Krokodilsafari i regnskogen

1868

Ett annat livs redaktör Patrik gör en klassisk roadtrip längs Australiens östkust. I dag inleder vi en miniserie där vi varje dag kommer göra ett nedslag längs östkusten med målet att bjuda på tips och upplevelser som sträcker sig lite utanför de klassiska backpackerställena. Varsågod, här är del 1.

Om jag nu ska bjuda er på små godbitar från Australiens östkust varför inte börja högst upp. Eller nästan i alla fall. I Cape Tribulation i norra Queensland möter regnskogen Barriärrevet och det är definitivt värt att ta dig hit.

1 North of Cairns
Vägen från Cairns upp till Cape Tribulation och Daintree bjuder på storslagen utsikt. Foto: Patrik Enlund

Vi följer skyltarna mot Daintree River. Min reskamrat Sebastian vill bara en sak.
– Jag vill se en krokodil, nästan skriker han ut genom rutan med en hand på ratten.

Vi stannar vår campervan i en liten sömnig håla. Här finns ett litet cafe, en restaurang – men det viktigaste av allt – ett företag som erbjuder krokodilsafaris. 28 Dollar för en vuxen för en timmes tur på floden.
– Men ni är väl studenter, säger kvinnan bakom disken med leende menande ögon.
– Ja, självklart, svarar vi.
– Då blir det tre dollar rabatt per person, säger kvinnan med ett kluckande skratt.

3 Daintree river
Daintree river. Foto: Patrik Enlund

Safarin startar varje timme. Vi möter upp krokodilguiden Jan nere vid bryggan. Han hälsar oss välkomna med en klassik australiensisk dialekt. Han är påläst Jan. Han berättar den ena intressanta och roliga faktan efter den andra om flodens stora bjässar. Efter bara fem minuters tur uppströms längs floden saktar båten ner. Jan har hittat vad vi letar efter. Krokodilen är väl gömd och vi kan bara se ryggen och skymta en liten bit av huvudet. Men Sebastian är nöjd. Han har fått sin krokodil.

2 Crocodile
Kan du se krokodilen? Foto: Patrik Enlund

Med vår biljett för 25 dollar kan vi ta den här turen hur många gånger vi vill. Samma företag har andra båtar även längre nedströms och våra biljetter är giltiga även där. Värt.

Med Cairns som bas går det att boka turer hit till Daintree och Cape Tribulation över en dag om du inte har en egen bil. Det är grönt och vackert och det finns mängder med promenadstråk i regnskogen att uppleva, stränder att njuta på och vattenhål att ta sig ett dopp i.

4 Cape Tribulation
Cape Tribulation Beach. Foto: Patrik Enlund
6 Cape Trib
Regnskogen Daintree har många häftiga trädformationer. Som den här där det går att klättra upp och ta ett roligt gruppfoto.
5 Cape Trib
Varmt och klibbigt? Det finns många vattenhål att stanna till vid för att ta sig ett dopp. Foto: Patrik Enlund
SHARE