Josefine: Hur jag började leva ett annat liv – Del 5

2007

Under de senaste fyra åren har jag arbetat mindre än tre och en halv månad per år, bortsett från obetalt volontärarbete. Jag har besökt över trettio länder på fem kontinenter och fått obeskrivligt med nya lärdomar och upplevelser. Det är svårt att sammanfatta allt jag hunnit med under mina år som budgetresenär. Varje dag på resande fot är ett äventyr.

Hur jag började leva ett annat liv – Del 1

Hur jag började leva ett annat liv – Del 2

Hur jag började leva ett annat liv – Del 3

Hur jag började leva ett annat liv – Del 4

 

Soluppgång över Namche Bazaar, under in 21-dagars vandring till Everest Base Camp, Nepal. Foto: Josefine Nilsson
Soluppgång över Namche Bazaar under min 21-dagars vandring till Everest Base Camp i Nepal. Foto: Josefine Nilsson

När jag rest i dyrare länder såsom USA, Nya Zeeland och runt västra Europa har jag använt mig av Couch Surfing eller bott i sovsalar på vandrarhem. Jag har liftat i flera länder, såsom Skottland och Marocko, och lagat min egen mat när det behövts. Detta främst för att hålla mina omkostnader så låga som möjligt, men även på grund av de upplevelser mitt sätt att resa medför. Med en budget följer prioriteringar, men jag har aldrig prioriterat bort någonting jag verkligen vill.

Campade på en öde ö med min CouchSurfing host i Indonesien. En av mina mest minnesvärda upplevelser från mina resor. Foto: Josefine Nilsson
Campade på en öde ö med min Couch Surfing-host i Indonesien. En av de mest minnesvärda upplevelserna från mina resor. Foto: Josefine Nilsson

Jag har hoppat fallskärm, gjort ett av världens högsta bungyjump, rafting och och black water rafting i Nya Zeeland. Jag har tagit dykcertifikat i Sri Lanka och dykt både där och i Thailand. I Fiji har jag ridit längst med havet i kvällssolen. Jag hade även en oförglömlig vecka på en eco-resort, med hemlagade måltider från trädgården och havet, vid en privat strand på en avlägsen paradisö.

Jag har snorklat vid Stora barriärrevet och åkt offroad på den största sandön i världen i Australien. Jag har även åkt offroad i öknen och campat vid havet i Qatar. Jag har sett den mest fantastiska stjärnhimmeln i Saharaöknen. Jag har åkt på roadtrip längs med kusten i Kalifornien i USA. Jag har ätit på en fem-stjärnig restaurang och åkt skidor i världens största inomhusskidanläggning i Dubai.

Fallskärmshoppning vid Lake Taupo i Nya Zeeland. Foto: Josefine Nilsson
Fallskärmshoppning vid Lake Taupo, Nya Zeeland. Foto: Josefine Nilsson

Jag har vandrat i 21 dagar till Everest Base Camp och gjort en 11-dagars vandring till Annapurna Base Camp i Nepal. Det går för övrigt att spendera betydligt mindre pengar vandrandes från by till by bland Himalayas berg, jämfört med ett besök i valfri storstad världen över. Jag har även vandrat och övernattat i djungeln i Malaysia, mellan hill tribes-byar i Burma och på den brittiska landsbygden.

Jag har gjort ett flertal djungelsafarin, sett en bengalisk tiger och provat på skärmflygning i Nepal. Bland annat. För att inte tala om alla genuina människomöten jag stött på i min vardag som långtidsresenär. Det mest minnesvärda jag upplevt under mina resor har inte kostat en krona – men är värt mer än alla pengar i världen.

Volontärarbetade med elefanter i Sri Lanka. Här ger Rani mig ett morgonbad. Foto: Josefine Nilsson
Volontärarbetade med elefanter i Sri Lanka. Här ger Rani mig en morgondusch. Foto: Josefine Nilsson

Även på dyrare resmål går det att få minnen för livet utan att göra av med mycket pengar. Jag har åkt till Dubai, ett populärt shoppingresmål för de som vill spendera, med en budget på mindre än 150 kronor per dag. Jag åker under mina resor främst lokaltransport vilket ger intressanta och mer autentiska upplevelser jämfört med att åka till exempel en turistbuss. Jag bor helst i enklare gästhus eller hemma hos lokalbefolkningen. Jag umgås gärna med de som bor på platsen jag besöker, vilket får mig att komma närmare landet och dess kultur.

Under min vandring till Annapurna Base Camp träffade jag två män och deras guide. Vid ett tillfälle frågade de ”vad jag gör”. Jag svarade att jag främst reser, volontärarbetar och varvar detta med någon månads jobb om året. De verkade märkbart chockade över att min livsstil var möjlig. ”Vadå, lever du på vatten och bröd då?”, frågade de mig.

Spenderade tre månader i Marocko där jag bodde hos flera gästvänliga familjer. Härtqar jag en selfie med den yngsta i familjen i en liten by utanför Marrakech. Foto: Josefine Nilsson
Spenderade tre månader i Marocko där jag bodde hos flera gästvänliga familjer. Här tar jag en selfie med den yngsta i familjen, boendes i en liten by utanför Marrakech. Foto: Josefine Nilsson

Jag förstod att de var hårt arbetande män, som hade det gott ställt pengamässigt och var bosatta i ett av världens rikaste länder. De besökte Nepal under en vecka och hade säkerligen betalat dyrt för att få allting organiserat åt dem. De hade sin guide, boende bokat i förhand och transport anordnad mellan olika resmål och aktiviteter. Trots detta visste de knappt vilken vandring de gick, och de hade ingen aning om var de skulle göra rafting dagarna därpå.

Det går alltid att spendera om man vill, men det är lättare än man tror att resa med liten budget – utan att för den delen göra stora uppoffringar. Min poäng är att man inte behöver vara rik för att upptäcka världen och få fantastiska upplevelser. Främst behöver man ställa om sitt tankesätt och sina (o)vanor, prioritera rätt och planera när det behövs. Jag har sällan önskat att resa på ett annorlunda sätt än det jag gör.

Magisk soluppgång med utsikt över tusentals tempel i Bagan. Foto: Josefine Nilsson
Magisk soluppgång med utsikt över tusentals tempel i Bagan, Burma. Foto: Josefine Nilsson

Att resa självständigt och med en liten reskassa ger en mer skinn på näsan. Man lär sig att handskas med alla möjliga situationer när man reser på egen hand. Svårigheter blandas med medgångar, fantastiska äventyr blandas med dystra insikter och lärdomar. Man lär sig uppskatta saker som man tidigare tagit för givet. Man lär sig inse lyxen med en bekväm kollektivtrafikresa, en varm dusch, en bekväm säng, en tillvaro utan mygg, ett rum utan oönskade skadedjur, värme inomhus, luftkonditionering samt rena och fungerande toaletter.

Bodde på en avlägsen paradisö i norra Fiji. Foto: Josefine Nilsson
Bodde på en avlägsen paradisö i norra Fiji. Foto: Josefine Nilsson

Att resa på en budget ger unika upplevelser, och man kommer ofta nära lokalbefolkningen. Detsamma gäller soloresande. Mina år på resande fot har varit ovärderliga, och de har lärt mig mer om mig själv och livet än någonting annat kunnat ge mig. Jag har växt något otroligt som person av att uppleva nya platser, bekantskaper, kulturer och levnadsvillkor. Om jag inte pushat mig själv att ta första steget ut i världen hade jag inte varit densamma.

Vandrade och sov en natt i en stor grotta i Malaysias djungel. Morgonljus förvandas till strålkastare i Taman Negara nationalpark. Foto: Josefine Nilsson
Vandrade och övernattade i en stor grotta i Taman Negara nationalpark. Morgonljuset förvandlades till strålkastare i Malaysias djungel. Foto: Josefine Nilsson

En av de största lärdomarna jag tagit med mig från mina resor är hur förbannat bra vi har det i Sverige. Jag påminner mig ofta om hur lyckligt lottad jag är med de friheter och möjligheter mitt medborgarskap bär med sig. Att börja resa var det bästa beslut jag någonsin tagit. Låt inte någonting hindra dig från att följa dina drömmar – kan jag så kan du.

Gilla ”Ett annat liv” på Facebook för att få mer från Josefine i ditt flöde:

josefine

SHARE