Josefine på Nepals landsbygd: ”Viktigt arbete efter jordbävningen”

1756

Under våren 2017 besökte jag mitt favoritland Nepal för fjärde gången. Efter över en vecka i landet var det dags för resans höjdpunkt, ett besök i Majhigaun där Multicultural genom initiativet Together for Sustainable Reconstruction önskar hjälpa invånarna att själva bygga upp sin by efter jordbävningen.

IMG_3839
Lokala barn i ruinerna från raserade hus sedan jordbävningen 2015. Foto: Josefine Nilsson

Tillsammans med representanter för Multicultural och Build Up Nepal begav jag mig en tidig morgon iväg för att besöka byn. Build Up Nepal har varit verksamma i Majhigaun sedan jordbävningen 2015 och har hjälpt ett flertal familjer att bygga upp sina liv efter katastrofen. Målet är att hjälpa fler i byn att få möjligheten till en bättre framtid.

Vi tog oss fram med motorcykel på snirkliga, dammiga och gropiga vägar. En lång period utan regn gjorde sikten av Himalaya oklar, men trots detta gick det inte att undgå att förundras av Nepals fantastiska vyer. Efter att ha tagit oss fram på små grusvägar genom landsbygden i över två timmar, utan några andra turister i sikte, kom vi fram till vår slutdestination.

Lokalbefolkning i Majhigaun framför sina nybyggda earth brick-hus. Foto: Josefine Nilsson
Lokalbefolkning i Majhigaun framför sina nybyggda earth brick-hus. Foto: Josefine Nilsson

Vi parkerade våra motorcyklar vid sidan av vägen och började utforska byns pågående och avslutade byggnadsprojekt. Vid det första huset vi besökte fick vi sällskap av flera av byns nyfikna barn. Kontrasten var stor att bredvid ett nybyggt hus se barnen klättrandes runt bland ruiner från hem som blev förstörda under jordbävningen.

De jag pratade med var glada och stolta över sina nya hem. Foto: Josefine Nilsson
De jag pratade med var glada och stolta över sina nya hem. Foto: Josefine Nilsson

Byn var redan innan jordbävningen fattig med dåliga försörjningsmöjligheter. Likt de flesta byar på den nepalesiska landsbygden var deras hus inte jordbävningssäkra – nästintill alla hem blev förstörda under katastrofen. Under vårt besök i Majhigaun träffade vi familjer som med hjälp av material och utbildning tillsammans byggt upp sina hem efter jordbävningen. Alla var stolta och glada över vad de åstadkommit. Vi mötte även en lokal entreprenör som använder sina nyvunna kunskaper som inkomstkälla i uppbyggnaden av byns skola och hoppfulla lokalinvånare som i framtiden önskar bygga egna Earth Brick-hus.

Ett av de första husen som byggdes i byn efter jordbävningen. Foto: Josefine Nilsson
Ett av de första husen som byggdes i byn efter jordbävningen. Foto: Josefine Nilsson

Att besöka Majhigaun, där jag tog del av lokalbefolkningens historier och livsöden, fick mig att inse hur viktigt arbetet för återuppbyggnaden av Nepal efter jordbävningen är. Tillsammans går det att bidra till en positiv framtidstro för invånare i byar såsom Majhigaun.

Läs mer: Josefine upplevde jordbävningen på plats >>

josefine

SHARE