Må bra i Ubud – Balis tillbakalutade pärla

2507

Stressad, spänd och uppe i varv? Då kanske rätt semester är en veckas återhämtning i Ubud på Bali i Indonesien. Här råder ett aldrig skådat lugn och det finns yogacenter och spa-anläggningar i överflöd. Välkommen till hjärtat av Bali.

Ubud_Kombo1

Jag sätter mig i en minibuss som tar mig från Balis flygplats i Denpasar till Ubud på dryga timmen. Redan när jag öppnar dörren och hoppar ur kan jag känna atmosfären. Trafiken är inte lika stressig, folk är mer avslappnade och borta är alla försäljarna som drar och sliter i en.

Gatorna kantas av tempelmurar med häftiga statyer och små shopper med hantverksprodukter. Viker du av in i hjärtat av Ubud lämnar du de trafikerade gatorna bakom dig och det totala lugnet infinner sig.

Ubud är känt för just sitt lugn. Här finns yogacenter i varje gaturhörn, du hittar enkelt någon som erbjuder meditation, massage och olika spa-paket. I alla prisklasser.

Ubud_kombo2

Efter en rundtur på de smala gatorna hittar jag en spa-anläggning som ser mysig ut. Och det ska bli bättre. Utsidan förtäljer inte vad som gömmer sig bakom byggnaden. När jag bestämt mig för ett paket med en timmes massage, kroppsskrubb och en yogurth-mask blir jag visad till en liten stentrappa.

Trappan leder ner i en grönskande dal och intill porlar vatten nerför rundade stenar. Här nere påminner det om en regnskog. Det drippar och droppar lite varstans.

Jag blir hänvisad in i en liten stenbyggnad där jag under de närmaste två timmarna får en behandling som balsam för kropp och själ. Priset landar på cirka 400 svenska kronor för en behandling på närmare tre timmar.

Med nya krafter men med hungrig mage är det dags att ta del av det Balinesiska köket. Något måste Ubud ha att erbjuda i matväg. Och visst har dem det. Ta dig till huvudgatan Jala Rayan som skär rakt genom kärnan av Ubud. Här finns flådigare restauranger och cafeer för den som har plånboken.

Ett måste på menyn är ”Svart rispudding”. En söt dessert som serveras med lite grädde och banan.

Svart rispudding. Foto: Patrik Enlund
Svart rispudding. Foto: Patrik Enlund

Jag är dock ute efter budgetalternativet. Inte alltid sämre, faktiskt. Jag viker av från huvudgatan in på en av de smala sidogatorna och hittar precis vad jag letar efter. En liten, liten restaurang med 3-4 träbord och bänkar. Och framför allt: en extremt billig meny. En handmålad träskylt i taket berättar att namnet på detta enkla hak är Dewa Warung.

Det är knökfullt, ett bra tecken. På hörnan av ett av långborden finns det dock plats. Jag klänger mig ner mitt emot ett par från Tyskland, en tjej från Spanien och två killar från Bali. Stämningen i hela restaurangen är på topp men ljudnivån behaglig.

En titt på menyn och du inser snabbt att det dyraste du kan beställa kostar 15 Svenska kronor. 25 000 Rupiah. De har ett stort utbud av vegetariskt och jag fastnar för Eggplanta i currysås med ris för 10 kronor. Och vilken portion sen. Lika mycket mat som två, i det normala fallet, vanliga portioner.

[metaslider id=717]

Utbudet av mat är stort. Vandra runt bland myllret av små gator och du kan hitta din favoritrestaurang.

När kvällen kommer är ett måste att se någon av dansuppvisningarna med balinesisk dans. Runt om i staden finns flera tempel där det vid 19-tiden varje kväll spelas upp olika draman. I vackra utsmyckade kläder återger dansarna en historia. En häftig upplevelse som absolut inte får missas.

Bästa sättet att vakna morgonen därpå? Med Yoga såklart. Välj och vraka bland mängder av ställen. Ett av de största företagen är Yogabarn. De har ett fullspäckat schema av olika yoga-klasser och du kan garanterat hitta vad som passar dig.

Som nybörjare tar jag mig an Yin-Yoga. En typ av Yoga där du intar en relativt enkel position sittandes eller liggandes och stannar där för 4-5 minuter. Lugn och stillsam Yoga som blir så ansträngande som du gör den. Ett perfekt sätt att vakna på.

[metaslider id=719]

Ubud, Bali
Valuta: Indonesisk Rupiah
10 000 Rupiah = Ca 6 SEK

Ta dig hit
Minibuss från flygplatsen på södra Bali eller från Kuta Beach: 60-70 000 Rupiah och de plockar upp dig vid ditt boende. Fråga om de också lämnar dig vid ditt hotell eller hostel i Ubud. Biljetter kan köpas från någon av alla små reseshoper längs gatan. Är du bra på att förhandla och har charmen för det – då kan du komma ner ännu mer i pris.

– – – –

Glöm inte att dela på Facebook med hjälp av knappen nedan!

SHARE