”När vi har det så bra – hur kan så många må så dåligt”

1123

Den senaste veckan har politikerna haft full upp i klassiska Almedalen i Visby på Gotland. Nyhetsflödet har dominerats av innehållet därifrån.

Jag blev glad att det som vi på Ett annat liv talar om lyftes fram. Det var Miljöpartiets Isabella Lövin som i sitt kvällstal tog upp det här med hur vi egentligen mår i våra liv.
– Hur kommer det sig att när vi har det så bra, att så många mår så dåligt. Sjukskrivningarna har ökat med 75 procent på fem år. Två av tre sjukskrivna är kvinnor, de flesta på grund av psykisk ohälsa, ofta på grund av stress, sa hon.

Foto: Fredrik Hjerling/Miljöpartiet de gröna
Foto: Fredrik Hjerling/Miljöpartiet de gröna

Hon slår förstås huvudet på spiken. Ofta nämns Sverige som ett av världens bästa länder att bo i. Men många mår ändå så dåligt. Lövins siffror kommer troligtvis från årets arbetsskaderapport från Afa försäkring som släpptes i mars i år.

Rapporten visar alltså att sjukskrivningarna bland kvinnor ökat med 75 procent från 2009 till 2014. Motsvarande ökning bland män är 42 procent.

Stor intervju med docenten: Jobbar vi för mycket?

Lena-Karin Erlandsson, docent i arbetsterapi. Foto: Lunds Universitet

Statistiken visar också att risken att drabbas av sjukskrivning ökar med stigande ålder. 31 procent av det totala antalet sjukskrivna kvinnorna tillhör åldersgruppen 46-55 år och 3 procent tillhör den yngsta åldersgruppen 16-25 år.
– Det kan förklaras med att yngre människor generellt är mer friska och att gruppen 16-25 år inte hunnit komma in på arbetsmarknaden i lika stor utsträckning, säger Farhijo Hashi, statistiker på AFA Försäkring.

Notera orden ”inte hunnit komma in på arbetsmarknaden”. Där har vi den brinnande punkten. Det är när vi börjar jobba och jobbat ett tag som vi börjar må dåligt.

Ett annat liv har tidigare publicerat en intervju med Roland Paulsen, doktor i sociologi vid Lunds universitet. Han sa då såhär:
– Jag tror att arbetet har destruktiva konsekvenser för hur vi mår.

Sociologen: ”Jag tror arbete är destruktivt”

Roland Paulsen. Foto: Apelöga och Rob./Flickr)

Själv har jag gjort något åt situationen. Jag tänker inte jobba som en slav tills jag blir 65. Jag ska leva. Häng med på Ett annat liv för att inspireras. Gilla oss på Facebook:

 

patrik

SHARE