Hoppa till innehåll

Ny artikelserie om Downshifting – ”För det är du värd!”

– Äntligen lönehelg! Jag har slitit hela veckan så nu har jag rätt att skämma bort mig själv med en shoppingrunda på stan!
– Ska nog uppdatera mobiltelefonen igen. Den senaste versionen verkar grym och jag har verkligen gjort mig förtjänt av den!
– Varför tvekar du? Klart du ska unna dig själv de där snygga märkesskorna, det är du värd!

Vi hör det hela tiden och vi säger det själva i största välmening till de vi tycker om, men stämmer det verkligen? Är långa, intensiva arbetsveckor i utbyte mot utbrändhet och ett överflöd av prylar verkligen det enda vi förtjänar i det här livet? Är vi inte värda mer än så?

downshiftingloreal

Det tycker jag att vi är och jag är inte ensam om det. Trenden är tydlig. I takt med att allt fler människor får insikt i att dagens levnadssätt inte bara är ohållbart för naturen, men även i en stor omfattning begränsande för oss som individer, familjer och som samhälle i stort, söker alltfler personer meningsfulla alternativ som erbjuder en större frihet och innebär mindre påverkan på miljön. Människor i alla åldrar med olika bakgrunder och familjekonstellationer ifrågasätter i allt större omfattning meningen med det konsumtionssamhälle som vi är uppfostrade i, den utbildning vi är formade utav och de värderingar som vi matas med sedan barnsben.

Vårt levnadssätts negativa påverkan på vår psykiska och fysiska hälsa, våra relationer och vår omgivning skapar ett tilltagande missnöje och längtan efter en mera tillfredsställande tillvaro. Men energin räcker ofta inte till för att vi ska utforska möjligheterna och vi saknar vanligtvis tilltro till vår egen förmåga att skapa förändring.

Det vi lätt glömmer bort är att en förändring inte måste vara stor för att vara avgörande. Den måste inte bestå av ett riskfyllt beslut eller ske på andra sidan jordklotet. Ett annat liv börjar egentligen aldrig på en annan plats och det börjar aldrig med ett riskfyllt beslut. Ett annat liv börjar alltid inom oss själva. Det börjar med en önskan, följd av ett litet steg i önskad riktning. Det börjar med de små förändringarna som vi skapar mitt i vår nuvarande vardag här på hemmaplan.

Men vilka alternativ finns för de som önskar sig ett annat liv? Kan just vem som helst omforma sitt liv? Och hur kan man gå tillväga?

Downshifting erbjuder mer tid för det som är värdefullt för just dig.

Downshifting erbjuder mer tid för det som är värdefullt för just dig. Foto: Mari Gutic

På allt fler håll både ute på landet och mitt i storstäderna i Sverige ser man en snabbt växande ström av människor som väljer bort stora lyxbostäder med rum som sällan används till förmån för enklare liv med mindre bostadsytor, billigare driftkostnader, kortare städtid och minskade månadsutgifter. ”Downshifting is the new black” heter det nuförtiden. Det handlar om att leva med mindre för att leva mer och jag är helt övertygad om att just vem som helst som önskar det också kan göra det.

Till skillnad från vad begreppet kan antyda handlar downshifting inte alls om att sänka sin levnadsstandard. Det handlar i själva verket om att hitta rätt standard för en själv, baserat på ens egna värderingar, önskemål och egentliga behov.

Följ Ett annat liv på Facebook för att inte missa nästa del i artikelserien om downshifting:

Vad behöver du mindre av för att vara lycklig?

Vad behöver du mindre av för att vara lycklig? Foto: Mari Gutic

Fördelarna med downshifting är inte bara att man undviker stora lån och har mer pengar kvar på kontot i slutet av månaden. Fördelarna innebär också att man lever mera hållbart samtidigt som de minskade utgifterna gör att man kan skära ner på arbetstid och därmed ha mer tid för det viktiga i livet; för det som är värdefullt och behövligt för just en själv, ens familj, medmänniskor och omvärld snarare än det som de ledande i konsumtionssamhället intalar oss att vi behöver och bör värdera. Downshifting erbjuder mer tid för kreativitet, livskvalitet, välmående, upplevelser och engagemang i aktiviteter och ändamål som känns meningsfulla och som kan bidra till en positiv samhällsutveckling där vi har tid och energi för både oss själva, för varandra och för vår omvärld – för det är vi värda.

Detta är den första delen av en serie artiklar som kommer att introducera dig som läsare för olika typer av downshifting och bjuda på användbar information om olika boendeformer, inspirerande personliga berättelser och konkreta, praktiska tips på hur vi alla med enkla medel kan ”downshifta” här hemma i Sverige.

Artiklarna kommer att presentera alternativ som kan tilltala både studenten och pensionären som vill minimera sina utgifter, barnfamiljen som vill ha mer tid och energi för varandra, nomaden som är beroende av sin frihet, den obeslutsamme som önskar möjlighet till flexibilitet, den utmattade som längtar till rofylldheten närmare naturen och precis vem som helst där emellan och därtill som vill skapa en förändring i sitt liv.

Ett annat liv börjar nämligen alltid mitt i det liv vi lever just nu.

mari