I morgon flyger jag till Nepal för min vandring till Base Camp

1111

I morgon tisdag, vid lunchtid, lyfter planet från Heathrow i London mot Nepal. Jag tar tåget redan kvart över sju på morgonen för att möta upp min vän Sean. Jag är sedan någon dag tillbaka helt packad och klar. Äventyret kan börja. Jag är redo.

LÄS OCKSÅ: Så mycket kostar vår vandring till Everest Base Camp >>

Vi flyger först till Bangkok och byter sedan flyg där och flyger tillbaka västerut till Kathmandu. På fredag börjar vi vår vandring.

Tyvärr pågår ett renoveringsarbete på Kathmandus inrikesflygplats och vi måste därför flyga upp till bergen till Lukla från en annan flygplats. Klockan 02.00 natten mot fredag lämnar vi Katmandu för en fyra timmar lång bilresa österut till flygplatsen i byn Ramechap. Jag kommer lägga mig tidigt på torsdagskvällen för att försöka få så mycket sömn som möjligt.

Jag ser så oerhört mycket fram emot att återigen strosa på Kathmandus smala gator fyllda av mopeder, bilar och gatuförsäljare. Jag ser fram emot att äta Dal Bhat, lamm-currys och prova ny mat jag aldrig ätit.

Namche Bazaar. Foto: Patrik Enlund

Jag ser fram emot när vi kommer fram till Namche Bazaar efter två dagars vandring (ovanför mördarbacken – Läs här). Då kanske jag unnar mig en öl eller cider på världens högst belägna irländska pub. Här ska vi nämligen stanna en extra dag för att acklimatisera oss till höjden. Namche Bazaar är den största bosättningen längs vandringen och ligger så oerhört vackert just under 4 000 meters höjd. Härifrån går det, från rätt vinkel, att se Mount Everest.

Rätt försäkrad

För dig som går i tankar om att göra en vandringsresa. Jag kan inte nog påminna om att se över din reseförsäkring. Vad täcker den? Är du skyddad på hög höjd?

Jag har precis lagt till min extra försäkring. Eftersom min vanliga ”Reseförsäkring Ung” med Europeiska ERV inte täcker vandring på över 3 600 meters höjd har jag lagt till ”Extremsport”. Jag har detta tillägg endast för de dagar jag är i bergen. Jag har registrerat den för en längre period än vad vandringen bör ta, just ifall vi av någon anledning blir fast där uppe. Det bra med det här tillägger är att om du kommer tillbaka innan perioden löper ut – då får du tillbaka pengarna för de dagar du inte använde.

Med den här försäkringen är jag helskyddad. Skulle jag behöva bli räddad av en expedition eller en helikopter, då tar försäkringsbolaget alla kostnader.

Foto: Patrik Enlund

12 dagar i bergen

Vandringen tar 12 dagar fram och tillbaka. Givetvis kommer det blogginlägg fullt av upplevelser i både text och bild. Så småningom blir det också en video!

På Instagram kommer jag uppdatera med bilder och storys under resan från London och våra dagar i Kathmandu innan vi försvinner utom räckhåll för internet.

Följ på Instagram: @_adifferentlife

SHARE