Vi ska vandra till Mount Everest Base Camp utan guide

4598

Går det att vandra till Mount Everest Base Camp utan guide och bärare? Den frågan ställde vi oss när vi gjorde research inför vår resa till Nepal. Svaret på frågan är JA.

Kostnaden för att hyra en guide och bärare är riktigt hög och passar inte riktigt vår backpacker-budget. Så vi ska helt enkelt göra detta själva. Men själva kommer vi direkt inte vara på leden, det kommer krylla av folk.

Vi ska påbörja vandringen om några dagar och är nu inne i de slutliga förberedelserna.

Vad behöver vi för att kunna göra vandringen själva då?

Först och främst måste vi ha ett tillstånd. Tillståndet för all vandring i Nepal förkortas TIMS. Det står för ”Trekkers Information Management Systems” och är precis vad det låter som. Information om oss som vandrar och var vi planerar att vandra.

tourismboard-2
Leanne med våra TIMS.
tourismboard-3
Det var här på Nepal Tourism Board som vi hämtade ut våra tillstånd.

Att ansöka om ett TIMS kostar 2 000 Nepalesiska Rupie (Cirka 170 Svenska kronor). Tillstånden lämnas ut av ”Nepal Tourism Board” (se kartan nedan). Det ligger centralt bara något kvarter från kända Durbar Square. Vi tog en taxi dit för en billig peng och ombads där att fylla i ett formulär med alla våra uppgifter, inklusive information om vårt visum och pass.

Det gick väldigt fort och var lätt som en plätt. Och billigt också. Många dollar sparade hittills – catching!

Vad krävs mer då? Jo, att vi betalar avgift för nationalparken. Den avgiften ligger på 3 000 Rupie och vi betalar när vi väl vandrar in vid själva entrén.

Vi smet också in i en av alla hundratals små butiker som finns i Kathmandu och köpte en karta över vandringsleden till Mount Everest Base Camp. Nödvändigt eftersom vi inte kommer ha någon guide, nu kommer det inte vara några problem att hitta rätt väg ändå eftersom det är väl markerat och horder av andra vandrare är ute samtidigt. Men en karta är ju alltid nice. Den kostade oss 400 Rupee vilket är standardpris.

kartaeverest

När vi inte har en guide vad måste vi tänka på då?

Vi kommer vara noga med att lyssna på våra kroppar. Får vi minsta symptom på höjdsjuka kommer vi ta nya beslut därefter. Vi kommer också läsa vädret så gott vi kan. Vi kommer inte trotsa moder naturs makter och kommer vara allmänt försiktiga.

Väskan kommer även vara laddad med ett välutrustad Första hjälpen-kit. Det har jag skrivit om tidigare. Läs här >>

Något vi också gjort är att se över våra försäkringar. En vanlig reseförsäkring täcker oftast inte den här typen av aktiviteter. Jag har skrivit om hur jag gjort med försäkringen för vandringen – Läs här >>

Vad kommer vi ha för kläder och utrustning?

Detta är ett helt eget kapitel och kommer i ett inlägg i morgon!

SHARE