Hoppa till innehåll

Medeltida Sibiu: Vackra byggnader, kyrkor och teaterfestival

Medeltidskänsla, kullerstensgator, små gränder, muséer, färgglada hus, en ringmur, höga kyrktorn, små bagerier och andra små butiker, smyckesförsäljare och vackra stora torg med mängder av restauranger och uteserveringar.

Detta mina damer och herrar är staden Sibiu i korta drag. Det är en gammal stad i Rumänien, med en historia så lång som över 900 år – och kanske mer.

Just när vi var här pågick ”Teaterfestivalen”. Hur fantastiskt?! Jo det ska jag berätta längre ner i detta inlägg!

Sibiu-21

En av de små kullerstensgatorna i Sibiu.

Sibiu-12

Sibiu-33

Det låter klyschigt men här i Sibiu kan en verkligen känna historiens vingslag studsa mellan husväggarna.

Vi kom hit sent på eftermiddagen efter att ha liftat från Timisoara (Läs här>>)

På nätet hittade vi en lägenhet att hyra för våra nätter här. Inhyst i en över 100 år gammal byggnad ett stenkast från de centrala delarna med ringmuren. Lägenheten har renoverats på insidan med moderna bekvämligheter och vi hade eget fullt utrustat kök och badrum men känslan av historien är bevarad. Det är högt i tak och golvet knarrar något oerhört.

Detta kostade oss endast 125 Rumänska Leu. Alltså cirka 250 kronor per natt. Som hittat.

Såhär bodde vi

Sibiu

Sovrummet.

Sibiu-4

Vardagsrummet.

Sibiu-2

Köket.

Sibiu-3

Badrummet.

Sibiu-5

Innergården vid vårt boende.

Rundvandring i mysiga gamla stan

Innerstaden i Sibiu kallas för ”historiska centrum” vilket kan jämföras med ”Gamla stan” i Stockholm. Denna del ligger innanför ringmuren som har skyddat staden under medeltiden. Det har sagts om Sibiu att det var en oövervinnerlig stad – det låter jag dock vara osagt.

Det finns mycket att lära sig om Sibiu och medeltiden. Jag älskar historia och kan grotta ner mig länge i fakta om handelscentrum, kungar, drottningar och handelsvägar och kontakter med Europa och så vidare. Men det skulle bli ett för långt inlägg.

Sibiu-14

Att promenera nedanför ringmuren är att rekommendera. Flera magnifika valvbågar hänger över kullerstenarna.

En resa hit är definitivt en resa tillbaka i tiden. Jag riktigt myser. Vi knatar uppför trapporna som leder in till innerstaden. ”Gamla stan” ligger uppe på en liten höjd – som de flesta medeltida städer gör. En ringmur omger hela den inre staden och på några ställen finns några strategiskt utplacerade torn så att de kunde skydda sig mot inkräktare. Vi går genom den häftiga valvbågen som är en av vägarna in hit. Precis här vid västra entrén reser sig den största kyrkan i Sibiu – ”The Lutheran Cathedral of Saint Mary”.

En imponerande syn. Kyrkan började byggas 1371 och blev klar i dess nuvarande skepnad 1520.

Sibiu-8

Sibiu-9

Framför kyrkan står en staty av den Trasylvanske biskopen Georg Daniel Teutsch.

Sibiu-36 Sibiu-35

Sibiu-10

Mitt emot kyrkan ligger ”Samuel von Brukenthal National College” som byggdes mellan åren 1779 and 1786 ovanpå en tidigare redan existerande skolbyggnad.

Vi fortsätter längre in i innerstaden och kommer till det största torget Piata Mare. Här sjuder det av liv denna eftermiddag i juni. Det är högsommarvärme, närmare 30 grader och rumänerna njuter av mat, dryck och glass. Torget är omringat av flera historiska och vackra byggnader och här kan jag bli ståendes och bara titta i flera timmar. Här är bilder och namn på några av dem:

Sibiu-16

Sibiu stadshus.

Sibiu-37

Den katolska kyrkan ”Biserica Sfânta Treime” vilket krasst kan översättas till ”den heliga treenighetens kyrka”.

Sibiu-6

Rådtornet i Sibiu där en genom två valvbågar når det stora torget Piata Mare.

Från Piata Mare går de små gatorna åt alla håll. Vi väljer en av dem och passerar gatuförsäljare med stånd där de säljer handgjorda halsband, armband, örhängen och andra vackra hantverk. Så småningom kommer vi till innerstadens utkant på andra sidan. Vi promenerar längs muren och tittar upp på ett av tornen – det som kallas för ”Potters Tower”. Det byggdes så sent som på 1600-talet vilket hintar om att tornet inte har varit med och skyddat staden under medeltiden.

Sibiu-19

Potters tower.

Sibiu-18

En del av ringmuren i Sibiu och där borta skymtas Potters tower.

Sibiu-17

Leanne på torget Piata Mare redo att hugga in i sin ”Kürtös kalács” som är ett typiskt bakverk från de ungersktalande delarna av Rumänien.

Sibiu-23

En vacker byggnad på en av alla små kullerstensgator.

Sibiu-20

Tiden har stannat i Sibu.

Ett besök i mäktiga Mitropolitană-katedralen

Bara ett stenkast från det stora torget Piata Mare ligger Mitropolitană-katedralen. Detta är också huvudsätet för den rumänsk-ortodoxa ärkebiskopen och Transylvaniens ”Metropolitan” (kyrklig ledare).

Sibiu-24

Jag älskar att gå in i kyrkor. Av flera anledningar. Till att börja med är jag otroligt imponerad av byggnadskonsten i sig. Hur skjutsingen kunde de bygga så mycket vackert och högt som också har stått pall tidens tand?

Sedan tillkommer ju det religiösa. Tron i sig. Den här byggnaden har varit viktig för så många människor och har genom historien ändra människors liv. Det är på något vis väldigt häftigt.

Efter att som vi, ha rest mycket i Asien och Australien där stora katedraler överhuvudtaget inte existerar gäller det ju att passa på.

Sibiu-27

Vi går in i genom den öppna dörren. Vi är de enda turisterna här. Ett fåtal rumäner är här för att be, kyssa en bild av Jesus och göra korstecknet över bröstet. Någon kommer in snabbt och går snabbt. En äldre dam blir ståendes en lång stund och bara blundar. Alla är helt tysta och när någon går över stengolvet ekar det fram och tillbaka uppe i det höga välvda taket. Väggarna är dekorerade med målningar och detaljer i guld.

Sibiu-32

Vi sätter oss ner och bara tar in vad vi ser. Målningarna i taket är helt fantastiska. Att någon har målat de för hand en gång i tiden är svårt att förstå. Det målade glaset likaså. Att få se sådant här är något av det bästa med att resa. Historia, religion och kultur allt i ett.

Sibiu-30

Det välvda taket.

Sibiu-25

En av takmålningarna.

Sibiu-26

Takmålning.

Sibiu-31 Sibiu-29 Sibiu-28

Teaterfestival mitt i stan

Vi promenerar längs en av de små gatorna när vi plötsligt hör trumpeter och tromboner. Det klappas händer och tjoas och låter. På en hög rullande låda med hjul står vad som ser ut att vara ett brudpar. Runt dem dansar flera personer i vita klädnader och vita höga hattar. I mitten av dansen en joker som är gladast av dem alla.

Plötsligt stannar hela ekipaget och snabbt samlas en stora skara folk i en cirkel runt dem. Mitt på gatan mellan restauranger, butiker och bagerier. Helt fantastiskt!

Nu börjar skådespelet!

Det visar sig att det är teaterfestival i stan. På dagarna händer saker som detta. På kvällarna kan du slå dig ner på ett av torget i Gamla stan och njuta av någon pjäs som spelas.

Sibiu-38

Det lilla teatersällskapet flankeras av en orkester som fortsätter spela glad musik. Jokern börjar prata med publiken. Ett bröllop ska äga rum. Båda säger ja. Ringar byts. Det sjungs, kramas och grattas. Tårtan kommer ut. Bagaren är avundsjuk. Kniven kommer fram och brudgummen är död. Men festen fortsätter. Bagaren tar brudens hand och gruppen jublar. Snipp, snapp, snut så var sagan slut.

15 minuter på en gata i Sibiu och en teaterpjäs rikare. En rolig och minnesvärd upplevelse.

Sibiu-39

Lögnarnas bro

Den vackra bron korsar en av vägarna in till Gamla stan. Under sommartid är den vackert dekorerad med blommor.

Bron byggdes 1859 och ersatte den gamla träbron som varit där sedan medeltiden. Det finns tre sägner om varifrån bron har fått sitt namn.

En av dem är att bron under medeltiden användes för att avslöja lögnare. Om någon stod på bron och uttalade en lögn skulle bron börja flytta sig och konstiga ljud skulle höras.

Lögnarnas bro.

Lögnarnas bro.

Mot Draculas land

Efter Sibiu beger vi oss längre norrut. Mot Greve Draculas land. Vi ska ta oss till lilla Sighisoara. Där ”Vlad Dracul” föddes. Och jo, han hette så först – Dracul, utan A på slutet. Där blir det mer medeltid innan vi siktar in oss på att besöka alla slotten söderöver kring Brasov.

Häng med på Ett annat liv för att inte missa någonting från resan genom Rumänien.

Sibiu-15

Ett vackert fönster.

Sibiu-13

En av alla små butiker i Sibiu.

Sibiu-11

En vacker gränd i Sibiu.

 

1 kommentar till “Medeltida Sibiu: Vackra byggnader, kyrkor och teaterfestival”

  1. Pingback: Sighisoara – en vacker och mysig avstickare i Transylvanien

Kommentarer är stängda.