Joachim och Sara flyttar från Sverige med två små barn: ”Lev din dröm”

9766

Joachim, 30, och Sara, 29, har fått nog. Nu tar de sina två barn 3 och 6 år och bosätter sig i Spanien
– Ska man vara den där Svensson som står på samma ruta och ångrar sig när man är 45-50, frågar sig Joachim.

Read the article about Joachim and Sara in english here >>

Foto: Privat
Joachim har bestämt sig. Nu blir det Gran Canaria. Foto: Privat

Många läsare som kommenterat texterna här på ”Ett annat liv” säger att de hade uppfyllt sina drömmar om utlandet och ett mer spännande liv om de inte haft hus och barn. För de flesta stannar det just vid en dröm.

Men inte för Joachim och Sara. Paret har två små barn. En flicka på 6 år och en pojke på 3 år.
– Live your dream, don’t dream your life, säger Joachim.

Det låter så enkelt. Och det är det väl.

Följ Ett annat liv på Facebook för fler intressanta texter i ditt flöde: [wpdevart_like_box profile_id=”794339740634268″ connections=”6″ width=”300″ height=”70″ header=”0″ locale=”sv_SE”]

Familjen bor idag i ett hus i lilla småländska Orrefors. Det ska de nu sälja. Planen är att hitta en tre- eller fyrarumslägenhet på Gran Canaria i Spanien. De har tröttnat på Sverige.
– Man vet vad som händer på måndagen, vad det är för mat på onsdag och det är samma möten. Det händer ingenting. Folk är tillbakadragna och livrädda för att lära känna varandra, säger Joachim.

Paret är överens om att de inte måste hitta ett stort hus där nere.
– Vi kommer ändå inte sitta inne, då nöjer vi oss med en lägenhet, säger Joachim.

Men visst när de en liten dröm om det perfekta huset.
– Vi pratat om att hitta ett hus där vi kan odla frukter och grönsaker. Vi gav 350 000 för vårt hus här i Sverige, inget märkvärdig med det. Men där nere kan du för samma pris få ett hus med uteplats med utsikt över bergen och vinrankorna, säger Joachim drömmande.

Foto: Privat
Foto: Privat

Men vad säger barnen om allt det här då?
– De kanske inte fattar att det är länge, länge, länge som vi ska stanna. De begriper det kanske inte riktigt. De har beskrivit det som lika kul när vi åker dit på semester. Vi kan bada, äta glass och slipper regnet, berättar Joachim.

Flytten sker inte nu på en gång. Dottern börjar förskolan i Sverige till hösten. Joachim är på gång att få jobb där nere och räknar med att åka själv i förväg för att fixa de första förberedelserna. Att få jobb verkar vara lätt.
– På två veckor har jag haft 4-5 intervjuer. Jag känner ju själv hur jag börjar bli taggad och tänka annorlunda, berättar Joachim.

Beslutet att flytta till Spanien är inget som kommit över en natt. Det har vuxit fram. De senaste två-tre åren har familjen varit på semester på Gran Canaria och kärleken och banden till platsen har bara blivit starkare. När de var där senast nu i vintras bestämde de sig.
– Jag var väldigt mycket utomlands som liten. I bland annat Bulgarien, Grekland och Spanien. Det är först nu när jag är vuxen som jag tänker på hur landet faktiskt är. Och nu har jag fattat tycke för Spanien. Det har frugan också gjort, just för att människorna är på ett helt annat sätt. Ler och hälsar du i Sverige så undrar folk vad fan du är ute efter. I Spanien är de mer tillmötesgående. Kommer man med barnvagn och ska över vägen tvärstannar de för att släppa över dig. I Sverige ska man vara glad om de gör det. Vissa skiter i vilket, säger Joachim.

Foto: Privat
Joachim med sitt favoritlands flagga. Foto: Privat

Hur blir det med skola för barnen?
– Jag har varit i kontakt med Svenska kyrkan. Det finns hur mycket hjälp som helst. De finns svenska skolor, det är inga problem. Men de rekommenderar att sätta barnen i spansk skola, för det tjänar barnen på. Då får de lära sig spanska direkt, säger Joachim.

Han ser inga problem alls. Positiva ögon. Det är nog vad som krävs.

De människor som inte har de positiva ögonen är de som stannar kvar hemma och blir fast i samma gamla mönster.
– Vissa tycker man är en ren idiot när man säger det här. Några säger att vi ska passa på. Sen finns kategorin bittra människor som säger att det är svindyrt och inte samma standard. Jag skiter i vad andra tycker. Men det känns ändå lite tråkigt att de inte kan vara glada för andra människors skull. Det handlar i grund och botten om avundsjuka. De vet att de ska bo kvar här i Sverige. De förlorar en kompis och en släkting. De får 400 mil till Jocke. Och de vet hur vi kommer glassa runt i solen.

Mjo, det låter inte helt fel det där. Ett annat liv. Ett liv där glassa runt i solen är en del av vardagen.

– – – – –

Gillade du precis vad du läste? Glöm inte dela på Facebook så fler kan läsa den intressanta texten om Joachim och Sara. Klicka på ”Dela-knappen” som du hittar under bilden.

Foto: Privat
Hjulet är i rullning. Snart bär det av till Gran Canaria. Foto: Privat
SHARE