Hoppa till innehåll

Kläder efter väder – viktigt för äventyret

SPONSRAT INLÄGG


 

Jag har bestigit Sveriges högsta berg Kebnekajse två gånger, jag har bestigit Afrikas högsta berg Kilimanjaro, vandrat upp till Borneos högsta berg och stått på randen av en vulkan i Indonesien.

Jag har vandrat genom djungeln, jag har paddlat längs floder, jag har varit ute i över en vecka i svenska fjällen och jag har gjort hundratals vandringar nära hemmet med grillkvällar vid en vacker sjö.

Vår tältplats när jag under tre dagar besteg berget ”Rinjani” på ön Lombok i Indonesien.

Den gemensamma nämnaren för alla dessa äventyr är, förutom hur härligt och roligt det varit, kläderna. Jag har alltid sett till att jag varit rätt klädd.

Jag är uppväxt i en friluftsfamilj och har fostrats i ”kläder efter väder” och ”det finns inga dålig väder – bara dåliga kläder”.

Lager-på-lager-principen lärde jag mig i tidig ålder och det dröjde inte länge innan jag köpte min första skaljacka som stoppar vind och regn.

Fel kläder kan förstöra hela resan och upplevelsen.

Jag minns bestigningen av Kilimanjaro tydligt. När vi lämnade baslägret på drygt 4 500 meter vid midnatt var temperaturen lägre än 20 minusgrader. Jag hade tre lager strumpor på mig – alla i ull. Jag hade fyra lager kläder på mig på ben och överkroppen. Frös jag? Mja, jo lite grann om fingrarna där jag trots allt hade två lager handskar på mig och förstås om näsan och i ansiktet. Annars var det helt okej.

När vi kom upp till toppen och solen började gå upp kom den afrikanska hettan som ett brev på posten. Det blev så oerhört svettigt att lager efter lager åkte ner i ryggsäcken. På vägen ner igen vandrade jag i shorts och t-shirt och den tjocka mössan byttes ut mot en hatt.

På Kilimanjaro i Afrika var kläderna i centrum. Vi vandrade genom fyra olika klimat. Savannens hetta, regnskogens fukt, det kyliga månlandskapet och midnattens isvindar och regn.

Jag hade lyckats pricka kläderna helt rätt. Jag kan bara gissa hur det hade varit om jag hade frusit. Då hade hela tvåveckorsäventyret till Tanzania fått en helt annan utgång och minnena hade varit helt andra.

Att ha rätt kläder är A och O. Jag vill idag tipsa om Engelbert Strauss: https://www.engelbert-strauss.se

Det är ett företag som främst riktar in sig på arbetskläder, men de har många bra och rejäla produkter för dig som ska ut på äventyr. De har flera olika funktionsunderställ, funktionsjackor, regnkläder och flera olika stabila sandaler. Här kan du hitta dina kläder efter väder.