I 240 blås på autobahn till fin fotbollskväll

842

Fredar morgon. Molnen ligger täta över Hamburg och morgontrafiken har precis kommit igång.

Det luktar en blandning av frisk, kylig höstluft, industriområde och avgaser.

Trots den lite bitiga morgonen är jag klädd i mina blåa shorts. När jag med min tunga ryggsäck kliver ut genom dörren till vandrarhemmet på den hårt trafikerade gatan andas jag in och drar jackan lite tätare omkring mig.

Alldeles runt hörnet går en väg ut från de centrala delarna till motorvägen söderut. Där ska jag stå och lifta. Min plan är att ta mig till Hannover för att sova där och sedan vidare mot Frankfurt.

Jag hinner knappt lägga ner ryggsäcken innan en svart stor Audi svänger runt. Bilen körde först förbi men vände och kom tillbaka.

Bakom ratten sitter Fritz. Arkitekten som varit på fotboll i Hamburg dagen innan och nu ska tillbaka till hem, jobb och familj i Hannover.

Vi började prata om just fotboll och han påminner mig om mötet i Champions League mellan Dortmund och Real Madrid på tisdag.

Tankarna börjar snurra. Dortmund ligger ju sådär härligt nära Frankfurt. Jag svänger om helt. Bestämmer mig för att fredagens mål är att ta mig till Dortmund.

Samtidigt trycker Fritz gasen i botten och ligger längst till vänster på den trefiliga motorvägen. Hastighetsmätaren visar 240 km/h.

”Du är inte rädd va”, säger han när jag håller i handtaget på dörren och rättar till säkerhetsbältet.

Jag skakar på huvudet.

Rätt vad det är så är vi framme vid en ypperlig rastplats med restaurang och mack där Fritz släpper mig.


Här skriver jag en ny skylt: DORTMUND. Det tar inte lång tid innan en vit bil svänger in och parkerar för bensin och toabesök. Föraren heter Eryk. Han är glad och säger att han ska mot Dortmund.

Vi är lika gamla och finner varandra väldigt snabbt. Han är DJ. Påväg till ett bröllop där han ska spela. Han har kört bil sen 02 på morgonen från Polen.

Han bjuder på juice och banan och smörgås. Vi pratar om allt möjligt och han spelar flera olika bra artister som han gillar. Polska, tyska och norska.

Två timmar och några navigeringsmissar senare släpper han mig i de allra centralaste delarna av Dortmund och vi tar ett vänskapligt farväl efter att ha sett till att bli vänner i sociala medier.

Det här är en av de bästa sakerna med att resa. De nya vänner en får.

I Dortmund har fredagsfeelingen slagit till med full kraft. Hela stan sitter ute och dricker öl på uteserveringarna på torgen. De flesta klädda i fotbollslagets gula färger. Det är matchdag i Bundesliga. Freiborg kommer till stan. Ingen stormatch men ändå stort intresse. Som vanligt i Tyskland. Det är kultur.

Efter en titt i plånboken och även kalendern (flyger till Singapore onsdag) inser jag att tisdagens jättematch mot Real Madrid blir svårnådd för mig. Att betala stora pengar på ”svarta börsen” för en biljett som jag inte ens vet om den är äkta känns lite väl risky.

Jag beslutar mig för att se fredagens match istället.


Vilken stämning. Vilket tryck. Och då ska vi ändå komma ihåg att detta är en av säsongens lite ”tråkigare” matcher.

Borussia får kämpa i början men tar sedan kommandot. Freiborg är aldrig nära att utmana om segern. På stopptid tryckter Dortmund in 3-1 som blir slutresultat.

Det är något med europeisk fotbollskultur som Sverige aldrig kommer vara i närheten av. Även om du kanske inte är intresserad av sporten borde du besöka en match för känslan, kulturen och det häftiga med passionerade människor.

Idag är det lördag. Nu ska jag upptäcka vad Dortmund har att erbjuda i övrigt. Jag har sett att det finns en hel del kyrkor.

På återhörande.

SHARE