Mamma Gunilla i Indien – Del 5: ”Vi besöker Taj Mahal”

688

Patriks mamma Gunilla och hennes sambo Ulf åkte till Indien, Bhutan och Nepal i tre veckor. Det här är är femte delen om deras häftiga resa. Här kan du läsa Del 1 om hur de upplevde New Delhi. Här är Del 2 om tågresan upp i bergen. Och här är Del 3 om bilresan på vindlande smala vägar. Här i Del 4 skriver Gunilla om när hon blev allvarligt höjdsjuk.

Är du intresserad av att göra samma resa eller bara se resplanen och veta vad det kostar. Längst ner i denna text finns en PDF med all information.

Lämnar Himalaya och far söderut

Efter de fem dagarna i Leh var vår resa på hög höjd i Himalaya över. Vi kom med bil men lämnar Leh med flyg. Flygplatsen i Leh är full med militärer beväpnade med automatvapen och kontrollerna är rigorösa. De visar gärna sin makt genom att kolla igenom väskorna och okejar för att i nästa stund kalla tillbaks för ytterligare en koll. Väl på flyget kan vi slappna av och njuta av flygturen på två timmar. Vi landar lugnt och stillsamt i Delhi, där vi blir hämtade av en chaufför som kör oss hela vägen till staden Agra, sydost om Delhi.

Foto: Gunilla Enlund

En natt på hotell och vi är laddade för resans mest turistiga besök, i Agra ligger ju nämligen ”Taj Mahal”. Taj Mahal är ju en sån där plats en bara inte kan missa under en resa i Indien. Oavsett hur turistigt det är.

När vi kommer fram vimlar det av försäljare som försöker pracka på oss olika turistprylar. Jag får ont i magen när jag inser att barnen som säljer knappt är äldre än de äldsta på förskolan där jag jobbar.

Men själva platsen är fantastisk. Framför oss reser sig en mäktig och otroligt vacker byggnad som ger mig ståpäls. Jag kan känna historiens vingslag och det är som att komma till en annan värld. Med vördnad blir vi guidade runt i denna byggnad som är ett konstverk utan dess like byggt i marmor. Totalt lades 28 olika sorters ädel- och halvädelstenar in i den vita marmorn. För den som inte har koll så är ju Taj Mahal ett mausoleum, härskaren Shah Jahan lät bygga Taj Mahal när hans älskade fru avled.

Röda fortet

Det är inte lika känt och omtalat, men väl värt ett besök. Red fort i Agra är ett fort som är byggt i röd sandsten. Det är beläget vid floden i gamla Agra och är ännu ett otroligt slående byggnadsverk och även här känns historien närvarande. Jahn Shan blev fängslad av sin son på fortet som inte ligger mer än två kilometer från Taj Mahal , här satt han och kunde se sin hustrus maosoleum. 1803 erövrade britterna detta fort och dag används delar av fortet av Indiens försvarsmakt.

För den som är sugen på att göra samma resa så bokade vi med Indo Asia Tours. Det här inlägget är inte sponsrat på något vis. Några av er läsare har efterfrågat var de kan boka samma resa och vad det kostar. Här är en PDF med hela resplanen och vad det kostade för oss.

Nästa del kommer handla om fortsättningen av resan som då går vidare i Bhutan.

Gunilla Enlund
Gästskribent och Patriks mamma

SHARE