Hoppa till innehåll

Patrik: Att göra karriär borde inte ha hög status

Läs det här och försök förstå hur det kunde bli så fel.

I vårt samhälle idag är det fullt normalt och även status att göra karriär. Du får ryggdunkar, berömmande ord och gratulationer till nytt jobb eller befordran. Ingen tycker det är konstigt att du köper en ny bil, ett nytt hus eller andra prylar.

LÄS OCKSÅ: Dags att byta ut ”Att göra-listan” mot ”Att vara-listan” >>

Men däremot är det åt andra hållet för de som utövar yoga, meditation, healing och andra områden som gör att kroppen mår bra. Det där har väl ändrats lite de senaste åren. Men fortfarande är det många svenskar som höjer på ögonbrynen om någon skulle säga att de ska åka ut och bo i skogen i en stuga (eller Bali för den delen) och meditera och yoga ett halvår.

Det ses som lite flummigt och konstigt i de allra flestas ögon. ”VA! Ska du göra det i sex månader?”. Motfrågan borde ju vara ”VA! Har du jobbat på samma jobb i sex år?”

LÄS OCKSÅ: Därför är Paradis-Oskar i ”Rasmus på luffen” min idol >>

Yoga och meditation och att vara i naturen är bevisat bra för kropp, själ och sinne. Ändå är det den andra vägen som ses mer normal och riktig. Den vägen som får oss att bli trötta, stressade och för vissa även utbrända. Ett mysterium för mig hur det kan vara så.

LÄS OCKSÅ: Patrik: Jag är lat och jag skäms inte över det >>

När jag jobbar som dykguide i Thailand får jag ofta frågan av svenska turister som dyker med mig ”Tröttnar du inte på det här, du gör ju samma sak varje dag?”

Jag brukar svara med en motfråga: ”Tröttnar du inte på ditt jobb hemma, du gör ju samma sak varje dag”. Då brukar de flesta skratta lite nervöst och sen blir de tysta. De insåg just vad de sagt och hur de själva lever sitt liv.

Den yoga-studio i Nepal där vi var i tre dagar. Foto: Patrik Enlund

Jag älskar att yoga och meditera. Jag är dock dålig på att vara kontinuerlig och hålla i det. Jag måste bli bättre på det. En av de bästa grejerna jag gjort ute i världen är att spendera tre dagar på en yoga-retreat i Nepal. Läs om den här >> Inga Sundell som var skribent här på sajten tidigare skrev om yoga och detox på Bali. Det kan du läsa om här >>

Nu tycker jag vi fortsätter pusha för att göra välmåendet för oss själva till mainstream och normalt. För hur kan det ses som konstigt och flummigt att vilja ta hand om sin kropp, själ och sinne?

LÄS OCKSÅ: ”Varför är det inte okej att göra ingenting?” >>

Påminner också om det jag publicerade igår – jag samlar in pengar till hundarna och katterna på räddningscentret som vi bodde granne med i Thailand. Läs mer här och skänk en slant >>

Fler inspirerande texter:

Om du dör i morgon – vad skulle du göra nu? >>

Varför ska jag jobba hela livet när pensionen ändå suger? >>

Vem kunde ana att lycka är en fysisk känsla? >>

Bara 833 kronor mer i pension om du jobbar hela livet >>

Jag blir 30 – måste jag växa upp och skaffa ett vanligt liv nu? >>

Nya Zeeland tar fram den absoluta lyckan i mig >>