Mamma Gunilla i Indien – Del 2: ”Häftig tågresa till Shimla”

1209

Patriks mamma Gunilla och hennes sambo åkte till Indien, Bhutan och Nepal i tre veckor. Det här är är andra delen om deras häftiga resa. Här kan du läsa Del 1 om hur de upplevde New Delhi.

En tågstation i norra Indien, Kalka. Tåget ”Himalayan Queen” ska ta  oss till Shimla, britternas sommarstad i Indien. Järnvägen byggdes  för att britterna skulle ta sig till staden på ett enkelt och snabbt sätt.

År 1903 stod järnvägen klar. 102 tunnlar, 864 broar och svindlande vyer, vackra byar och panoramafröjd över det pittoreska Himalaya. Ändstation är Shimla på en höjd av 2 276 meter över havet. Shimla är huvudstad i den Indiska delstaten Himachal Pradesh. Från 1864 var Shimla huvudstad på sommaren under det brittiska styret.

Vi startar i orten Kalka, vi och Indiska semesterfirare, barnfamiljer och par. ”Himalayan Queen” tar oss genom tunnlar och över broar. Vi stannar på små pittoreska stationer, där vackra detaljer från 1900-talets början smyckar byggnaderna.

Om brand skulle uppstå finns här små hinkar med vatten på stationerna. Där finns också försäljare med mat med underbara dofter i alla färgerdet är kaffe och te, chips och annat ätbart. Här går folk av och handlar något att äta och doften av curry sprider sig i kupén. Vi njuter av varje sekund under denna fantastiska tågresa som tar oss genom Himalayas vackra natur. Runt omkring ser vi ris- och majsfält, avlägsna små byar mitt ute i ingenstans och snöklädda toppar dränkta i sol.

Det är lätt att föreställa sig britter på väg till semesterorten, kvinnor i färggranna 1800-talsklänningar med tjusiga kreationer. Männen i sina linnekostymer och tropikhattar.

Det gnisslar och skriker och skaver mot rälsen när tåget stretar fram i sakta mak. Efterhand blir en del nyfikna på oss svenskar och mig som kvinna. Klädd i kortbyxor och t-shirt använder jag kameran och går av för att handla något att äta. När jag ska ut tar jag i med alla krafter för att öppna dörren och nästan flyger ut. Då kommer barnen och kvinnorna för att få fota sig tillsammans med mig. Samtidigt är männen väldigt fundersamma över mitt, för dem, okvinnliga och icke indiska sätt. Vi skulle resa i 7 timmar men i själva verket tog det 11 timmar. Den natten sov vi gott.

Nästa dag utforskar vi Shimla. Staden är byggd på sju toppar. På en av topparna finns apguden ”Hanumans tempel” . Här huserar aporna. Makaker. Vi tar med en käpp att mota bort dem.

Apguden är en av hinduernas populäraste gudar och på många ställen i Indien ser vi orangefärgade stora stenar med målade ögon. Dessa stenar föreställer Hanuman och står i tempel, prydda av blommor och doftande rökelse. Enligt den Indiska mytologin är han son till vinguden och är utrustad med väldig styrka och snabbhet.

Gunilla Enlund
Gästskribent och Patriks mamma

Läs alla delar i serien:

Del 1 om hur de upplevde New Delhi >>

Del 3 om bilresan på vindlande smala vägar >>

Del 4 om när den allvarlig höjdsjukan slog till >>

SHARE