sådan till doftlampor i krimskramsbutiker, den är bara irriterande kemisk doftsubstans) bör du vänta tills salvan har svalnat lite, annars avdunstar nyttigheterna.

Klart! Nu ska den bara svalna och få en snygg etikett. Använd gärna en burk av mörkt glas så håller den sig bättre eftersom det inte kommer in en massa ljus som påverkar. Jättebra hållbarhet också.

Lycka till!

Missa inga texter och tips från Johanna – Gilla ”Ett annat liv” på Facebook:

johannaskogman

SHARE