Hänförande vandring vid mäktiga Mount Cook

2302

Jag vänder blicken uppåt. Där tornar det upp sig. Aoraki. Eller Mount Cook som det heter på engelska. 3 724 meter över havet. Det vilar en mäktig känsla över det här berget. När jag stirrar andäktigt på de stora snömassorna som ligger så lugnt på toppen får jag rysningar längs ryggraden.

LÄS MER: Jobba och resa i Nya Zeeland – Stor guide >> 

Jag har beundrat och bestigit berg som är väldigt mycket högre än Nya Zeelands högsta berg, men Aoraki är ändå speciellt. Det var här som Edmund Hillary började sin långa bana som tillslut tog honom till toppen av Mount Everest som första människa i världen.

Aoraki är ett farligt berg. Många människoliv har slocknat här i jakten på äventyr och adrenalin utmed bergets branter och i glaciärsprickor. Det bidrar givetvis till känslan. Jag tittar på berget och känner respekt.

Vi stannade till på vägen till berget och knäppte ett gäng foton.

 

Ser du isberget som flyter i sjön?

Vi håller oss dock på tryggt avstånd nere i ”Hooker Valley” med utmärkta platser att beundra det ståtliga berget. Jag ville upp och isklättra på Nya Zeelands största glaciär ”Tasman-glaciären” som ligger precis intill berget, men tyvärr avbokades turen för att det inte var tillräckligt många deltagare. Surt, men inget att göra åt och vandringen nere i dalen är, om inte äventyrlig, så väldigt, väldigt vacker.

LÄS MER: ”Vi vandrade på Franz Josefs glaciär” >>

Vädret är perfekt med sol på en blå himmel, det kan inte bli bättre om en är ute efter att titta på ett berg långt inne i en dalgång. Vi knatar längs Hooker Valley Track som snirklar sig fem kilometer in i dalen. Vi passerar flera hängbroar över Hooker-flodens blågråa smältvatten och kommer så småningom fram till Hooker Lake där vi slår oss ner på en stenbumling och tillagar vår lunch på stormkök.

Leanne lagar lunch på stormkök med vidunderligt vacker utsikt.

Ja, såhär kan en också spendera en lunch, sittandes på en sten djupt i en dalgång och titta på ett snötäckt berg. Livet är allt gött ibland.

Vi avslutade dagen med ett besök på Edmund Hillary Alpine Centre. Vi såg en film om Edmund Hillarys långa väg till Mount Everest och lärde oss om Mount Cook och andra bergsklättrare. Är du här är det definitivt värt ett besök!

LÄS MER: ”Vilda forsar och massor av skratt på Buller River” >>

Den här bilden är tagen på andra sidan av ”Lake Pukaki”.
Lake Pukakis vatten har en otroligt vacker blå nyans.

SHARE