Hoppa till innehåll

Patrik: ”Avstressande dagar i natursköna East Cape”

”Bay of Plenty” satte verkligen sina vackra avtryck i våra minnen. Men allt gott har ett slut och så även vår tid i denna fina bukt.

Under flera dagar hägrade ”East Cape” som en mystisk kust långt där borta i horisonten med sina imponerande kullar. Våra förväntningar byggdes upp när vi varje kväll spanade mot det som var vår framtid.

LÄS MER: Fartfylld och jätterolig dag på mountainbikes >>

East Cape långt där borta.

East Cape långt där borta. Foto: Patrik Enlund

När väl vår campervan ”Ralph” sakta tuggat sig upp och når krönet i första backen på Nya Zeelands östra horn blir vi inte besvikna.

Vi ser en vik långt där nere, vattnet har antagit någon sorts blandning av turkos och smaragdgrön. Vi utbrister båda ett långt utdraget WOW och våra hakor hänger ändå ner till bilgolvet. Det spelar ingen roll hur många utsikter vi sett i våra dagar. Varje ny utsikt har något unikt att bjuda på, varje plats bär på sin egen prägel och sin egen historia. Det är ändå något visst med häpnadsväckande utsikter, eller hur?

LÄS MER: Mysig vandring med vacker utsikt vid Ohiwa Harbour >>

Såhär glad blir jag av att se vackra utsikter. Foto: Leanne Richardson

Leanne poserar. Foto: Patrik Enlund

Det blev en väldans massa stopp på vår roadtrip runt East Coast. Kyrkan som står ståtligt i den lilla byn Raukokore i Papatea Bay var ett av dem. Bättre utsikt får man leta efter för en kyrka och kyrkogård. Här stannade vi för lunch och tog en liten promenad nere på den steniga strandremsan som också pryddes av ett majestätiskt träd.

LÄS MER: Jobba och resa i Nya Zeeland – Stor guide >>

Kyrkan står ståtligt på en vacker plats. Foto: Patrik Enlund

East Cape är långt bort från allt. Här finns inga stora samhällen, inte många bensinmackar eller stora mataffärer. På sin höjd en liten hörnbutik som säljer det nödvändigaste. Istället finns det gott om orörda stränder och obebodda kuststräckor med vilda vågor och höga klippor. Vägskyltar varnar för både sälar och pingviner där vägen slingrar sig precis längs med vattnet.

Mottagningen på våra telefoner är lika med noll. Här ute är det bara vi, djuren och naturen. Här är det lätt att koppla av, koppla bort och koppla ner. Det finns ingenting som pockar på vår uppmärksamhet överhuvudtaget. Stress existerar inte i vårt blodomlopp.

VIDEO FRÅN VÅR ROAD TRIP:

East Cape campground. Foto: Patrik Enlund

Vår första natt spenderar vi på ”East Cape Campground” som bokstavligt talat är några gröna kullar med Stilla Havet som mäktigt breder ut sig framför oss. Vid en liten stuga på en av kullarna sitter en lapp som ber oss betala 6 Dollar per person. Naturcampingen ligger en kort bit längs grusvägen från den lilla byn Te Araroa som är Nya Zeelands östligaste tätbebyggda område. Pyttelitet och långt, lång bort från allt annat.

TÄNDER DOFTLJUSET

Vi tänder doftljuset i bilen, kokar tevatten på vår gasspis och skär upp en kiwi att mumsa på som en liten förrätt innan middagen. Samtidigt lyssnar vi till vinden som drar in från världens största hav och får det att vina runt bilen. Vågorna ger ifrån sig ett kraftigt brusande när de långsamt rullar in över de vassa klipporna och stranden. Den kvällen vaggas vi till sömns av ljudet från moder jord och vi sover bättre än bra.

Nästa morgon gick vi upp tidigt för att se soluppgången vid världens östligaste fyrhus. Om den mysiga och mäktiga upplevelsen kan du läsa här >>