Hoppa till innehåll

Vill du också se tiger? Miniguide till Chitwan Nationalpark

En av de största punkterna på min bucketlist uppfylldes för bara några dagar sedan när jag fick se tiger. Det kan du läsa om här >>

Den vackra tigern såg vi i Chitwan Nationalpark i södra Nepal. Idag tänkte jag bjuda på en liten guide för dig som kanske också vill åka hit. Varsågod!

Hur tar man sig hit?

Från Kathmandu är det enklaste och billigaste sättet att ta en buss hit. Det finns bussar både med och utan A/C. Lite beroende på var du bokar och hur bra du är på att förhandla varierar priserna. Men för en buss utan A/C kan du räkna med ett pris som startar någonstans kring 600-700 Rupees. Det tar cirka 6-7 timmar att åka till Chitwan från Kathmandu beroende på trafiken och eventuella vägbyggen. Det finns också en flygplats i närheten som det går att flyga till från Kathmandu.

Chitwan Gaida Lodge

Trädgården på Chitwan Gaida Lodge där du äter frukost varje morgon. Foto: www.chitwangaidalodge.com

Hur bor jag?

Det finns flera passager in till nationalparken. Det populäraste stället är vid det lilla samhället Sauraha. Det ligger precis vid en av ”entréerna” (alltså en enkel båtstation där du korsar floden och nepalesiska militären kollar parktillstånden).

I Sauraha kryllar det av olika hotell och boendemöjligheter. Scanna av nätet eller plocka din favorit när du är på plats.

Vi bodde på ”Chitwan Gaida Lodge” som ligger tio korta stenkast från floden. Vi hade ett dubbelrum med eget badrum och A/C för 1200 Rupees per natt (Cirka 110 svenska kronor). Då ingår också en bra och mättande frukost bestående av te eller kaffe, ägg (som du vill ha dem tillagade), stekt potatis och grönsaker, rostat bröd med smör och marmelad.

”Chitwan Gaida Lodge” är en av de äldsta aktörerna här och drivs av en otroligt gästvänlig familj. De älskar djur och stöttar flera bevarandeprojekt och organisationer och några av ägarna och guiderna är involverade i miljöarbete och forskning.

De erbjuder olika paket för safari och har många duktiga och erfarna guider.

Chitwan Nationalpark

Vad kostar safari?

Vi var på safari totalt tre dagar i nationalparken och bokade allt med Chitwan Gaida Lodge där vi bodde. Så här mycket betalade vi per person:

Heldag – Safari med bil och besök vid krokodiluppfödning
Pris inklusive parktillstånd:
5 700 Nepalesiska Rupees (Knappt 500 svenska kronor).
Ingår: Vatten, lunch och guide.
Start:
06.30
Slut: Cirka 17.30
Läs och se bilder från vår heldag i parken >>

Heldag – Kanot 3 timmar + vandring 8 timmar
Pris inklusive parktillstånd:
4 500 Nepalesiska Rupees (Knappt 400 svenska kronor).
Ingår: Vatten, lunch, kanottur, 2 guider.
Start: 06.30
Slut: Cirka 17.30
Se bilder på alla djuren vi fick se >>

Morgon – Kanot 2 timmar + vandring en dryg timme
Pris inklusive parktillstånd:
 3 000 Nepalesiska Rupees (Drygt 250 svenska kronor).
Ingår:
 Vatten, kanottur, 2 guider.
Start: 
06.30
Slut:
10.30