Hoppa till innehåll

Min reskassa är uppe i en kvarts miljon – här är mina tips

Jag har tidigare skrivet flera inlägg om min ekonomi när jag rest i världen och genom mina texter försökt förklara hur jag kan resa länge.

Det här inlägget ska också handla om ekonomi, men på ett lite annat sätt. Sen april 2020 har jag varit i Sverige på grund av Corona-pandemin. Jag har under tiden jobbat heltid och varje månad sparat till min reskassa – planen är ju att jag ska ge mig av igen så fort smittspridningen tillåter.

Nu är reskassan uppe i en kvarts miljon. Det vill säga 250 000 kronor. Jag firar lite idag. Jag kallar mig själv lite stolt för ”kvartsmiljonär”.

Hur kom jag dit då? Ja, det är det jag tänker att jag ska förklara i det här inlägget och samtidigt dela med mig av mina tips.

1. Gör en budget / följ dina pengar

När du har stenkoll på din ekonomi, då blir du också en mästare på att spara. Så funkar det i alla fall för mig. Jag skriver ner allt jag betalar för i ett excel-dokument. Jag gör det manuellt genom att då och då scrolla igenom mitt kontoutdrag och sedan knappa in utgift efter utgift. Jag tror att den manuella uppreningen gör mig mer medveten. Varje utgift tillhör en kategori så jag i slutet av månaden ser hur mycket jag lagt på olika saker, som till exempel matinköp i butik, restaurang/café, alkohol, lösgodis, nöjen och buss/tåg. Ja, lösgodis är faktiskt en egen kategori i min budget av den enkla anledningen att jag köper en hel del godis. Jag älskar lösgodis! Vissa månader har lunchrestaurang-besöken stuckit iväg till, enligt mig, för höga kostnader. Då har jag anpassat mig och sett till att bli bättre på att laga matlådor istället. Det kan handla om tusenlappar varje månad och utan mitt excel-dokument hade jag inte fått överblicken för att kunna se vad jag vill förändra.

2. Planera dina inköp

Jag storhandlar alltid cirka en gång i veckan, ibland mer sällan. Jag skriver ner vad jag vill äta för mat i veckan och handlar bara precis det. Det gör att jag aldrig gör några impulsköp – något som annars lätt drar iväg i kostnad. Så mitt tips är: Skriv en matsedel dag för dag.

3. Skit i bilen om du kan

Om du inte måste åka bil – gå, cykla eller ta bussen istället. Det är aldrig för kallt för att cykla eller gå, det gäller bara att sätta på sig rätt kläder. När jag var yngre ägde jag en bil, men jag insåg hur mycket pengar den åt upp och anpassade mig till ett liv utan bil istället. Om du kan göra det – gör det! För det är bra för både plånboken och miljön.

4. Behöver du verkligen allt?

Behöver du verkligen allt du köper? Det är värt att stanna upp varje dag och fundera på varför du köper något. Om du håller dig till att bara köpa det som du verkligen måste ha för att klara av din vardag, då kommer du spara mängder med pengar. Här hjälper det till att ha den där budgeten, då märker du snabbt vad för onödiga inköp du gör. När det gäller prylar köper jag aldrig något jag absolut inte måste ha. Prylar gör mig inte lycklig. Jag har inte köpt julklappar under den här tiden och vill jag ge bort något oavsett tid på året, då blir det en upplevelse istället.

5. Investera dina pengar

Nu har du fått en mängd tips för att inte göra av med massa pengar. Vad ska du då göra med alla pengar? Svaret är enkelt: Investera.

Priset på bensin går upp, priset på mat går upp, priset på kläder går upp. Då är det väl också logiskt att dina pengar går upp, eller hur? Att bara sätta in pengarna på ett konto och låta dem vara där är därför inte en bra lösning. Låt säga att du har 100 kronor på ett konto och en liter mjölk kostar 10 kronor. Då får du 10 paket mjölk för din hundralapp. Priset på mjölk ökar sen till 11 kronor. Då räcker din hundralapp bara till 9 paket mjölk. Du förstår poängen. Därför ska du ge pengarna möjlighet att växa. Idag är det enklare än någonsin.

Jag har investerat mina pengar i fonder och aktier. Viktigt att komma ihåg är att det inte är helt riskfritt. Men man ska också komma ihåg att historiskt sett har börsen i snitt hela tiden ökat. Känner du att du inte har kunskap, ork eller energi att sätta dig in i detta finns idag flera företag som erbjuder tjänsten att dina pengar placeras automatiskt. Du kan själv styra lite grann hur pengarna ska placeras och hur stor risk du vill ta, men det sköts sen helt automatiskt och du kan fortsätta med vardagen samtidigt som dina pengar växer.

Vill du placera pengarna på egen hand men inte vet var du ska börja? Prata med din bank för att komma igång. Det är som sagt enklare än någonsin med hjälp av appar och bank-id.

Jag har investerat mina pengar i stora stabila bolag på Stockholmsbörsen. De ökar inte drastiskt och de sjunker inte heller drastiskt utan tickar på i sakta mak både upp och ner. Sen jag började i maj 2020 så har mina pengar ökat i värde. Såklart, vissa dagar har det varit mycket minus, men totalt sett är resultatet plus. Jag har mer pengar än vad jag hade haft om jag bara sparat på ett konto. Jag är inget proffs, jag sitter inte och följer grafer och siffror och köper och säljer varje dag. Det är klart att jag ändå gör någon form av bedömning av vad jag vill köpa för aktier och fonder, men för det mesta sätter jag bara in pengarna och sen får det ticka på.

Men unnar han sig inget? Är han bara snål och sparar?

Så tänker du kanske nu? Då kan jag tala om för dig att där har du fel. I den mån jag kunnat under pandemin har jag gått på bio, jag har varit på fina restauranger och ätit gott, jag har åkt skidor i fjällen, bott i stuga och hyrt utrustning, jag har rest runt i Sverige med tåg och buss och upplevt vårt vackra land. Jag har köpt utrustning och kläder jag behövt för fjällvandring. Jag har verkligen unnat mig själv att göra saker.

I vardagen så äter jag god hemlagad mat. Jag har inte köpt ett nudelpaket sen jag kom till Sverige (okej då, den gången jag gjorde en thailändsk wok). Det gäller helt enkelt att hitta den där fina balansen, för samtidigt som jag sparar vill jag ju kunna leva i nuet. Jag har dessutom också skänkt pengar till välgörenhetsorganisationer som behöver pengarna bättre än jag.

Jag har skrivit en hel del om min ekonomi här på bloggen förut. Här är ytterligare ett inlägg som är värt att läsa: Full insyn i min ekonomi: Hur jag kan leva ett resande liv >>