Hoppa till innehåll

Reseagenten Natalie om att resa i Burma

De flesta av er har följt min månadslånga resa genom Burma. Det börjar närma sig en summering av den fantastiska månaden. Men först låter jag er läsa en snabb intervju med reseagenten Natalie. Natalie är brasilianska, pratar svenska och bor i Yangon i Burma. Jag fick en hel del nyttig information och hjälp av Natalie med en del bokningar. Det är ju klockrent att ha någon som bor i Burma och har koll på landet. Längst ner i texten hittar du kontaktuppgifter.

natieinle

Natalie på Inle-sjön.

Vilket är ditt bästa tips på en plats att åka till i Burma och varför?
– Bagan är såklart en favorit. Bagan är Burmas stolthet, historiskt och kulturellt mycket viktigt för landet. Med över 2000 tempel (Ananda-templet och Shwezigon-templet är de mest berömda byggnaderna) fascinerar besökare från hela världen. Personligen är jag ett absolut fan av hela ”Shan State” med ett otroligt fint landskap med bergen, den berömda Inle-sjön där du kan ta en båttur och se Intha-fiskarna med sina unika teknik. Du kan också uppleva de etniska minoriteterna och livsstilen om du trekkar genom byar. Shan-befolkningen är otrolig snälla mot resenärer, som alla Burmeser även om det är en skillnad mellan storstaden Yangon och landet. I ”Shan State” kan du cykla runt sjöar och byar, trekka i Kalaw och besoka Pindaya med sina grottor.

Vad ska man tänka på när man ska resa i Burma?
– Man bör tänka på att det fortfarande inte är så länge sedan landet öppnats. Det har skett många förändringar de sista åren. Det finns nu till exempel bankomater överallt, flera hotell har byggts och motorvägar mellan städerna har blivit bättre men Burma är inte ännu så utvecklat som exempelvis Thailand. Man ska generellt ta det lite lugnare här och njuta utan stressa. Det är bra att kolla pa “do’s and don’t’s” (http://www.dosanddontsfortourists.com/)  innan man reser hit så man vet man hur ska man bete sig. Och man borde ta med en bra reseapotek och fråga sin läkare vilka vaccination som rekommenderas för Burma.

3. Hur farligt är det egentligen att resa i Burma nu för tiden?
– Det är inte farligt alls, fast det finns fortfarande konflikter i landet, i några regioner i norra ”Shan State” och ”Rakhine State”. Men konflikterna är inte riktad mot turisterna eller i turistorterna. Och ingen kan resa till dessa delar av Burma utan tillstånd. När man resa till turistorterna är det inget problem. Yangon, Bagan, Inle Lake, Ngapali, Hpa An, Mandalay etc. är alla säkra.

4. Har du någon favoritmat som man måste testa när man reser i Burma?
– Jag som vegetarian har inte testat flera av de mest populära rätter men landets nationalrätt är “mohinga”, som är en nudelsoppa med fisk, traditionellt äter man det till frukost. När man är sugen på något sött borde man prova “Shwe kyi” som är en semolina-kaka med kokosmjölk och smakar mycket gott.

5. Vad kan du och din resebyrå hjälpa till med för svenskar som vill resa i Burma?
– Vi kan boka all möjlig service som hotel, flygbiljetter, ballongflygning över Bagan eller Inle-sjön, transfer med bussarna eller bilar i de olika städer. Vi kan också erbjuda paketresor med Burmas highlights, cykelturer, trekking i klassikern Kalaw eller helt nytt område: Kayah och Kachin State. Vi har självklart också skräddarsydda resor helt enligt kunders önskemål. Dessutom kan jag ta hand om svenska kunder och hjälpa till med all information på svenska om man har frågor eller behöver hjälp. Shan Yoma Travel har lång erfarenhet i turistindustrin och har hjälpt kunder från hela världen med resor genom Burma.

6. Vad är ditt bästa minne från Burma?
– Det finns många, för jag har många kompisar här och älskar landet och kulturen. Men om jag måste välja en: Förra året jag cyklade jag runt i Nyaung Shwe, i Shan State. Plötsligt bjöd två damer mig på te och snacks (friterad tofu och bananer). Fast jag bara pratade några ord burmesiska hade vi en trevlig stund och i år har jag varit där igen, det var riktig fint.

Besök Shan Yoma Travels för mer information: www.exploremyanmar.com

Vill du ha hjälp av Natalie på svenska maila henne på: symsales2@exploremyanmar.com