Patrik: Corona vände upp och ner på livet

937

Var ska jag börja? Om Corona har alla redan läst och vid det här laget fått nog av. Men jag tänker att jag helt enkelt ger er en personlig uppdatering om vår situation. Jag ger er en inblick i hur vi personligen drabbats av Corona-virusets effekter. Jag delar vår berättelse istället för att bara prata i generella termer om hur världen förändras. Här är en historia (bland många) direkt tagen ur verkligheten.

Alla vi som var ute i världen när Corona slog till är vi som påverkats mest, om man bortser från själva sjukdomen i sig. Som jag skrev i mitt tidigare inlägg kunde det absolut ha varit mycket värre. Vi är oerhört priviligierade att leva livet vi lever och det är vi extremt tacksamma för. Men med det sagt, vi är också människor med ett fullt känsloregister. Vi har varit stressade, rädda, ledsna, oroliga och trötta. Och vår ekonomi har fått sig en rejäl törn efter löjligt dyra flygbiljetter för att komma hem. Samt inställda flyg som vi inte får tillbaka pengar för. Nu ska det nämnas att jag är den förste att räcka upp handen och skrika ”pengar kan vi alltid skaffa nya – det är bara några siffror på en skärm”. Men jag tror ni ändå förstår vad jag menar.

Anyways. Nedan tar jag er igenom vår Corona historia bit för bit.

Början av februari: Intet ont anande

I början av februari har Corona-viruset inte på allvar lämnat Kina. Några få fall har upptäckts här och där men det är ingen pandemi och det är ingen som tror att världen ska stänga ner. Det fanns nog inte på någons karta. Glada i hågen bokade jag och Leanne flygbiljetter från Thailand till Indonesien. Vi hade länge planerat för den dykresa som nu skulle bli av. Vi bokade alla biljetter från Koh Lanta till den lilla ön Alor långt bort i Indonesien via Kuala Lumpur. Vi bokade även alla biljetter från Alor tillbaka till Kuala Lumpur och även vår resa hem till London. Vi bokade allt i ett smack inom loppet av några dagar. En totalkostnad av cirka 8 500 kronor per person.

Början på mars: Oron stiger

Vi kommer tillbaka till Thailand från en visa-run i Malaysia. Vi scannas för Corona-viruset på flygplatsen och de kollar vår temperatur. Utbrottet i Italien har pågått ett tag och landet är påväg in i fullständig nedstängning. I Thailand är läget hyfsat lugnt. Vi börjar inse att vår dykresa till Indonesien kanske inte blir av, men än så länge har vi hoppet uppe. Vi fortsätter jobba som dykguider och vardagen rullar på som förut.

Mitten på mars: Resan inställd

Nu är Europa smittans nya epicentrum och även Asien har drabbats hårt. Indonesien meddelar att de inte släpper in folk utan visum och flygbolag börjar ställa in sina flyg. Vi förstår nu att vår dykresa inte kommer bli av. Vi bestämmer oss för att avvakta och vet att vi är säkrare på vår lilla ö i Thailand än någon annanstans i världen. Våra visum sträcker sig ända till slutet på maj, så vi känner att vi kan sitta lugnt i båten.

Men som ni alla vet, läget ändras extrem fort och det är nya bud varje dag. Land efter land stänger sina gränser och flygbolag meddelar nyheter varje dag. Det kommer information att väldigt få flyg kommer lämna Thailand efter sista mars. Vi börjar inse att vi kanske kommer bli fast här längre än till slutet på maj. På obestämd framtid. Och det vill vi inte. Vi börjar agera och kollar på priser att flyga hem tidigare, kanske inom bara några dagar.  Det kommer information från Thailands regering om att barer, pubar och massageställen tvingas stänga. Vår dykbåt åker fortfarande ut varje dag och några dagar är det till och med fullbokat.

Både rykten, nyheter och oro stegras för varje dag. Vi bestämmer till 100% att vi ska flyga hem och börjar leta flygbiljetter. Huvaligen, det är saftiga priser. Vi kollar biljetter till både Sverige och England. Vi bestämmer oss för att sova på saken.

Måndag 23 mars

Vi vaknar redan vi 07-tiden av att solljuset börjar lysa upp sovrummet. Leanne börjar nästan genast leta flygbiljetter. Flyg som kostat 4 000–5 000 kronor ligger nu på det dubbla. Vi hör om flygbiljetter från Sydamerika till Australien som kostar över 100 000 kronor. Var fasen är det här på väg? Nu måste vi agera snabbt. Bara några timmar senare har vi hittat flygbiljetter. Drygt 8 000 kronor för att flyga med Qatar från Krabi till London via Doha. Om 24 timmar. Vi trycker på boka och betala. Vi rafsar ihop våra grejer, packar väskorna och städar ur lägenheten. Bara några timmar senare sitter vi i en taxi påväg till Krabi där vi ska spendera natten.

Tisdag 24 mars

Klockan 08.00 avgår flyget enligt tidtabell från Krabi. Vi sitter på rad 38 i ett halvfullt plan påväg mot Doha. Phew! Vi är ute! När vi landar i Doha och börjar kolla sociala medier inser vi att Thailands ledare gått ut med att alla dykföretag nu måste stänga, restauranger får bara ha take away och ingen får förflytta sig mellan landets provinser utan en nödvändig anledning. Thailand går mot en nedstängning. Vi lämnade i rätt sekund.

19.30 lokal tid i London landar vi på Heathrow. Knappt något är här. Gränsen är öppen för EU-medborgare och jag kan knata rakt in genom en elektronisk passkontroll. Ingen handsprit, ingen kollar temperatur eller scannar oss. Englands kontroll är inte lika strikt som Thailands.

Jetlaggade, trötta och slitna checkar vi in på ett hotell precis vid flygplatsen.

En helt tom tunnelbana i London. Foto: Patrik Enlund

Onsdag 25 mars

Vi åker tunnelbana genom ett helt dött London. Tuben som normalt är packad med folk är helt tom. Inte en kotte på stationerna. Dörrarna öppnas och stängs men ingen går in eller ut. Inte ens bara några stationer från Picadilly Circus…

Kuslig känsla.

Tillslut hoppar vi på bussen som tar oss ut från London och bort till landsbygden där Leanne bor. Vi kliver in genom dörren i huset och vi har inte gått ut sen dess. Nu kör vi två veckors isolering.

Här går det absolut ingen nöd på oss. Vi kan sitta ute i den inhägnade trägården. Vi har njutit av solskenet, druckit te och bakat egna scones som vi ätit med sylt och clotted cream. Vi spelar kort, tittar på serier och försöker att inte bli tokiga.

Det kunde varit värre.

Medan du väntar på att livet ska återgå till det normala kan du drömma dig bort på vår Youtube-kanal. Mängder av videos från våra tidigare resor och fler är på gång. Spana in här >>

 

SHARE