Hur jag reste 28 dagar i Nya Zeeland för under 10 000

6281

Nya Zeeland är ett land med generellt bra standard. Det gör att det blir relativt dyrt att resa här. Men det behöver inte bli dyrt. Allt handlar om prioriteringar.

Jag har hört folk diskutera resebudgetar på uppemot 20 000-30 000 för en månad. Och då pratar vi rena levnads- och aktivitetskostnader. Flygbiljetter ligger utanför detta. Hisnande summor.

Nu ska jag berätta hur jag reste i Nya Zeeland i 28 dagar utan att komma upp i 10 000 kronor. Och som sagt, vi börjar räkningen från att flygplanet redan landat.

Gilla ”Ett annat liv” på Facebook för fler krönikor och inspirerande texter:

Nu är det kanske många som skakar på huvudet och tänker att jag knappt upplevt någonting bara för att kunna spara. Då ska jag börja med att nämna att jag hoppade fallskärm för cirka 1 500 svenska kronor och besökte inspelningsplatsen Hobbiton från Sagan om Ringen för cirka 500 svenska kronor och åkte båt i Milford Sound för runt femhundringen där också.

Löst räknat hade jag då alltså 7 500 kronor att lägga på annat. (10 000 minus 2 500).

Annat i mitt fall är mat, boende, andra upplevelser och bensin till bilen.

Boende:
Jag är en friluftsmänniska och vad kan då inte vara bättre än att åka till Nya Zeeland. Friluftsmänniskornas paradis. Varför bo innanför väggar när man kan tälta.

Det går ibland att hitta gratis tältplatser. Men tyvärr har Nya Zeeland tagit bort sin Allemansrätt då turister misskötte friheten och slängde skräp överallt.

Däremot har Department of Conservation (DOC – vi kan kalla dem frilufts-departementet) flera iordninggjorda campingplatser på mängder av platser runt om i landet.

Det finns olika prisklasser. Men en standardcamping med torrdass utan kranvatten men alltid tillgång till vatten i form av sjö eller bäck/flod/å kostar endast 6 dollar per person och natt. Alltså cirka 30-35 svenska kronor.

Nästa prisklass ett steg ovanför standard finns det nästan alltid kranvatten att tillgå. Då är kostnaden hela 10 dollar. Cirka 50 svenska kronor. Fortfarande riktigt billigt alltså. Och de här campingarna ligger alltså inte mitt i stan eller vid en stor väg. De ligger utkastade mitt i det vackra. Mitt i det vilda. Vägen hit kan ibland vara finare än själva platsen (som förstås också är sjukt fin).

Det blev inte många nätter inne på ett hostel.

Flera hostel erbjuder dock tältplats på gräsmattan utanför. För mycket billigare penning än vad du betalar för en säng får du full tillgång till kök, toalett, duschar och allmänna utrymmen. För man vill ju trots allt ha en varm dusch då och då.

Sjön Wanaka i Nya Zeeland. Foto: Lovisa Enlund
Sjön Wanaka i Nya Zeeland. Foto: Lovisa Enlund

Mat
Teama ihop dig med vänner eller familj. Köp mat tillsammans och dela kostnaden. Jag hade med mig mitt älskade Trangia-kök. Och vi letade efter rabatter och erbjudanden på mat i butikerna och tillagade flera riktigt goda måltider. Det smakar ju dessutom så mycket bättre att äta utomhus med en fantastisk utsikt. Sällan åt jag på restaurang även om det några enstaka dagar blev något trevligt besök här och där. Man måste ju unna sig även när man reser budget menar jag.
Bensin
Vi var tre personer i en liten personbil och splittade kostnaden för allt drivmedel. Vi började i Auckland och slutade i Christchurch. Det går ju att klämma in 5 personer i en personbil. Så här går det att spara ännu mer om man vill.
fallskarmshoppningen
Upplevelser
Utsikter, vattenfall, floder och naturen är ju helt gratis på Nya Zeeland. Och det är väl lite därför man åker hit. Att ta in landet och naturen.

Vi vandrade i bergen, gick till glaciärer, badade i varma källor, kollade på gejsrar, tittade på sjölejon, såg häftiga klippformationer på kusten och besökte ”mudpools”. Mudpools är riktigt varm lera som bubblar upp från underjorden i vulkaniskt aktiva områden. Allt detta är helt gratis.

Sedan gjorde jag en del saker som kostade pengar också. Paddlade kajak på havet, paddlade kajak på floden och dök med stingrockor för att nämna några.

Och såklart fallskärmshoppning, Milford Sound och Hobbiton som nämnts tidigare.

Men summa summarum gjorde jag inte av med mer än 10 000 svenska kronor.

Ska du till Nya Zeeland?
Vill du ha ett ”work-and-holiday-år”?

Vad gäller kring visum?
Undrar du vad som gäller kring
körkort och att äga bil?
LÄS GUIDEN HÄR >>
new-zealand-225540_1920

patrik

SHARE