Hoppa till innehåll

Burma, Dag 13: Frihet och vattenfall på burmesiska landsbygden

Det är helt tyst. Det är vi och naturen. Vi har kommit hem. Landet. Landsbygden. Vischan. Vad du än vill kalla det. Utanför Hsipaw i Burma. Ingen asfalt. Inga hus. Inga motorer och ingen elektricitet.

Vi har stannat med våra hyrcyklar och njuter av utsikten. Långt där borta ser vi vårt mål. Det är vattenfallet Nam Tok. Orden ”Nam Tok” betyder just vattenfall. På thailändska.

vattefall-8

Jag skulle vilja skriva att luften är frisk, men det vore en lögn för det är den inte. 50 meter bakom oss ligger samhällets soptipp mitt ute i den vackra grönskan. Soporna eldas och en tjock rökpelare ringlar sig upp i luften och en frän stank lägger sig över nejden.

Vi fortsätter färden på den knaggliga stigen som är full av stenar. Så småningom befinner vi oss mellan två stora majsfält och vi kan nu höra dånet från vattenfallet samt se vattendraget som kommer rinnande genom landskapet och porlar härligt.

vattefall-9

Vi är helt ensamma på stiget sånär på en bonde med en klassisk konhatt som hälsar glatt. Snart kommer vi fram till ett privat hem. Det är bönder som bor här precis vid ån. Majs på ena sidan, ett trädgårdsland fyllt av örter, blommor och bönor på den andra. Bakom huset byggt i halmliknande material hänger tvätt på tork. Familjen sitter inomhus och en liten pojke vinkar till oss som bara barn kan.

vattefall-10 vattefall-11

vattefall-12 vattefall-13

vattefall-14 vattefall-15

På en liten gräsyta ställer vi ifrån oss våra cyklar. Den sista biten av stigen upp till fallet är smal, lerig och  på sina håll för brant för att komma fram med cykel. 15 minuter senare är vi framme. Den naturliga poolen under själva vattenfallet är väldigt liten så det blir ett kvickt dopp och ingen längre simtur.

Ingen annan turist är här. Det tog oss ungefär en timme att komma hit från samhället. Vi hyrde cyklar för 3 000 Kyat (cirka 20 kronor) från en uthyrare längs huvudgatan. De flesta hostel och uthyrare av cyklar delar ut samma kopia på en gammal handritad karta över Hsipaw och omgivningarna.

vattefall

vattefall-7

”Lilla Bagan” ligger precis i utkanten av Hsipaw.

vattefall-6

Vad kom först – trädet eller templet?

vattefall-5

”Mrs Popcornns garden” är en väldigt omtyckt restaurang om en kollar recensioner online. De har en burmesisk meny som du kan förbeställa. Vi blir också rekommenderade att prova den lite mer västerländska ”schnitzel med potatismos”.

vattefall-4

”Mrs Popcorns garden” serverar bara ekologisk mat. Många av grönsakerna och örterna växer i trädgården. Det finns också många vackra blommor att beskåda.

vattefall-3 vattefall-2

Förutom några vattenfall finns också två heta källor och ett mindre område som kallas ”Lilla Bagan” för att där finns en samling pagodas. Vi tog en snabb tur dit och stannade även vid restaurangen ”Mrs Popcorns garden” som är en helt ekologisk restaurang. Det är av restaurangerna här som det pratas och viskas om på nätet som den bästa.

Trekking med övernattning i byar är stort här. Du kan gå iväg på flera dagars vandring med guider. De flesta hostel erbjuder sina egna guider. Jag noterar i min lilla anteckningsbok om vandring i Hsipaw. Tyvärr hinner vi inte med en två-tre-dagars vandring denna gång. Men Burma finns ju kvar.

Missa ingenting från Patriks resa genom Burma – gilla Ett annat liv på Facebook: