Patrik: Sluta ge och ta emot julklappar NU

1231

Hetsen kring julen har nu pågått i flera månader och når i dagarna sin peak. Det ska köpas julklappar åt höger och vänster för hisnande summor. Julhandeln kommer väl slå nytt rekord som alltid.

Precis som Halloween, Alla Hjärtans Dag och Påsken har Julen blivit en pengako för handeln. Människor spenderar sjuka summor på allt som behövs för att kunna vara en del av dessa ”jippon”. Det handlar om just om det. ”Att vara en del av”. Gör man inte som alla andra är man konstig och utanför – och det går ju inte för sig.

Minns du vad du fick i julklapp för tre år sedan? Nä, jag menar det.

Skippa julklapparna. Satsa på att umgås. Lägg istället pengarna på att åka och hämta farmor eller mormor så de kan vara med hela julafton. Upplev julstämningen tillsammans – det är vad det handlar om.

Prylar gör oss inte lyckliga. Prylar gör bara världen sämre ur flera perspektiv, framförallt ur ett miljöperspektiv.

Grejen är och har alltid varit upplevelser med varandra. Julklappar glöms bort med tiden. Minnen för livet försvinner inte. Jag slutade ge och ta emot julklappar för länge sedan. Jag lever istället. Jag gör saker jag älskar och jag delar allt det med andra.

I år kommer jag fira jul på dykbåten. Förhoppningsvis får jag hänga med en och annan häftig bläckfisk eller muräna. Vi är många här som jobbar som dykguider, instruktörer och undervattensfotografer. Alla i olika åldrar. Någon är bara 20, en annan är närmare 60.

Men vi alla har insett vad som är viktigt i livet.

Ledtråd: Det är inte paketen under granen.

Dagens låt att nynna på:

SHARE