Vi liftade i Rumänien – Från Timisoara till Sibiu

1976

Vi bestämde tidigt när vi planerade vår resa att vi skulle lifta oss runt i Rumänien.

Efter att ha läst på förstod vi snabbt att det är oerhört vanligt även bland lokalbefolkningen. När vi kom hit fick vi det bevisat. Vi har sett rumäner överallt som står och väntar vid vägkanten. Rätt vad det är stannar en bil och plockar en äldre dam med matkassar i händerna. Standard är även att en betalar 10 Rumänska Lei per 100 kilometer en får åka med.

Vilket samhälle liksom – Här hjälps vi åt! Jag älskar det!

Efter vår härliga dag i Timisoara (se alla bilder från den vackra staden här >>) siktade vi in oss på Sibiu cirka tre timmar österut.

Sibiu är en av den kända regionen Transylvaniens största städer med närmare 150 000 invånare. Jag kommer berätta mer och visa bilder från Sibiu i senare inlägg. Men kort sagt, det är en av de bäst bevarade medeltida städerna i Europa och har anor ända tillbaka till tidigt 1200-tal.

Det var tidig morgon när vi hoppade på rälsbuss nummer 11 från centrala Timisoara till ändhållplatsen i utkanten av staden.

Mycket trafik i hög hastighet passerar oss. Det här är den stora utfarten från stan. Vi har läst på sidan hitchwiki.org var det är bäst att stå. Hitchwiki är grymt bra. En helt gratis sida med tips och kartor – av liftare för liftare så att säga.

Vi har förberett en skylt i papper med SIBIU skrivet med stora bokstäver. Det dröjer endast en halvtimme innan en liten mindre lastbil bromsar in. Det är rumänen Theodor som stannar. Han kör budbil och ska till Sibiu med några stopp på vägen.

Vi slänger in våra väskor i det stora lastutrymmet och hoppar upp i den lilla förarhytten tillsammmans med Theodor.

Han kan inte prata ett skvatt engelska men babblar på för fullt på rumänska och tittar på oss för en reaktion. Vi ler, ger tummen upp eller säger okej och skrattar. Några av hans ord påminner oss om tyska, några ord om ryska och kombinerat med handgester förstår vi varandra någorlunda. Vi lyckas förstå att han heter Theodor och säger vad vi heter.

Liftade
Ett av stoppen där Theodor levererade varor var denna vackra farm med bergen i bakgrunden.

Liftade-2

När vi kommer ut ur Timisoara breder de gröna sädesfälten ut sig. Det är helt platt och bara sädesfält hela vägen till horisonten. Det är inte mycket bilar på vägen. Det är vackert. Efter någon timmes körande börjar vi skymta disiga skuggor av böljande kullar långt därborta.

Vi närmas oss alltså så sakteliga den mer bergiga delen av Rumänien. Andra halvan av dagen går både uppför och nerför genom vackra små byar och över kullar och ner i dalar. Det är kyrkor i varenda liten by och på vissa sluttningar ser vi mer slottsliknande byggnader.

Theodor fortsätter prata på rumänska och vi skrattar.

Liftade-3
Leanne framför vår lift för dagen – en lastbil.

Liftade-4

Vid tre-tiden på eftermiddagen anländer vi till centrala Sibiu. Här har vi bokat en lägenhet precis i utkanten av centrumkärnan.

I nästa inlägg som kommer i morgon blir det en fullständig rapport i text och bilder från Sibiu. Det blir en resa tillbaka till medeltiden.

Missa inte det!

SHARE

1 COMMENT

Comments are closed.