Lägg undan telefonen – se världen på riktigt

1835

I dagens samhälle hör det till vardagen att ständigt titta ner i våra mobiltelefoner. Vare sig det är under lektioner i skolan, när man träffar gamla vänner för första gången på länge eller när man är på jobbet verkar det vara otroligt viktigt för oss att se vad som är nytt på Facebook eller Instagram. Tyvärr är det ofta ingen större skillnad när man reser och borde leva i nuet och ta in allt omkring sig.

phone-1149925_1920

Är man på utflykt till vattenfall eller underbara stränder tar alla upp sina mobiler för att ta de bästa bilderna för att posta på alla sociala medier. Åker man på roadtrip sitter alla insjunkna i sina skärmar istället för att umgås. I rummen på hostlen som är till för att umgås i sitter alla och utnyttjar deras wifi som oftast fungerar bäst där.

Jag säger inte att jag är bättre själv. Jag har varit på de vackraste stränderna i Australien och i efterhand undrat om jag över huvud taget såg något av det eller om allt bara var genom kameralinsen. Jag har gått på konserter och kommit på mig själv med att filma allt istället för att ta in atmosfären och njuta av stunden. Jag har själv suttit i samlingsrummet på ett hostel och efter någon timme upptäckt att jag inte är ensam där, att det fanns massa intressanta människor jag kunnat prata med istället för att sitta fastlåst vid internetuppkopplingen.

mobile-phone-1198360_1920

Jag tror att vi går miste om mer än vi tror när vi inte tittar upp. Troligtvis slösar vi bort flera timmar av varje dag på att skrolla mellan bilder på katter och videor på människor som ramlar omkull. Hur viktigt är det egentligen att se allt som läggs ut på internet jämfört med allt som händer runtomkring dig? Kommer du lida av att missa några inlägg i Facebookflödet?

Jag bodde ett par månader på ett hostel i Cairns där de helt hade förstått det här. Varje dag såg personalen hur alla unga backpacker satt i sofforna utanför receptionen utan att säga ett ord till varandra. Vi levde tillsammans under samma tak men pratade inte mer än nödvändigt just på grund av att vi hade wifi i det rummet som från början var till för att vara social i. Istället för att acceptera att vi numera lever i en värld där det här hör till vardagen bestämde de sig för att göra något åt saken.

Varje söndag efter det här hade hela hostlet en stor grillfest. Det bästa med den här festen var att de varje söndagseftermiddag stängde av sitt wifi tills morgonen efter. Och visst kunde man genast märka skillnad. Istället för att sitta i varsitt hörn med en laptop eller telefon tvingades människor att fördriva tiden på annat sätt – genom att faktiskt prata med varandra. En helt annan gemenskap skapades när människor istället för att fokusera på vad folk de knappt känner gjorde, började fokusera på att lära känna nya människor som de faktiskt träffade varje dag.

En dag i veckan räckte för att göra en större skillnad än så. Människor märkte skillnaden och började lämna mobilerna i resväskan oftare. Alla lärde känna varandra på ett helt annat sätt och till slut var det ingen som ens tänkte tanken att ta upp mobilen under en konversation med nya intressanta människor.

Visst känns det extra viktigt att kolla mobilen oftare när man är hemifrån. Man vill veta vad alla kompisar i Sverige gör och fortsätta hålla kontakten med de man inte kommer träffa på ett tag. Men det är även när man besöker nya platser som det är extra viktigt att inte göra detta just för att ge sig själv chansen att träffa nya människor och ta in omgivningen.

Dina vänner kommer finnas kvar även om du inte pratar med dem varje dag och du kommer inte missa livsavgörande information om du inte ständigt uppdaterar Facebook. Du lämnade inte Sverige för att kunna använda det Australienska Wifi:et, så lägg undan telefonen ett tag och se hur det kan förändra ditt liv. Det finns mycket mer att uppleva utanför internet.

Gilla Ett annat liv på Facebook för att inte missa texter från Elsa:

elsa

SHARE