Burma, Dag 24: Redo för besök vid heliga ”Golden rock”

1173

Visst, efter en knapp månad i Burma har vi börjat tröttna på de gyllene pagodorna som finns precis överallt. I varenda liten by, i vartenda litet hörn och i mängder med olika storlekar.

Men det går inte att resa genom Burma utan att ha gjort ett besök vid heliga ”Kyaikhteeyoe Pagoda”. Eller ”Golden Rock” som den kommit att kallas av utomstående. För det är vad det är. En gyllene stor sten på toppen av ett berg.

Ett stort mål för buddhistiska pilgrimer. Buddhister från hela Asien kommer hit för att vandra upp för berget till stenen. Men ärligt talat åker nog de flesta med en av alla de små lastbilar med bänkar som kör i skytteltrafik.

Foto: dany13/Flickr
Foto: dany13/Flickr

Det är möjligt att bo uppe på berget. Det finns ett helt samhälle i anslutning till den heliga platsen. Butiker, försäljare, hotell och restauranger. Men det vanligaste är att bo i byn nedanför berget – Kin Pun (stavas ibland Kin Mun).

Det är hit vi tagit oss idag med buss från Mawlamyine. Vi tog lokalbussen för 5 500 Kyat (Knappt 40 kronor). Billigt, javisst, men också trångt. Men bara drygt tre timmars resa, så det gick gå bra.

Som vanligt skrålar tv:n hög burmesisk musik när bussen rullar ut från stationen och efter halva resan startar en film på burmesiska. Ljudnivån är obekvämt hög. Men det är så det är att åka lokalbuss i Sydostasien. Ändå charmigt, på något vis.

Som vanligt stannar också bussen halvvägs för lunchpaus. Ingen har bråttom. Och mat är ju gott. Bussen ska köra hela vägen till Yangon men vi hoppar av i Kyaikto som är den mindre staden vid stora vägen cirka 20 minuters bilresa söder om Kin Pun.

Vi väljer att ta den lokala tuk-tuk-bilen till Kinpun. 500 kyat per person (Cirka 4 kronor). En ung kvinnan med en påse nötter och en munk i sin typiska röda klädnad åker också med.

Kinpun är litet men livligt. Det är fullt av folk som någon av de närmaste dagarna ska ta sig upp till ”Golden rock”. Inte packat med turister men visst syns de här och där strosa de små gatorna upp och ner.

Det finns flera hostel, hotell och restauranger i olika storlek och med olika utbud. Flera små stånd säljer tusentals olika pryttlar, souvenirer, snacks, kläder och väskor.

Allt här handlar om den gyllene stenen som ser ut att stå och tippa på kanten av berget. Lite bisarrt kanske. Men det är ändå något häftigt med religösa platser. Det trollbinder så många människor världen över, sådant fascinerar mig.

I morgon ska vi ta oss uppför berget och ta oss en titt på den gyllene stenen, insupa den djupt religösa stämningen och njuta av panoramautsikten över dalen. Jag lovar att berätta allt i både text och bild här på bloggen.

Missa ingenting från resan genom Burma – gilla Ett annat liv på Facebook:

SHARE