Patrik: Därför publicerade jag Rosannas historia

1128

Rosanna Holmström blev fast i Peru när landet stängde flygplatserna på grund av Corona. Hennes story uppmärksammades förutom här på Ett annat liv också i Sveriges Radio (Läs här >>), Expressen (Läs här >>) och SVT (Läs här >>).

Rosanna har fått utstå kritik och stora mängder hat på internet. Hon har svarat på kritiken och hatet i ett eget brev, skrivet med sina egna ord. Här kan du läsa hennes brev >>

Varför publicerade jag Rosannas historia här?

Det är några av frågorna som kommit upp i kritiken och hatet. Varför publicerar jag vad många har valt att kalla en ”snyft-historia”.

Här är mitt svar: Jag är en berättare. Jag är i grund och botten journalist och skribent. Jag älskar att skriva och förmedla möten med människor. Varenda kotte på den här planeten bär på en unik historia. Alla historier är värda att berättas. Kanske känner ni till ”Humans of New York”? En snubbe på Instagram började att gå runt i NY och snacka med random folk och berätta deras historia. Vrålsuccé som har lätt till enorm uppmärksamhet och även flera böcker. Kanske känner också ni till våra alldeles egna Filip och Fredrik. Duon som i många av sina tv-program åker runt och pratar med vanliga människor. Verkligen alla bär på en historia. Och jag är en av dem som älskar att berätta dessa historier.

Att Rosanna blir fast i Peru tycker jag är värt att berätta. Det är drama, spänning, och lite läskigt. En slice av verkligheten. Jag kände själv när jag skrev ”Det här skulle jag vilja läsa om”. Det är en vass historia med bra innehåll.

I grund och botten är jag också journalist. Med historier från verkligheten kan journalistik göra skillnad. Rosanna lyckades knipa en av de sista platserna på danska UD:s evakueringsflyg. Men bara 39 svenskar kom med det här planet hem. Närmare 200 svenskar är fortfarande fast i Peru.

Majoriteten av de strandade svenskarna kom alltså inte hem med det danska flyget. Rosanna och övriga svenskar fick mejl av svenska ambassaden i Lima att inget svenskt evakueringsplan var planerat.

Men efter Rosannas kritik och även från andra personer som är fast i Peru så tvärvände UD och svenska ambassaden.

Kritik från andra:
Rasmus i SVT: Vi är helt förtvivlade >>

Madeleine Rapp i DN >>

Nu skickar de ner ett flyg för att hämta hem svenskarna. De samlar också alla svenskarna på en plats för transport till Lima. Sen blir det ett direktflyg med SAS till Stockholm. För er som inte vet hur det fungerar får alltså resenärerna bekosta detta själva. Men själva beställningen och landningstillståndet har svenska UD fixat och fått godkänt från Peru.

Min poäng är att med min artikel om Rosanna ville jag hjälpa till att sätta press på UD och ambassaden. Alla de här artiklarna här på Ett annat liv, i Expressen, SVT, Sveriges Radio har påverkat. Kritiken har gjort att UD har agerat.

Så nej, den här artikeln har inte bara gynnat eller hjälpt Rosanna. Den har varit en del av hela trycket som nu gjort att UD tillslut räddar hem alla strandade svenskar.

Alla har gynnats. Det var tanken med att publicera Rosannas historia.

Nu vet ni. Tack för mig.

SHARE