Josefine: Hur jag började leva ett annat liv – Del 1

4233

Fast jag knappt reflekterar över det längre, så hör mitt val av livsstil inte till vanligheterna. Efter studenten och fullbordan av tolv år i skolbänken var en sak säker – jag ville vänta med att studera vidare. Jag tänker dela med mig av min historia, hur jag började leva ett annat liv än de flesta svenskar gör.   
 
Vad var de bidragande faktorerna till att jag flyttade utomlands? Vad ledde till min första soloresa runt Europa? Hur tjänar jag ihop pengar till att resa åtta månader om året? Vilka lärdomar har jag som ung soloresenär tagit till mig under mina resor? Här följer den första delen av mitt liv från student till fulltidsvagabond. Jag hoppas kunna inspirera fler till att välja en alternativ livsstil och ta steget att utforska vår stora och fantastiska värld.  
 

För mig är frihetskänslan att resa oslagbar. Bild tagen på väg till Annapurna Base Camp i Nepal. Bild: Josefine Nilsson
För mig är frihetskänslan man får av att resa oslagbar. Bild: Josefine Nilsson


Jag lyckades efter studenten få en drömanställning som turistinformatör och guide på ett naturreservat jag tidigare sommarjobbat på. Det var ett arbete jag trivdes bra med och som speciellt i sommartid innebar mycket tid ute i naturen där jag bland annat ledde grottvandringar, spanade efter tumlare och agerade instruktör för bergsnedfirning. Jag tillbringade min sommar boendes i en gammal stuga, troligen från 1800-talet, mitt inne i skogen, utan vare sig mobiltäckning eller grannar. 
 

Solnedgång kullaberg
Solnedgång vid Josefinelust. Bild: Josefine Nilsson


Jag kände mig som Ronja Rövardotter och skogen jag bodde i var min Mattiskog att utforska, lyckligtvis utan både vildvittror och grådvärgar. Jag älskade att med lätta steg vandra fram på de små stigarna i skogen medan solen lyste igenom trädkronornas ljusa blad. Under dessa tillfällen kände jag en obeskrivlig frihet och det bubblade av lycka i bröstkorgen. På min lediga tid utforskade jag naturreservatet på egen hand. Jag klättrade ner för berg mot havet och såg solen försvinna bakom horisonten sittandes på en klippa med endast den vackra naturen, och en och annan fiskmås, som sällskap.  
 

Utforskade ofta nya stigar i kvällsolen. Bild: Josefine Nilsson
Utforskade ofta nya stigar i skogen Bild: Josefine Nilsson


Jag bodde i närheten av en badplats som under kvällstid nästintill alltid var tom på människor. För att ta sig dit följer man en slingrande stig ned mot havet, omgiven av berg och branta stup. Badplatsen ligger som en liten lagun med raukliknande bergsformationer som skjuter upp ur vattnet. Sammanträffande nog heter platsen ”Josefinelust”, vilket passade bra med min äventyrslust och längtan efter någonting mer.  
 
Jag trivdes bra på mitt arbete och kände mig lyckligt lottad att ha ett jobb som tillät mig arbeta i naturen och att möta människor som var villiga att utforska den. Men jag lyckades inte släcka törsten efter nya upplevelser och hungern efter fler utmaningar och lärdomar. Till slut var jag tvungen att ge efter för min längtan. Efter att ha fått tag på pinsamt billiga flygbiljetter till Dublin bar det iväg på min första soloresa. 
 

I Dublin provade jag min första pint med Guinness. Bild: pixabay.com
I Dublin provade jag min första pint med Guinness. Bild: pixabay.com


Redan då började mina oanade talanger som ensamresande budgetresenär visa sig. Istället för det bekväma, men ack så dyra alternativet, att ta en flygbuss till Dublin centrum gick jag en bit utanför flyghållsplatsen och hoppade på en lokalbuss. Jag var otroligt nervös att hamna fel men är glad att jag redan då vågade gå utanför min komfortzon och inte av bekvämlighet välja det lättaste alternativet. Jag använde siten CouchSurfing for första gången och helgens nätter spenderades på en soffa i ett kollektivs vardagsrum beläget i utkanten av Dublin. Jag togs väl omhand av mina värdar i huset och med hjälp av god planering gjorde jag det bästa av min tid i staden. 
 
Min weekend i Dublin gjorde att jag fick mersmak av att resa. Jag började planera ett ännu större äventyr – tågluffa genom Europa. Även denna resa gjordes på egen hand. Jag är imponerad av mitt 20-åriga jags planeringsförmåga, samt över hur mycket jag upplevde och hur många ställen jag lyckades besöka under kort tid. Främst bodde jag i sovsalar på hostel och ibland i gästvänliga personers hem via Couchsurfing. Fast jag gjorde i princip allt jag ville under min resa kom jag hem med en stor del av budgeten kvar. 
 

Under min tågluffning runt Europa vandrade jag i Cinque terre mellan små fiskebyar på den Italienska riviäran. Bild: pixabay.com
Under min tågluff runt Europa vandrade jag i Cinque Terre, Italien. Bild: pixabay.com


På en och en halv månad besökte jag nio länder och fick minnen för livet. Men först och främst fick jag bekräftelse på att det finns otroligt mycket att se och uppleva i världen. Jag började även inse att jag klarar betydligt mer än vad jag tidigare trott. Det var med hjälp av MINA intjänade pengar, MIN goda planering och MITT omdöme som jag fick en fantastisk resa. Och jag lärde mig att det går att resa och uppleva utan att det måste kosta skjortan.

Gilla ”Ett annat liv” på Facebook för att inte missa en enda av Josefines inspirerande texter:

josefine

jofb

SHARE