Hoppa till innehåll

Nora: Världen är som en trisslott

Jag ligger i sängen i mitt gamla flickrum i Småland. På väggen mittemot sitter en världskarta. Länderna är guldfärgade och om man skrapar på dem kommer en annan färg fram, som på en trisslott. På min karta är guldfärgen bortskrapad på 44 länder. Nu ligger jag här, med raggsockor och alldeles för många stickade tröjor på mig och drömmer om vilket land som ska bli nummer 45. För det är mitt mål, att ha varit i 45 länder innan jag fyller 25.

Borde jag resa och hälsa på min kompis i Hong Kong? Eller ska jag ta mig till Brasilien som jag alltid har drömt om, eller kanske Vietnam eller Burma? När jag kollar på guldkartan inser jag att alternativen verkligen är oändliga, att jag bara skulle kunna blunda och peka. För världen är ju faktiskt lite som en trisslott, du vet inte hur det kommer att bli förrän du kommer under den guldiga ytan. Men skillnaden mellan världen och en trisslott, är att du faktiskt får vinst varje gång du dyker under guldskimret i ett nytt land. Du kommer aldrig ha känslan av besvikelse, som den när du skrapar bort den sista guldfärgen på en trisslott och inser att det inte finns en siffra där under som matchar med två andra. Besvikelsen när du inser att tusenlappar inte kommer att trilla in på bankkontot så att du kan unna sig ett gott vin och en ny vinterkappa.

22218157_10155793590391663_1562732277_o

Att skrapa bort guldfärg i världen däremot kommer alltid att ge vinst. Det kommer att ge upplevelser, lärdomar, minnen och vänner för livet. Det kommer att ge dig känslan av ensamhet och sorg, men också total glädje och oändligt med skratt. Under världens guldfärg finns en vinst som passar alla, stora som små, gammal som ung. För alla är vi inte lika, alla vill vi inte kasta oss iväg i världen med en tung ryggsäck på ryggen och ett par kanske lite för slitna gympaskor på fötterna. Vissa vill kanske åka en vecka till Barcelona, med ett par mer fotriktiga skor och en väska som är bekvämare att transportera, och det kommer att ge precis lika mycket vinst som att resa runt på en skumpig buss i Sydamerika i flera månader.

Världen är din att upptäcka, världen är din att vinna. Den väntar på dig tålmodigt och kommer visa sig från sin bästa sida när du väljer att upptäcka den. Så var inte rädd för att svepa undan den guldskimrande ridån som ligger över världen, för där bakom väntar vinsten.

nora_byline