När jag klippte mig för åtta kronor

750

Att leva ett annat liv innebär just det. Ett annat liv. Allt är annorlunda. Nu ska jag berätta om när jag gick till frisören för en klippning som kostade 8 svenska kronor.

Jag befinner mig i miljonstaden Cebu city i Filippinerna. Det är varmt. Jag har blivit jobbigt långhårig och känner hur det kliar i hårbotten i värmen. Då ser jag den. Den blå-röd-randiga skylten med texten ”Barber shop”. Alltså en frisör.

Jag kilar in genom den lilla glasdörren som är prydd med öppettiderna i vit text. En liten klocka bjällrar för att annonsera min ankomst. I en av stolarna framför speglarna sitter redan en annan kund och blir klippt.

– Hello sir, how can I help you, säger den äldre mannen som börjat bli gråhårig.

Jag frågar efter priset. När svaret kommer blir jag chockad. Jag vet att Filippinerna är billigt. Men en klippning trodde jag nog skulle vara lite dyrare.
– It will cost you 45 Philippine Pesos, säger mannen.

Alltså cirka åtta (8!) svenska kronor.

Gilla ”Ett annat liv” på Facebook för fler inspirerande texter i ditt flöde:

haircut-1007891_1920

Det första jag tänker är att det här kanske är en riktig amatör. Men jag kan förstås inte motstå priset. Jag vill bli av med min kliande kalufs. Det visar sig såklart att mannen inte är någon amatör. Han är en erfaren med många års klippande i ryggsäcken. Han sätter igång och vandrar med lätt hand över mitt huvud med saxen.

Och han tar sin tid. Trettio minuter tar hela klippningen. Och mitt hår ser bättre ut än någonsin. Bättre än alla 150- och 200-kronorsklippningar jag gjort i Sverige hos amatörer och stundentsalonger.

Efteråt kan jag förstås inte med att bara ge honom åtta kronor. Jag ger honom dricks. Mer än det tredubbla. Vilket gör att jag ändå kommer undan extremt billigt.

patrik

 

SHARE