Suzanna: Mina tips för att komma igång med ett liv i Australien

3578

Att resa och prova på att bo utomlands är något som jag rekommenderar alla att göra. Mitt hjärta har alltid tillhört Australien och det var dit min första resa gick när jag hade gått ut gymnasiet. Det var det bästa jag gjort och tio år senare är jag fortfarande här. Jag har varit hemma flera vändor, men min längtan tillbaka till Australien kommer alltid tillbaka efter något år hemma i Sverige.

australia-62823_1920

För dig som funderar på eller planerar att åka till Australien har jag i detta inlägg tänkt att jag ska berätta lite om vad du bör tänka på när du först anländer i Australien.

När jag flyttade till Australien denna gång hade jag lite kontakter sedan tidigare vistelser vilket alltid underlättar, men det är ändå mycket att tänka på. För dig som vill flytta till Australien för att bo och jobba är de första sakerna du bör ta tag i att:

  • Skaffa Tax File Number (TFN), utan detta kan du inte få anställning
  • Starta ett bankkonto så att du kan få lön
  • Skaffa ett Australienskt simkort. Dina potentiella arbetsgivare kommer med största sannolikhet att ringa dig för att boka intervju snarare än maila, men är ditt nummer utländskt kommer de slänga din ansökan åt sidan

Dessa punkter är A och O för att överhuvudtaget kunna få arbeta här. Beroende på ditt yrke kan det även vara bra att skaffa ett så kallat ABN vilket gör att du kan hyra ut dig själv som företagare. ABN kan man skaffa även om man är på Working Holiday Visum. Jag skaffade mitt ABN och mitt bankkonto när jag kom ner första gången under 2006, och jag har kvar samma ännu trots att jag varit hemma i Sverige många år vilket är väldigt skönt.

Förutom dessa punkter behöver du hitta en boplats. Hostel i all ära, men kan vara skönt med ett mer permanent boende om du ska stanna längre. I Australien är det väldigt vanligt att flera stycken som bor tillsammans i ett hus, och du kan hyra ett eget eller delat rum. När vi kom ner denna gång hade vi turen att kunna flytta in med en kompis i Scarborough, som är ett attraktivt område i Perth. Dock anser vi att priserna är i högsta laget (550 AUD/vecka) så vi flyttade under förra veckan till ett hus 10 minuter norrut som är både större, fräschare och billigare. Men första gången jag anlände hade jag bokat två rum i ett hostel, och när de två nätterna hade gått såg det faktiskt ut som att jag och min kompis skulle bli utan tak över huvudet. Vi ringde runt till alla hostels i hela Sydney (kändes det som) men allt var fullbokat (och på den tiden fanns det inte Facebookgrupper till allt och mobilen var en Nokia 3310 ;)). Det slutade med att vi gick till en pub på kvällen där vi träffade en snubbe i vår ålder som erbjöd oss att komma och bo med hans familj. Vi var såklart tveksamma, men det var det eller att sova utomhus. Vi kontaktade honom dagen därpå och vi ångrade oss inte för ett ögonblick. De bodde i stan i en helt fantastisk våning, och hans familj var toppen, men alla jobbade väldigt mycket så det kändes som att vi hade våningen i stort sett för oss själva. Hur de nu vågade låna ut sin våning till två vilt främmande utlänningar kan man ju fråga sig, men det är ett bevis för att det inte är något fel på gästvänligheten här. Vi bodde där i två veckor innan vi for vidare norrut.

Dock vill jag väl inte rekommendera någon att göra som vi gjorde för man vet aldrig, men söker du boende i Australien finns det idag många olika Facebooksidor att gå med i, men annars rekommenderar jag att söka via gumtree.com.au eller realestate.com.au.

living
Får man inte tag i boende kan det sluta såhär. Dock är ju detta som ni ser lyxcamping och man kan ha det sämre… 😉

Hur svårt det är att få tag i jobb i Australien beror väldigt mycket på marknaden och hur kräsen du är, samt din bakgrund såklart. I Western Australia, där jag bor, är ekonomin nu riktigt dålig mot vad den har varit och arbetslösheten har stigit. Det är rätt kämpigt att få tag i anställning just nu och som utländsk är det ännu svårare. Vi är ett gäng svenskar som umgås här nere, varav alla har universitetsutbildning och bra arbetsbakgrund, men vi har alla väldigt svårt att hitta kvalificerade jobb.

Känslan är att det främst beror på att vi är här på visum. Många arbetsgivare föredrar att anställa en Australiensisk medborgare framför någon på visum då de inte litar på att du blir kvar på lång sikt. Många gånger känns det som att de inte ens läser våra ansökningar, utan vi slängs åt sidan så fort de ser att vi inte är permanent bosatta här. Vi har bland annat fått avslag från rekryteringsfirmor då de endast arbetar med klienter som är permanent bosatta här, vilket kan kännas ganska surt.

Ett annat hinder är att många jobb här kräver Australiensisk certifiering, det vill säga de vill se att du har de kvalifikationer som krävs av dem och de bryr sig inte om din utbildning hemma är likvärdig eller bättre. Många gånger handlar det bara om att de hellre ser att du har gjort någon kurs här, och ibland kan det räcka med att göra en kortare kurs på bara någon dag eller ett par veckor kan det öppna många dörrar för dig.

Då visar du att du gått en relevant kurs i Australien vilket de värderar högt. Det visar att du har koll på deras tillvägagångssätt, eventuella program och att du kan hantera språket. En vän till mig gjorde just detta och istället för att behöva åka hem fick hon sponsrat visum och har nu permanent uppehållstillstånd. Allt som krävdes var en fyra månaders lång kurs för 12 000 kronor för att gå från att inte få något jobb alls till att bli sponsrad att stanna.

Detta är min fjärde resa till Australien och under min första resa, som var under 2006-2007 hade jag inga svårigheter som helst att få jobb. Då gick jag runt till olika caféer och restauranger och lämnade in mitt CV. Vi var i New South Wales då, men vi fick även jobb i Queensland som fruktpackare och på farm med att valla kor till häst. Mitt sista jobb innan avfärd var som hästskötare inom polo utanför Canberra. Då hade jag inte så höga krav och tiderna var visserligen annorlunda, men jag hade inga problem med att få ihop respengar. Andra gången, 2008, var också utan svårigheter. Jag gick och lämnade in mitt CV i en lokal supermarket och fick börja inom några dagar. När sex månader gått och mitt visum inte tillät mig att jobba längre för samma arbetsgivare gick jag över till McDonald’s som låg vägg i vägg och fick börja där. Blev till och med erbjuden sponsorship när mitt visum gick ut men tackade nej på grund av att jag ville hem och börja plugga. Tredje gången kom jag på turistvisum och hade inte rätt att arbeta, men när mitt studentvisum började gälla fick jag jobb i ett stall utanför Perth. Men denna gången har jag lite högre krav och vill gärna arbeta med något som är relevant för min utbildning, och det är då som det har blivit desto tuffare, men jag ska vara ihärdig och hoppas att jag får napp någon gång.

polo
Att jobba med polo var inte så pjåkigt alla gånger.

 

polo2
Förbereder inför match.

 

bil
Dåvarande arbetsplats på ”hemmaplan”.

 

polo3
Tiden räcker inte till att rida en häst åt gången, utan gärna tre, helst fyra.

Söker man jobb i Australien nu vill de ofta att man söker online. Vet du var du vill jobba är det bästa att gå via företagets hemsida, men annars kan du kika på seek.com.au och gumtree.com.au. Det är de största sidorna, men sen finns det en hel drös med mindre sidor där jobb annonseras. Googla din marknad bör det komma upp. Sen finns det såklart rekryteringsfirmor som tar emot en trots att man är på visum, det gäller bara att hitta dem. Hittar du sedan något jobb du vill ha, se till att ringa några dagar efter att du lämnat in din ansökan. Att vara lite extra på och visa sitt intresse har visat sig fungera bra för många.

Jag har nog i detta inlägg fått det att låta som att jag själv inte har jobb just nu. Så är det faktiskt inte, utan jag fick det första jobbet jag sökte och jag hade en intervju inbokad redan innan jag åkte till Australien. Dock är det inte vad jag vill syssla med hela livet och jag har sedan dess sökt minst hundra jobb, utan framgång, och det är där i min frustration ligger. Men jag är absolut inte utlämnad, och jag trivs på mitt jobb och det ger en inkomst. Med detta vill jag markera att det beror mycket på vad man är ute efter för jobb och hur kräsen man är, om det är svårt eller inte.

Med detta sagt tycker jag ändå att om du har funderingar på att åka till Australien för att jobba och bo ska du ABSOLUT göra det! Jag är ju här för att skapa mig en långvarig tillvaro och vill ju ha arbete som jag kan tänka mig jobba med hela livet, men åker du hit för att uppleva landet och vill jobba för att tjäna respengar, uppleva kulturen och se landet, då kommer du inte ha några som helst problem! Jag har aldrig träffat på någon som ångrat att de åkt till Australien. Det är en helt fantastisk upplevelse och det bästa med att vara på resande fot är att du inte är bunden till något. Trivs du inte på något ställe är det bara att ta sig till nästa. Att prova sig fram, att lära känna nya platser och träffa nya människor är upplevelser som du kommer leva på resten av ditt liv. De kommer förändra dig, och du kommer lära dig otroligt mycket, både om dig själv och om andra. Du kommer få perspektiv på livet och det värsta som kan hända är att du aldrig vill sluta resa. Så sitter du i restankar, tveka inte utan Go For It!

suzanna_-bl

SHARE