Hajar är inte farliga

5625

Hela dyksäsongen här i Thailand har jag spridit budskapet till turisterna som kommer ombord på båten:

”HAJAR ÄR INTE FARLIGA”

Nästan varje gång har jag lyckats få de som varit rädda att förstå att det inte finns något att vara rädd för och få dem att inse att hajarna faktiskt behöver vår hjälp.

Nu tänkte jag övertyga er. Här är anledningarna till varför du kan sluta vara rädd för hajar och istället hjälpa dem.

Foto: Geoff Shuetrim

 

1. Det du ser på film är just det – en film
Filmen Hajen (JAWS på engelska) är gjord som en skräckfilm för att underhålla.

2. Hajar ÄTER INTE människor
Det finns mängder av olika hajarter. De äter alla olika. Men deras vanligaste föda består av fiskar, bläckfiskar, sköldpaddor, sälar, sjölejon, krabbor och andra kräftdjur. De gillar INTE smaken av människokött. Vi är INTE deras naturliga byte. Jämfört med fisk och sälar så är människor väldigt magra, det är inte värt för hajar att lägga ner energi på oss. Det är därför du aldrig hört om en människa som blivit uppäten av en haj. Människor har dött, ja, på grund av att de förblött. Men aldrig blivit uppätna.

3. Hajar är mer rädda för oss
De undviker helst plaskande människor som bubblar och låter. De kommer vara långt borta innan du ser dem. De är skygga.

4. Kokosnötter och brödrostar farligare än hajar
Det är helt sant. Fler människor dör varje år av fallande kokosnötter eller för att de sticker ner någonting i en brödrost än blir attackerade av en haj.

5. Hajar misstar oss för byten
De gånger attacker faktiskt händer är det inte medvetet från hajens sida, utan för att den felaktigt tror att vi är ett byte som till exempel en säl eller ett sjölejon. Och av alla olika hajar som finns i haven är det bara tre som faktiskt attackerat människor: Vithaj, tjurhaj och tigerhaj. Så om du inte är i vatten där de lever – då kan du sluta vara rädd NU!

6. Vi människor är det farligaste djuret på planeten
Varje år dödar vi människor 100 miljoner hajar. Kanske dags att inse vem som är farligast nu?

 

Hajarna behöver vår hjälp och vårt skydd
Hajar är havets väktare. De är högst upp i näringskedjan. Utan dem skulle hela pyramiden kollapsa. Några hajarter har redan utrotats. Nu behöver vi stå enade för att fler inte ska dö ut. Sluta vara rädd idag.

Vad kan du göra för att hjälpa hajarna?
Börja med att sprida budskapet. Hajar är inte farliga – de behöver vår hjälp. Läs mer på Shark Guardian: http://www.sharkguardian.org

Ät aldrig haj eller hajfens-soppa. Ät inte ens på restauranger som serverar hajfens-soppa. Ser du det på menyn – lämna restaurangen och säg tydligt till personalen varför du lämnar.

Stöd inte turistattraktioner som matar hajar för att turister ska få uppleva dem. Låt dem leva sitt naturliga liv istället.

Roliga och intressanta fakta om hajar:

Hajar har funnits i haven över 400 miljoner år. Jämför det med oss människor där det brukar pratas om att det första spåret av mänskligt liv är från sex miljoner år tillbaka.

Hajar kan inte sluta simma – då drunknar dem.

En haj kan få och tappa upp till 30 000 tänder under sin livstid.

Har du några fler intressanta och roliga haj-fakta? Kommentera nedan!

LÄS MER:

Så är du en bra snorklare på semestern >>

Säg nej till plast – rädda haven och fiskarna >>

SHARE