Hoppa till innehåll

Mamma Gunilla i Indien – Del 3: ”I bil genom Himalaya till Ladakh”

Patriks mamma Gunilla och hennes sambo åkte till Indien, Bhutan och Nepal i tre veckor. Det här är är tredje delen om deras häftiga resa. Här kan du läsa Del 1 om hur de upplevde New Delhi. Här är Del 2 om tågresan upp i bergen.

Vår resa tar oss igenom delstaten Jammu Kashmir. Kashmir som är beläget mellan bergskedjan Kunlunn i norr och Himalya i söder. Ladakh tillhör Indien och ligger i den östra delen av Kasmir där befolkningen till stor del är tibetaner. Här vajar böneflaggor fritt för vinden och den tibetanska buddhismen är lika levande som klostren välbesökta.

Efter tidig frukost börjar vår resa över bergen till Leh. Bil med chaufför anländer till hotellet. Vi startar i Manali och vidare till Shimla och upp i den grönklädda Kuludalen. Snart går vägen högre upp och fjärilarna i magen börjar göra sig påminda, en hisnande känsla väller över oss när vi ser de snöklädda bergens toppar. Vi är nu uppe på högre höjder och andningen känns tyngre och en lätt huvudvärk infinner sig. Vi dricker mängder av vatten för att hålla kropparna i gång.  

Dagens högsta pass är ”Rohtang la” 3 978 meter över havet. Här känns lukten av smörte blandat med olja och bensin från lastbilar, motorcyklar och bilar. Här är dimman tät och sikten obefintlig ut över bergen. Vi sträcker på benen och tar en fika i ett tält. Vi köper med oss lite proviant att ha i bilen.

Färden går nu vidare på svindlande, smala vägar, vi möter stora lastbilar, militärkolonner och turister. Strax lättar dimman och milsvida dalar och snöklädda toppar visar sig i solskenet. Vägen går nerför bergssidan och vi får en vidunderlig utsikt över en grön dalgång. På de lägre höjderna åker vi genom små byar med fantastiska tempel. På de högre höjderna passerar vi folk och arbetare utmed vägen.

Vi övernattar i en liten by vid namn Keylong, jag känner mig lite skakig och har nu en rejäl huvudvärk. Jag sover en stund medan de andra tar en tur genom byn. Senare äter vi middag och går till sängs för natten då vi har en tidig morgon framför oss.

Keylong – Sarchu

Nästa dag passerar vi den svåraste passagen på hela resan. Över vägen rinner vatten från glaciären på sin väg ner till havet. Kommer vi försent blir det svårt att komma över. Vi hamnar i en enorm bilkö på grund av en trasig bro. Vid bron befinner sig ett myller av indier med olika verktyg , hammare, släggor med mera. De bankar, slår, gestikulerar och pratar i munnen på varandra.

Från andra sidan dundrar ett hundratal motorcyklar över. Under tiden bron lagas njuter vi av naturen. Här i dalgången är grönskan slående och bergen i bakgrunden gör det enkelt att bara sitta och ta in allt vackert. På andra sidan forsen vandrar en flock vildhästar. Här blir vi kvar i 2,5 timme vilket gör att vi är kraftigt försenade till glaciärvattnet. Till slut är bron lagad och med stigande oro fortsätter vår väg mot nästa mål.

Väl framme meddelar vår chaufför att glaciärvattnet blir hans bil övermäktigt och att köra över är omöjligt. Där står flertalet bilar och motorcyklar på båda sidor om vattnet. Det forsar kraftigt och här och där i överfarten syns stenar sticka upp. Några bilar tar sats och kör ut i vattnet och kommer i rätt spår för att ta sig över, men snart nog är det en bil som kör fast och blir snabbt vattenfylld till fönsterrutan. Denna bil får hjälp att dras loss av en militärbil.

Oron gnager i oss över hur vi ska komma över. Vi diskuterar fram och tillbaka och bestämmer oss för att ta bussen som kommer strax. Vi lassar över vår packning i bussen och tar plats. Vi vältrar fram och tillbaks bland stenar och i det forsande vattnet. Jag blundar, håller hårt i Ulfs hand och en växande klump imagen tar fäste. Snart är vi över och tillslut når vi slutmålet för dagen – Sarchu, en liten by 4 300 meter över havet. Vi är nu på Himalayas höglandsplatå där temperaturen under december månad ligger mellan 35-50 minusgrader, men dagtid på vår resa cirka 18 plusgrader.

I nästa del av serien får du läsa den spännande fortsättningen.

Gunilla Enlund
Gästskribent och Patriks mamma

Läs alla delar i serien:

Del 1 om hur de upplevde New Delhi >>

Del 2 om tågresan upp i bergen >>

Del 4 om när den allvarlig höjdsjukan slog till >>