Hoppa till innehåll

Johanna: Min egen inomhuskompost – gjord av en bag in box

IMG_20170719_074620

Är det en gammal vinbox? Nej det är mitt senaste experiment att göra en inomhuskompost. Jag läste om konceptet bokashikompost för ett tag sedan och insåg att kompostering visst kan vara något som fungerar i lägenhet. Det behöver inte vara en illaluktande hink under diskbänken som en tvingas gå ut med och tömma på en lika illaluktande hög bakom uthuset. Nu tycker jag inte längre att det luktar så farligt illa, det doftar liv och pånyttfödelse!

Min inomhuskompost ger inte näringsrik härlig jord utan vatten för växterna i köksfönstret att dricka och frodas av.

Jag funderade länge på olika slags konstruktioner men kom till slut fram till att det mest effektiva nog var en tom bag in box som hade legat och skräpat länge eftersom tappkranen kunde ”vara bra att ha någon gång”. Jag har alltså klippt upp påsen i toppen. Där lägger jag i kaffesump, skal, grönsaksavfall och äggskal (galet mycket kalk). Varje gång jag tillför något häller jag även på en skvätt vatten. Påsen stänger jag med en vanlig påsklämma.

IMG_20170719_080612

Jag trodde att det skulle lukta mycket från den men hittills har jag sluppit det helt och hållet. Efter två veckor är vattnet klart att tappas ut och användas. I mitt fall är det om knappt en vecka. Spännande!