Lungröntgen för visum till Nya Zeeland – Så funkar det

7338

Har du eller ska du söka visum till Nya Zeeland och funderar på vad det här med lungröntgen är? Här är svaren på alla dina frågor. Var du gör röntgen, hur mycket det kostar och allt om hur det funkar.

Detta gäller INTE dig som åker till Nya Zeeland som turist. Som turist behövs nämligen inget visum. Du får automatiskt 90 dagar i landet vid ankomst.

Jag har självt sökt visum till Nya Zeeland och har fått mina lungor röntgade. Därför skriver jag nu här och berättar hur det går till.

Hur vet jag om jag måste göra lungröntgen?

Om du planerar att stanna längre en sex månader i Nya Zeeland kan du behöva göra lungröntgen.

När du söker visum till Nya Zeeland (https://www.immigration.govt.nz) kommer du i webbformuläret få frågan om du varit i länder med hög risk för TBC (Tuberkulos) mer än tre månader sammanlagt inom de senaste fem åren.

Så söker Working Holiday Visa – Allt du behöver veta här >>

VAR ÄRLIG – Kommer Nya Zeeland på att du ljugit om detta kan du stoppas från att komma in i landet.

Har du till exempel backpackat i Sydostasien i mer än tre månader inom de senaste fem åren kommer du definitivt behöva göra en lungröntgen.

Hur vet jag vilka länder som har hög risk för TBC (Tuberkulos)?

Nya Zeelands migrationsverk har lagt upp en lista på länder med LÅG RISK för TBC. Alla länder som INTE är med på den listan har alltså hög risk. Listan hittar du på deras sida här >>

Kan jag även behöva göra läkarundersökning?

Söker du ”Working Holiday”-visum behövs ENBART en vanlig lungröntgen och du behöver INTE träffa en läkare.

Söker du något av Nya Zeelands andra visum kan det bli fråga om en läkarundersökning. Samma sak gäller här, du kommer få specifika frågor om detta i din ansökan och du får sedan ett mail som berättar vad du behöver göra.

När måste jag göra lungröntgen?

Efter att du ansökt om ditt visum har du 15 dagar på dig att få dina lungor röntgade.

Måste jag posta alla viktiga papper själv efteråt?

Nej. Allt sköts digitalt. Efter att du fått dina lungor röntgade kommer kliniken skicka allt i ett digitalt system till Nya Zeelands migrationsverk. Du behöver inte göra någonting, bara vänta på att allt ska bli godkänt.

 

LÄS MER: Stora guiden för att jobba och resa i Nya Zeeland >>

 

Var gör jag lungröntgen?

Nya Zeeland är superhårda när de bestämmer vilka kliniker som får utfärda intyget efter att lungröntgen gjorts. I Sverige finns bara två utvalda kliniker.

Sibyllekliniken i Stockholm och Carlanderska sjukhuset i Göteborg.

Bor du någon annanstans i landet måste du ta dig hit. Du har inget annat val.

Vill du göra lungröntgen i ett annat land än Sverige kan du via Nya Zeelands migrationsverk söka land för land och se en karta. Klicka här: https://www.immigration.govt.nz/new-zealand-visas/apply-for-a-visa/tools-and-information/tools/panel-physicians

Jag tog mig till Stockholm och Sibyllekliniken och skriver därför om mitt besök där.

Sibyllekliniken

Var ligger Sibyllekliniken?
På Karlavägen 56. Ingången ligger på hörnet där Karlavägen och Sibyllegatan möts. Detta är på Östermalm i Stockholm. För den hurtige är det en rask promenad från centrum. Annars går det att åka tunnelbanan till antingen Stadion eller Karlaplan.

lungröntgen
Här ligger Sibyllekliniken.
lungröntgen-2
Ingången är på hörnet av huset.

Måste jag boka tid?
Ja, det måste du. Sibylleklinikens ”visum-avdelning” har ingen telefon. All tidsbokning och eventuella frågor görs via mail. Här är deras mail: visumintyg@sibyllekliniken.com

Hur funkar det?
Du MÅSTE ha med dig ditt PASS. När du kommer dit tar de en kopia på ditt pass och tillsammans med personalen fyller ni i ett digitalt formulär. De frågar bland annat om hur länge du planerar att stanna i Nya Zeeland och du får uppge din e-postadress för bekräftelse. De kommer också ta ett foto på dig.

När allt är färdigt får du en remiss. Alltså ett papper som säger att du får göra en lungröntgen.

Var görs själva lungröntgen, alltså var tas bilderna på mina lungor?
Detta görs hos Aleris röntgen på Sophiahemmet i Stockholm – en kort promenad från Sibyllekliniken. De har drop-in varje vardag mellan 8 och 16. Du kommer behöva visa upp din remiss och legitimation.

Var ligger Sophiahemmet?
Det ligger bredvid Stockholm Stadion på Valhallavägen 91. Företaget ”Aleris” där du ska göra din röntgen har sina lokaler i hus M. Följ skyltarna så hittar du rätt.

Såhär ser det ut om du går in till Sophiahemmet från Valhallavägen precis vid hörnet mot Stockholm Stadion.
Såhär ser det ut om du går in till Sophiahemmet från Valhallavägen precis vid hörnet mot Stockholm Stadion.

Hur lång tid tar röntgen?
Röntgenbilderna tas på mindre än 5 minuter.

Vad händer sen?
Nu är du klar. Nu är det bara att åka hem och vänta på att allt ska bli godkänt.

Vad kostar lungröntgen?

Registreringen på Sibyllekliniken kostar 1 500 kronor (Uppdaterat augusti 2017). Avgiften betalas på plats efter att du fått din remiss.

Själva röntgen på Sophiahemmet kostar 536 kronor (Uppdaterat augusti 2017).

Hur lång tid tar det innan allt blir godkänt?

Enligt Nya Zeelands migrationsverk som jag pratade med på telefon så är det normalt att det tar upp till 20 dagar efter att du ansökt och gjort lungröntgen.

SHARE

3 COMMENTS

Comments are closed.