Hoppa till innehåll

Andrea: Mina bästa tips för ett liv under solen

Vi nordbor älskar solen och att steka när den väl är framme. Vi flyger till och med många mil för att få åla oss på en solstol på en solsemester. Jag älskar solen och väljer därför att bo på en ö med 320 soldagar! Just för min stora kärlek till solen är det extra viktigt att tänka på hur jag solar och vad jag använder för skydd. Skulle det nu ha hänt att jag har bränt mig, så verkar jag ha hittat de bästa sätten att snabb-reparera huden så att jag slipper ömt, kräftrött skinn som flagnar efter ett par dagar. Japp, du läste rätt, jag har hittat kuren mot att ömsa solbränd hud!

I mina första år av resandet så har jag ofta underskattat solen och inte förstått (eller vägrat förstå) att den tar så mycket så snabbt. Med åren har jag verkligen lärt mig att hantera solandet på rätt sätt och kan njuta av en härlig jämn och varande solbränna utan att ha genomlidigt svidande smärtor och flagnande, vita hudytor. I detta inlägg kommer jag dela med mig av mina erfarenheter och allra bästa tips. En snabböversikt hittar du längst ner.

SOLA RÄTT

Det är lockande, jag vet, men gör det inte – sola inte mitt under lunchtiden. Du kommer definitivt bränna dig, framförallt om det är din första dag på semestern eller i solen efter många månader i mörkret. Jag vet, du har bara några dagar och du vill passa på att bli brun som en pepparkaka. Därför är det viktigt att göra rätt från början.

Rätt tid att sola

Jag har upptäckt två sätt som funkar väldigt bra för mig att bli brun och behålla brännan utan att brännas.

 • Jag  solar antingen efter klockan två så länge jag vill eller
 • Mitt i gassande middgassol men då endast maximalt en halvtimme på varje sida.

Jag tycker det beror väldigt mycket på ”under vilken sol” jag befinner mig, alltså vilket land jag är i. Jag börjar därför alltid försiktigt så att jag kan lära känna solens krafter på just den platsen jag är.

Huden kan brännas så fort som efter fem minuter och att man har bränt sig, märks inte förens fem till sex timmar senare och då är det verkligen för sent. Det är riktigt trist och har hänt mig ett par gånger. Konsekvenserna har varit plågsam solfrossa om nätternera, svidande smärtor när kläderna åker på och av, till och med att torka sig med en handduk efter duschen är riktigt gräsligt. Har du någonsin råkat skrapa en bränd kroppsdel mot väggen eller bordet? Ja, det svider det också. Att behöva spendera flera dagar i skuggan tills huden har läkt, är heller ingen höjdare.

Fysikaliska solskydd istället för kemiska

Framförallt när vi inte varit i solen på ett antal veckor eller månader, så är det viktigt att vi smörjer in oss. Personligen skulle jag aldrig röra vid de ”vanliga” solskydden då dessa använder kemiska skydd vilka har dokumenterats kan ansamlas i fettvävnad och ställa till med oreda såsom att rubba hormoner, påverka arvsmassa, överföras till foster och bröstmjölk – varken schysst för oss, våra barn eller marinlivet. Dessutom har jag upplevt att vänner ändå blir röda eller reagerar allergiskt. Det kan vara reaktioner på de otaliga parfym-, konserverings- eller stabiliseringsämnen som stoppas in i solskyddskrämerna som sedan utsätts för extrema väderförhållanden som hetta, sol och syre samt kan reagera med alla andra gifter våra kroppar kladdats in med eller redan har samlat på sig. Tyvärr finns ingen, så vidd jag vet, forskning om hur denna kemiska cocktail beter sig i vår kropp. Men jag vill gärna inte ställa upp som försökskanin mer än det kan undvikas. Kemiska skydd absorberas av huden där de omvandlar strålningen och oskadliggör den, alltså genom en kemisk reaktion, därav beteckningen.

SPF (Sun Protection Factor) indikerar skyddet mot endast UVB strålning. Men det finns två typer av solstråling som når huden. Det är UVB strålningen som bränner huden och skadar våra cellers DNA vilket ger upphov till hudcancer. UVA stålarna mörknar våra pigment men ger oss också upphov till rynkor, för tidigt åldrande och pigmentfläckar.

Vill vi skydda oss mot både UVB och UVA på bästa sätt så rekommenderar jag att investera i ett solskydd med mineralpigment som ger ett fysikaliskt skydd genom att stanna ovanpå huden och reflektera bort båda typer av UV strålning från huden. Zinkoxid ger ett komplett skydd mot UVA och B, vilket inget annat ämne gör. Titandioxid ger ett nästan lika täckande skydd.

Sola med mineralsmink

Riktigt bra är äkta och rent mineralsmink. Japp, sola med smink. Dock endast om det består av en blandning rena mineraler (bergsarter som utvinns eller framställs). Som med fysikaliska solkrämer är det titandi- och zinkoxid som står för solskyddet. Dessa är de bästa skydden mot solens vackra men förödande strålar när vi spenderar dagarna i ände lapandes i det gyllene skenet. SPF på mineral make-up ligger oftast på 20 och jag har inte bränt mig en enda gång i ansiktet när jag använder dessa. Dessutom slipper jag allt kladd. Det är dock viktigt att läsa innehållsförteckningen (INCI) för att inte köpa grisen i säcken. Undvik bismuth oxychloride, talc samt ämnen som slutar på -cone vilket är syntetiskt silicone för att nämna några vanliga ämnen jag väljer att undvika. Äkta minersmink är dessutom fantastisk vid inflammerade hudtillstånd som rosacea eller akne.

Skydda med kläder

När solen lockar oss med sina värmande strålar, går vi gärna oändliga promenader längst stranden eller promenaden. När vi kommer hem på kvällen är vi brända och prydda med märkliga ränder efter dagens outfit. Det går så snabbt som att ta en snabb 20 minuters vända till butiken eller glasskiosken. Det är alltså bäst att använda solskydd eller ta långärmat på eller en luftig fin sarong över axlarna. Personligen försöker jag att undvika en röd och rynkig urringning och har på mig en täckande överdel. Låter trist men jag är tacksam på kvällen när jag inte ser ut som en röd-vit zebra.

BÄSTA AFTER SUN

Som jag har nämt i inledningen så flagnar jag aldrig längre som jag gjort som tonåring, även om jag har råkat bränna mig riktigt illa. Detsamma gäller Adam när han följer min procedur. Gör han inte det, ser han ut som en ömskande orm trots att han är en mörkare och mer tålig hudtyp än mig.

Vatten

Drick mycket vatten. Solen torkar ut huden enormt och därför fyller jag på med vatten inifrån. Det är bara vatten som gör susen inte skummade Frappes och chillade Piña Coladas.

Rätt kost

Solen bildar fria syreradikaler som skadar cellerna. Antioxidanter neutraliserar dessa fria syreradikaler och finns i bär, frukt och grönt, framförallt bär. Plocka alltså på dig med smoothies och fruktsallad från hotellfrukosten för att slippa att bli skrumpen och rynkig alldeles för tidigt. Dessutom höjs risken för hudcancer enormt när vi har bränt oss och skadat cellerna. Därför bör vi se till att ge vår kropp de bästa förutsättningar till att kunna reparera sig genom maten vi äter.

Rätt fett

Bra fett inifrån är lika viktigt som utifrån. En frisk hud som kan återhämta sig snabbt, förutsätter rätt byggstenar och många behöver vi tillföra genom kosten. Kroppen tillverkar alla fettsyror själv förutom essentiella som har delats in i två grupper, Omega 3 & 6. För spänstigt, lent och daggfriskt skinn, har jag alltid en flaska kallpressat ekologisk hampaolja eller rapsolja hemma som jag ringlar över maten. Dessa är speciellt rika på omega 3 i rätt förhållande till omega 6. De innehåller dessutom bioflavonoider, karotener och vitamin e som är antioxitander.

Aloe Vera

Alla vet att Aloe Vera är ett måste när vi har bränt oss men få vet att alla dessa produkter därute innehåller till minsta del just aloe vera. Men aloe vera säljer bra och därför stoppar man gärna i några få procent i flaskan för att kunna marknadsföra effektivt. Mitt tips är att läsa innehållsförteckningen (INCI). Läser du något i stilen av Copolymer, EDTA, PPG, PEG, Paraffinium Liquidum, Mineral Oil med flera, så är det mer kemikalier än själva dunderväxten Aloe Vera du köper. Och vem vet vad dessa kemikalier gör med våra försvarslösa, solskadade celler? De har inget bra rykte i alla fall. Verkligen rent Aloe Vera gel behöver ingenting annat än att skyddas från oxidation med hjälp av syra antioxitants- och konserveringsmedel. Innehållsförteckningen bör därefter inte se mycket annorlunda ut än följande: Aloe Barbariensis, ascorbic acid, sodium benzonate, citric acid eller Aloe Barbadensis, sodium benzonate, citric acid, potassium sorbate.
Hittar du en Aloe produkt med blå eller grön färg eller i krämform, är det ett stort varningstecken. Det bästa är att använda aloeextrakten så nära sin ursprungliga form som möjligt och det är en genomskinlig, tunnflytande gel som har en grön, bitter och sur doft. Den blir gul-brun när den har oxiderat och ska då inte användas.

Gurka

Gurka är även den lugnande och fuktgivande. Har jag bränt mig vid matlagningen så åker det på en skiva gurka och ett plåster. Jag får inte ens en blåsa efteråt (och då har jag bränt mig många gånger under mina år som kock). Gurka är smidig om man inte har något annat eller om man har bränt mindre ytor såsom ansiktet. Det är lite bökigt att försöka täcka kroppen med gurkskivor annars. Men självklart kan du badda eller spreja färskpressad gurksaft också.

Lavendelolja

Lavendelolja eller bättre sagt, eterisk lavendelolja. Eterisk olja är inget annat en ett flytande gas som finns i blad, rötter, skal, blommor och stam av vissa växter. Den uppigande doften man känner efter att ha gnuggat ett blad pepparmynta mellan fingrarna är inget annat än eterisk olja som finns i växtens doftkörtlar (osmoforer). Dessa substanser i sin tur är uppbyggda av upp till hundratals olika beståndsdelar som förser oljorna med många egenskaper som vi kan tillgodo göra oss. 0,5-2,8 % olja innehåller lavendelblomman därmed behövs ett par kilo för att producera 10 ml eterisk lavendelolja som är alltså en högkoncentrerad växtessens. Lavendelolja sägs vara läkande framförallt vid brännskador och av mina egna erfarenhet kan jag bara instämma. Därför har jag alltid en liten 10 ml flaska Lavandula Augustifolia (latinska beteckningen) med mig.

Vegetabiliska oljor

För att bättre hålla kvar fukten i huden och för att ge näring åt cellerna, är det en bra idé att efter all fukt (aloe, gurka), smörja in huden med en fin, kallpressad ekologisk olja. Du kan själv kolla runt på nätet vilken olja som passar dig i smaken. Är argan-, mandel-, macadamia-, tefrö-, vetegrodd-, havre- eller nyponrosolja? Eller helt enkelt en olja du har hemma såsom raps-, oliv- eller kokosolja. Bara se till att de är kallpressade eftersom endast då alla välgörande näringsämnen är bevarade. Jag använder kokosolja, jojoba, nyponros eller böandar ihop en morotsolja.

Användning

Smörj in brända hudytor med aloe vera eller/och spreja med gurksaft och därefter smörj in med varfri olja. Använd gärna en droppe lavendelolja som du blandar ut i oljan. Gör detta så ofta du kan under dagen, minst tre gånger. Fortsätt smöja tills svedan har gått över (för mig är det en till två dagar maximalt). Jag brukar fortsätta några extra dagar för att skämma bort huden.

Äppelcidervinäger

Jag har också gjort bra erfarenheter med att spreja äppelcidervinäger utablandat i vatten på solbrännan. Det svider verkligen inte trots att det kanske är första misstanken som poppar upp i huvudet. Jag upplever att det är kylande istället. Dessutom återställs hudens naturligt sura pH-värde som vi oftast tvättar bort med schampoo och tvål.

Sluta med tvålen

Undvik att använda schampo och tvål eftersom de torkar ut huden genom att tvätta bort allt hudfett. Fettet på vår hud, som heter sebum och bildar tillsammans med en del döda hudceller etc. hudens fettsyramantel som har ett naturligt lätt surt pH-värde. Fettsyramanteln skyddar oss mot mikroorganismer och vätskeförlust. Tvättar vi oss med tvål så sköljs detta skydd ner i goldbrunnen och huden är oskyddat mot yttre faktorer i flera timmar tills den har regenereat sig. En hud med ett rubbat skydd har svårare att reparera sig och lättare att ta upp irriterande ämnen.

OBS: självklart ska du testa om du tål alla produkter jag skriver om genom att applicera lite i armvecket och vänta i 24 timmar. Kom ihåg att alla tips i denna artikel har sammaanställts av mina personliga erfarenheter och kunskap.

SAMMANFATTNING

Det finns mycket mer värt att nämna med det viktigaste jag önskar skicka med dig på solsemestern är:

 • Börja sola försiktigt, inte för tidigt på dagen och inte för länge första gången.
 • Köp och använd ett fysiskt solskydd, fråga din butik respektive hälsobutik.
 • Använt mineralsmink då det innehåller fysikaliska skydd
 • Skyddade dig med kläder när du promenerar.
 • Drick mycket vatten för att återfukta huden inifrån.
 • Ät främst från växtriket. Frukt, grönsaker, nötter, frön, baljväxter och komplexa kolhydrater för att tillföra bland annat antioxitanter, vitaminer, mineraler som reparerar cellerna och skyddar mot angrepp av fria radikaler.
 • Ät tillräckligt med essentiella fettsyror för att bygga friska celler.
 • Smörj solbränd hud med aloe vera, gurka, etersik lavendelolja samt kallpressad växtolja för att reparera solskadad hud över natten och slippa flagnande hud.
 • Äppelcidervinäger i vatten kan ge lindring.
 • Att inte använda tvål håller hudens egna försvar och reparationsförmåga intakt.

Jag hoppas det hjälper er att sola ansvarsfullt så att ni kan komma hem med en snygg bränna som varar länge. Hälsningar från soliga Teneriffa, Andrea. Kom och säg Hej på min Instagram 🙂