Hoppa till innehåll

Linda: ”Är allt slit och släp värt det? Ja.”

För att vi ska kunna spendera tid under vattnet behöver vi otroligt mycket utrustning för att vara säkra. För att kunna andas under vattnet behöver vi en tub med luft. Tuben kan vara gjord utav stål eller aluminium. Vi använder oss av aluminium för att de är lättare än stål. Samt passar varma klimat bättre, då de också är tåligare.

Dyktuber på rad. Foto: Patrik Enlund

Dyktuber på rad. Foto: Patrik Enlund

För att du sedan ska kunna andas från den behöver du en regulator. En regulator består av fyra olika slangar. Den ena slangen är tillför dig att andas i. Den andra är gjord för att du ska kunna hjälpa någon i nöd. Den tredje är tillför att du ska kunna fylla upp din väst med luft så du kan flyta. Den fjärde visar dig hur mycket luft du har i din tank samt vilket djup du befinner dig på.

Det som kallas för "Ocotpus", en del av regulatorn. Foto: Patrik Enlund

Det som kallas för ”Ocotpus”, en del av regulatorn. Foto: Patrik Enlund

Västen du använder dig av hjälper dig att flyta på ytan. Under vattnet hjälper den dig med att inte krascha in i koraller, fiskar eller stenar. Den gör dig med andra ord neutral i vattnet, vilket är en otroligt cool känsla. På din väst har du olika hakar du kan haka fast viktiga ting du behöver för att kunna göra ett säkert dyk. Det är viktigt att du har en “safety sausage” med dig, den talar om för båtar att det befinner sig dykare under. Du behöver sedan en kompass för att kunna navigera dig kring dykstället. Viktigt är det också att du har en visselpipa fast hakad i din väst om olyckan skulle vara framme.

Dyktuber. Foto: Patrik Enlund

Dyktuber. Foto: Patrik Enlund

Den viktigaste utrustningen du behöver för att kunna dyka är fenor, mask samt dykdator. Utan fenor kan du inte röra dig, utan mask kan du inte se samt utan dykdator har du noll koll på din säkerhet.
Med andra ord är det inte lite utrustning du behöver för att kunna spendera de två knappa timmarna under vattnet. Hur får vi då med oss all denna utrustning? Lämnar vi den på båten? Bär någon annan den åt oss? Tvättar vi den varje dag?

Vi packar själva de vi behöver ha på oss för att kunna dyka i en egen väska. Sedan packar vi tillsammans alla regulatorer i platslådor. Detta för att det är ömtåliga och därmed inte kan packas ner i våra egna väskor. Väl framme på piren bildar vi ett led av människor och skickar all utrustning framåt tills den hamnar på båten. Vi behöver aldrig flytta eller fylla tuber på morgonen innan dyken. Dock är det någonting vi behöver göra i slutet på dagen varje dag. Detta vill jag lova är ett tungt arbete. Det kräver “teamwork” för att detta ska flyta så smidigt som möjligt.

Jag har frågat mig själv flera gånger om slitet och släpet på all utrusning verkligen är värt det.

Och ja, det är det.

linda